כל מי שהחזיק בבעלותו רכב שמונע בדלק יותר מכמה שנים כבר הספיק להכיר את כל העלויות שכרוכות באחזקה שלו. לא מדובר רק בדלק שעולה כמה מאות שקלים לחודש (במקרה הטוב), אלא גם באגרת רישוי (טסט), ביטוח וטיפולים שוטפים שחייבים לבצע כל תקופה.
מעבר לכך יש גם תיקונים נקודתיים ותקלות שונות ומשונות שיכולות לשלוח את הרכב למוסך. וזה עוד לפני שדיברנו על משפחות רבות שמחזיקות שתי מכוניות…
לכן אין פלא שרבים שואלים את עצמם כמה עולה להחזיק רכב חשמלי (EV) שלא תלוי כלל בדלק ועד כמה זה יותר משתלם. ראו גם: רכב חשמלי לעומת בנזין
בלי לעשות ספוילרים, הדבר תלוי מאוד במחיר הרכב שלכם ומתי תחליטו למכור אותו (לקחנו בחשבון גם את ירידת הערך).
אם אתם רוצים לקבל את השורה התחתונה, הטבלה הבאה תעשה לכם סדר:
טעינה חשמלית בבית רוב הזמן | 2,000 ₪ – 1,500 ₪ |
טעינה מחוץ לבית | משתנה |
אגרה שנתית (טסט) | 3,300 ₪ – 500 ₪ |
אגרת רדיו | 141 ₪ |
ביטוח מקיף | 6,0000 ₪ – 5,000 ₪ |
טיפולים | 2,000 ₪ – 1,000 ₪ |
ירידת ערך הרכב | 40,000₪ – 10,000 ₪ |
בסופו של דבר, אם אנחנו מדברים על סדר גודל של לערך 18,000 ₪ לרכבים זולים ועד 50,000 ₪ לרכבים יקרים חדשים, שתפסידו עליהם לא מעט כסף ברגע שתצאו מאולם התצוגה…
*כמו כן, יש להוסיף בערך 5,000 ₪ – 6,000 ₪ להתקנת עמדת טעינה באופן חד פעמי
איך מחשבים עלות אחזקת רכב חשמלי?
למרות שעלות אחזקת רכב חשמלי משתנה מנהג לנהג, יש כמה נקודות שחייבים להתחשב בהן:
- אגרת רישוי (טסט)
- ביטוח רכב חשמלי
- תחזוקה שוטפת
- עלות טעינה שנתית בבית + עלות טעינה מזדמנת בעמדות ציבוריות
- ירידת ערך הרכב
1. עלויות טעינה (חשמל) שנתית
עלות טעינה שנתית מתחלקת לטעינה בבית וטעינה בתחנות טעינה מחוץ לבית. מרבית האנשים נוטים להטעין בעיקר בבית במהלך הלילה, למרות שהטעינה הזו איטית יותר.
2. טעינה בבית
כדי לחשב את עלות הטעינה השנתית, אתם צריכים את הנתונים הבאים:
- מספר הקילומטרים שהרכב שלכם עושה לקוט"ש*
- מחיר החשמל הממוצע שאתם משלמים (יש מחשבונים ברשת שיכולים לעזור)
- כמה קילומטרים אתם נוסעים בשנה
*מוטב להסתמך על נתוני דרכים ולא אלו של היצרנים, אפשר גם לחפש במנוע AI כמו Perplexity.ai
לצורך הדוגמה נניח שאתם שהרכב שלכם נוסע 6 ק"מ לכל קוט"ש ואתם נוסעים 20,000 ק"מ בשנה (זהו בערך הנתון של רוב בעלי הרכבים החשמליים), המשמעות היא שאתם צורכים בסך הכול 3,333 קוט"ש בשנה.
אם כל קוט"ש עולה לכם בממוצע 64 אג' כולל מע"מ, החשבון שאתם צריכים לעשות הוא 3,333 x 0.64. סך הכול משהו כמו 2,133 ₪ לשנה.
נכון להיום מדובר בחיסכון של מאות אחוזים, והדבר כנראה יישאר נכון בעתיד הקרוב, אלא אם כן מחירי החשמל יקפצו באופן בלתי צפוי.
טעינה בתחנות ציבוריות
טווח המחירים של טעינה בתחנות ציבוריות הוא רחב מאוד מכיוון שהוא משתנה גם בהתאם לשעות היום. למעט תחנות מאוד יקרות, הוא נע בין 75 אגורות לבין 2 ₪ לקוט"ש. לכן מאוד קשה להכניס את הנתון הזה למשוואה והדרך הכי טובה להבין כמה אתם משלמים היא לעקוב אחרי התשלומים השוטפים.
יש גם אפליקציות שיכולות לתת הנחה מסוימת אם אתם עושים מנוי או ממלאים בעיקר אצל אותן החברות.
3. אגרה שנתית
כאן יש לנו חדשות רעות: כיום אין יותר הוזלה באגרה לבעלי רכבים חשמליים. המשמעות היא שאם יש לכם רכב חשמלי מהשנים האחרונות, תתכוננו לשלם כמה אלפי שקלים על פי קבוצת הרישוי.
לדוגמה, Wuling Mini EV הוא רכב זול יחסית שאגרת הרישוי שלו עומדת על 511 ₪. לעומת זאת, Volvo XC40 Recharge הוא רכב שעולה מעל 200,000 ₪ ולכן הוא נכנס לקבוצה 6, עם אגרת רישוי של 3,036 ₪.
על זאת יש להוסיף את "אגרת הרדיו" שעלותה קבועה, 141 ₪…
4. ביטוח רכב חשמלי
בעוד ביטוח החובה שמכסה נזקי גוף לא משתנה בין רכב חשמלי לבין רכב רגיל. כשאנחנו מדברים על ביטוח צד ג', הדברים הם שונים לגמרי.
מהם רכיבי הביטוח הנפוצים?
1.ביטוח עמדת הטעינה בבית – קודם כל, כדאי מאוד לבטח את עמדת הטעינה עצמה למקרה של תאונה שתגרום נזק לרכב או לסביבה, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בבניין משותף. ראו: ביטוח עמדת טעינה
2.גרירה והחלפת סוללה – לעתים נדרש חילוץ רכב חשמלי באמצעות גרירה, לרכב חשמלי נדרש גרר שטוח מיוחד שלא יגרום נזק לחלקים העדינים שנמצאים בחלק התחתון שלו. חשוב לבדוק את סוג הגרר המדויק שאתם זקוקים לו על פי היצרן ולוודא שלחברת הביטוח יש אחד כזה.
כמו כן, לחברת הביטוח חייב להיות אמצעי להטענה או החלפת סוללה של רכב חשמלי על מנת שניתן יהיה לגרור אותו לתחנת הטעינה הקרובה.
3.תיקון פנצ'רים – אם ברכבים רגילים בדרך כלל אפשר להסתדר עם גלגל רזרבי ולגרור את הרכב לפנצ'רייה הקרובה בלי גרר, ברכבים חשמלים לא תמיד יש מקום לגלגל כזה.
חברות הביטוח גם לוקחות בחשבון את העלות היקרה יותר של חלפים לרכבים חשמליים והעובדה שהגנבים שמים עליהם עין. באופן די מפתיע, הסתבר גם שנהגים של רכבים חשמלים נוטים להיות מעורבים ביותר תאונות קלות מכיוון שהרכבים האלו מאיצים מהר מאוד…
בסופו של דבר, ביטוח צד ג' יהיה יקר יותר ב-30% לערך. אם נחשב את עלות הביטוח המקיף (חובה + צד ג'), נגיע לסכום של לערך 5,000 ₪ – 6,000 ש"ח.
שימו לב שזה ממוצע בלבד וברכבים יקרים עם פוטנציאל גניבות גבוה, הביטוחים עלולים להגיע גם למחיר של מעל 10,000 ₪.
מצד שני, למרות הפער הגבוה במחירי הביטוחים, הם נוטים להתקזז אל מול עלויות הטעינה הנמוכות יותר של הרכבים החשמליים לעומת תדלוק בדלק.
להרחבה, ראו: ביטוח רכב חשמלי – המחיר, האפשרויות לבחירתכם ועוד
5. תחזוקה שוטפת
לא מעט אנשים סבורים שעם מערכת חשמלית, פחות חלקים נעים ופחות התעסקות בשמנים, כמעט אין צורך לטפל ברכב חשמלי.
ובכן, מסתבר שזה רק צד אחד של המטבע: נכון להיום רוב הרכבים החשמליים מטופלים במוסכים מורשים שעברו הסמכה מיוחדת ומחיר התיקונים שהם לוקחים מעבר לתקופת האחריות נוטה להיות גבוה יותר.
עם זאת, וזו נקודה סופר חשובה: המחיר הרשמי שהיבואנים קבעו אינו תמיד הסכום שמקובל בפועל ולכן עדיין קיימת תחרות בין המוסכים המורשים וכדאי להשוות מחירים..
בשורה התחתונה, אם יהיה לכם מזל ותיצמדו לשגרת הטיפולים המומלצת, היא תעלה לכם בין 1,000 ל-2,000 ₪ בממוצע לשנה.
היוצאים מן הכלל הם טיפולים להחלפה של נוזלי הקירור, אבל הם נדרשים רק אחרי 40,000 ק"מ לכל הפחות. ברכבים מסוימים סביר להניח שתמכרו את הרכב הרבה לפני שתגיעו למספר הזה.
בטסלה המחירים הם קצת יותר זולים מכיוון שחלק מהבדיקות נעשות בזמן הטסט וחלק מהטיפולים (כמו החלפת מסנן למזגן) אפשר לבצע בבית שלכם בלי שתאלצו להיכנס למוסך. טסלה גם טוענת שאצלה אין צורך להחליף נוזלי קירור כלל…
6. ירידה שנתית בערך הרכב
ירידת ערך רכב חשמלי עומדת על לערך 20%-25% בשנה הראשונה (בדומה לשאר הרכבים). לאחר מכן לערך על 10% בשנה.
אחרי חמש שנים הירידה היא מתונה יותר, ויש גם לקחת בחשבון שרוב הנהגים מחליפים רכב כל שלוש שנים. המגמה הזו כנראה תתחזק ברכבים חשמליים שכל שנה מציגים שיפור משמעותי בביצועים.
המשמעות היא שאם תצאו מאולם התצוגה עם רכב יקר יחסית, תאבדו סכום שיכול להגיע גם ל-40,000 ₪ "על המקום".
אם החלטתם לקנות רכב יד שנייה שגילו מעל 5 שנים (ובמקרים מסוימים זה עדיין משתלם), הסעיף הזה הרבה פחות משמעותי עבורכם.
עוד חשוב לדעת: שיעור המס על רכבים חשמליים חדשים
אומנם לא מדובר בחלק מחישוב האחזקה השנתית, אבל אם אתם מתכוננים לקנות רכב חשמלי, ייתכן שתרצו לעשות את זה כבר השנה (2025):
נכון ל-2025 מס רכבים חשמליים הוא 45% ותקרת ההטבה היא 35,000 ₪,
על פי הערכות של עיתון כלכליסט, המשמעות היא התייקרות של כמה אלפי שקלים לרכב חשמלי ממוצע שעלותו היא 170,000 ₪.
לגבי שנת 2026 קשה לדעת וקחו את מה שאנחנו אומרים בעירבון מוגבל: ייתכן שמס הקנייה יעלה ויהיה זהה לזה של מכוניות המונעות בדלק. מלבד זאת, האוצר מתכנן גם להטיל "מס נסועה" של 15 אג' לליטר (קצת כמו מס הבלו).
אז האם אחזקה של רכב חשמלי יקרה יותר או זולה יותר מאשר רכב שמונע בדלק?
האמת היא שגם אחרי שלקחנו בחשבון את כל הנתונים האלו התשובה היא לא חד משמעית: אם אתם מתכננים לקנות רכבים חשמלים זולים או יד שנייה, לא תושפעו כל כך מירידת הערך שלהם ותחסכו הרבה מאוד כסף על דלק. לא תצטרכו גם לבצע תיקונים יקרים עד שתגיעו למספר קילומטרים גבוה מאוד.
מצד שני, אם תקנו רכבים יקרים יחסית, ירידת הערך תהיה גבוהה מאוד וזה דבר שקל מאוד "לשכוח".
כמו כן, רכבים חשמליים משתלמים פחות באופן כללי למי שנוסע הרבה ולא תמיד חוזר הביתה ("ערי שינה") מהסיבה שהתדלוק בתחנות טעינה ציבורית הוא אומנם מהיר מאוד, אבל גם יקר.
לכן, אם עדיין אין לכם רכב חשמלי, אנחנו ממליצים לקבל כמה שיותר מידע על העלויות הספציפיות של הרכבים שאתם מעוניינים לקנות ולקבל הערכה מדויקת יותר.