במצב אופטימלי, בעל רכב חשמלי נהנה מבית עם חניה פרטית בה מותקנת עמדת טעינה והוא יכול להשתמש כמה שהוא רוצה, מתי שהוא רוצה. אך לא לכל אחד יש חניה פרטית ולא כל אחד נהנה מהאפשרות הזאת. לכן צריך למצוא פתרונות כיצד מטעינים רכב ללא חניה פרטית, לדוגמא, בחניון של בניין מגורים משותף או בעמדות ציבוריות.
אופציות טעינה של רכב חשמלי
לפני שנבחן מה יכולים לעשות בעלי רכב חשמלי שאין להם חנייה פרטית בשביל להטעין את הרכב שלהם ומה הפתרונות האידיאליים עבורם ועבור הסביבה כולה, נציג בקצרה מה הן אופציות באופן כללי:
טעינה רמה 1 – חיבור של הרכב לשקע חשמלי סטנדרטי 120v, עם או בלי מתאם רלוונטי. נחשבת לטעינה הכי פחות משתלמת בגלל שהיא נמשכת הרבה מאוד זמן. היתרון שלה, אפשר להטעין בכל שקע ולא דורשת התקנה של עמדת טעינה.
טעינה רמה 2 – חיבור של הרכב לעמדת טעינה עם שקע 240v. עמדות כאלה ניתן להתקין בחניה פרטית, חניון של בית מגורים או להיעזר בעמדות דומות במרחב הציבורי. עמדה זו מאפשרת טעינה של הרכב במשך 4-8 שעות. זו נחשבת לטעינה האופטימלית מבחינת בטיחות ושמירה על איכות הסוללה.
טעינה רמה 3 – טעינה מהירה, מבוססת על מתח DC. טעינה בעמדה כזו מאפשרת להטעין את כל הסוללה תוך זמן קצר מאוד. היא חוסכת זמן אך מומלץ לא להשתמש בה לעיתים תכופות אלא רק במקרים דחופים, מאחר ושימוש גבוה בעמדת טעינה מהירה יכול להרוס את הסוללה.
התקנת עמדת טעינה בבניין מגורים – טיעונים שיכולים לעזור לכם
כאמור, מרבית האנשים לא מתגוררים בבתים פרטיים ואין להם חנייה פרטית משלהם בה הם יכולים לעשות כרצונם. למשל, להתקין עמדת טעינה ליד הרכב שלהם.
מה ניתן לעשות אם מתגוררים בבניין מגורים משותף? האופציה הטובה ביותר היא להציע לוועד הבית ודיירי הבניין, להקים עמדת טעינה פרטית בחנייה המשותפת. ייתכן וזה יעורר התנגדות אך אפשר לנסות ולהתגבר עליה באמצעות הטיעונים הבאים:
תכנון לטווח ארוך – עם השנים, השימוש ברכבים חשמליים רק הולך וגובר. אומנם הנתונים בישראל עדיין אינם משתווים לאלו שאנחנו מכירים ממדינות אחרות בעולם, אך אנחנו יכולים לראות כל שנה עלייה ניכרת במכירות.
לכן, התקנת עמדת טעינה בחניון המשותף היא אינטרס של כולם. בין אם זה בגלל שבעתיד, יותר דיירים יחזיקו ברכבים חשמליים ובין אם זה בגלל שעמדה כזו יכולה להפוך את המקום לאטרקטיבי יותר ולשפר את ערך הנכסים במבנה.
ניטור צריכת חשמל – אחת הסיבות שבגינה דיירים רבים מתנגדים להתקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי, היא עלויות צריכת החשמל שהעמדה צורכת. ניתן לפתור סוגיה זו, באמצעות התקנת עמדת טעינה מנוהלת ומונה חשמל מתאים.
מדובר בעמדה שיכולה לנטר את צריכת החשמל, כך ועד הבית יכול לדעת בדיוק כמה חשמל צורך בעל הרכב בעת הטעינה. באופן כזה הוצאות החשמל יפלו רק עליו ולא על כלל דיירי הבניין, שאינם משתמשים בעמדה.
הסכמה על שעות טעינה – סיבה נוספת שגורמת לדיירים להתנגד להתקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי היא חשש מעומס יתר על מערכת החשמל. אפשר לפתור את החשש הזה בצורה פשוטה מאוד. הסכמה על שעות טעינה מוגדרות. ניתן להסכים שהטעינה תתבצע בלילה החל משעה מסוימת.
בעיקרון, גם בעלי עמדת טעינה פרטית נוהגים להטעין את הרכב שלהם בשעות הלילה לרוב, הן בשביל להקל על המערכת, לחסוך בהוצאות ובשביל שיוכלו להטעין את הרכב בשעות בהן הם לא צריכים להשתמש בו.
איך מתגברים על הטיעון המשפטי?
מאחר ומדובר בנושא חדש יחסית, המחוקק עדיין לא התייחס אליו. אין עדיין חוקים ברורים וחד משמעיים המתייחסים להתקנה של עמדות טעינה חשמליות במבנים משותפים.
מבחינה משפטית, התייחסות להיבט זה דומה להתייחסות להיבטים אחרים העוסקים בחיים משותפים בבניין מגורים (אם מדובר במקרה בו החנייה היא שטח משותף ולא שייכת בטאבו לאף אחד). לכן, מספיק לקבל אישור מ-2/3 מדיירי הבניין בשביל להקים עמדת טעינה פרטית. בעל רכב חשמלי המעוניין בהתקנה של עמדה כזו, צריך לדאוג שיש לו את הרוב הזה בשביל שהוא יכול לקבל אישור ולבצע את ההתקנה.
צריך לציין שתי נקודות בהקשר המשפטי ובכלל בהיבט של התקנה של עמדת טעינה בחניון של מבנה משותף:
1.אם מדובר בחנייה הרשומה בטאבו על שם בעל הרכב, הרי שהוא יכול להתקין את העמדה מבלי שהוא צריך לקבל אישור מיוחד מהדיירים. אלא אם הוא בוחר להשתמש בלוח חשמל של הבניין, אז הוא צריך לקבל היתר והדיירים יכולים להתנגד לכך. אם הוא משתמש בלוח החשמל שלו לשם כך, הרי שהוא צריך רק להודיע על כך לשאר הדיירים 15 יום מראש ועליו לוודא שההתקנה נעשית ללא פגיעה בחזית המבנה ובשטח המשותף לכלל הדיירים.
2.כאמור, המדינה עדיין לא הסדירה זאת באופן סופי אבל היא כן מעודדת הקמה של עמדות טעינה לרכב חשמלי בבניינים משותפים ובכוונתה לאפשר בעתיד לבעלי רכבים להתקין עמדות ללא צורך בקבלת אישור משאר דיירי הבניין וכן לחייב קבלנים להתקין עמדות כאלה בחניונים של בנייני מגורים חדשים.
לכן, לפני שממהרים לקבל אישור מהשכנים, מוטב לבדוק האם חל שינוי בחוק והאם נדרש לבצע דבר מיוחד לשם כך, ראו עוד, במאמר: נוהל התקנת עמדות טעינה לרכב חשמלי בבתים משותפים.
כמה עולה להתקין עמדת טעינה חשמלי בבניין מגורים?
עלות התקנת עמדת טעינה חשמלי בבניין מגורים משתנה בהתאם ל-3 נקודות עיקריות:
- סוג העמדה שמבקשים להתקין.
- סוג העבודה שצריך לבצע במקום לשם כך.
- שדרוג תשתית החשמל שיש לבצע (במידה ונדרש).
קשה מאוד לדעת את העלויות הסופיות של העבודה, לפני שמגיע חשמלאי מוסמך שבוחן את המקום ואת המצב, בשביל להחליט מה נדרש לעשות על מנת להתקין עמדת טעינה.
בעיקרון, עלות עמדה טעינה איטית (כמו זו שמותקנת בחניה פרטית), עולה בין 3000 ל-5000 שקל, כולל התקנה (במידה ולא מדובר בעבודה מורכבת ואין צורך לשדרג את המקום). בבתי מגורים לא ניתן להתקין עמדת טעינה מהירה בגלל שהתשתיות אינן עומדות בכך. בכל מקרה, ההמלצה היא להשתמש בעמדות טעינה איטיות ולא מהירות, מאחר וטעינה איטית, כפי שציינו, הרבה יותר בטוחה ונכונה לסוללה של הרכב. כך שעמדה כזו מספיק טובה לרכב.
לגבי שאר הפרטים, עבודת התקנה ושדרוג מערכת החשמל בשביל לאפשר שימוש יציב ובטוח בעמדה, הרי שהמחירים משתנים ויכולים לנוע בין מאות לאלפי שקלים. המחיר תלוי במצב התשתית, במרחק בין העמדה ללוח החשמל ובסוג ההתקנה הנדרשת במקום.
איך להטעין רכב חשמלי – אופציות נוספות שעומדות לרשותכם
מי שאין לו חנייה פרטית ואין לו אפשרות להתקין עמדת טעינה בחנייה של המבנה, יכול להשתמש בעמדות טעינה ציבוריות.
עמדות אלו ממוקמות בחניונים ציבוריים, תחנות דלק, חניונים של מקומות עבודה ובמקומות נוספים. מדובר בעמדות איטיות (מבוססות על מתח AC) ועמדות טעינה מהירות (DC). בשני המקרים, צריך לשלם על כל טעינה. העלות נקבעת על פי סוג הטעינה והסכום שגובה מפעיל העמדה. בכל מקרה, טעינה ציבורית תעלה יותר מטעינה ביתית, בין אם היא איטית או מהירה ובין אם מדובר בטעינה בחנייה פרטית או חנייה במבנה מגורים משותף.
ישנן 5 סיבות מדוע לא מומלץ לבעלי רכב חשמלי להסתפק ולהתבסס אך ורק על טעינה בעמדה ציבורית:
1. לא בכל מקום ולא בכל זמן אפשר למצוא עמדת טעינה זמינה.
2. תמיד עדיף שתהיה עמדת טעינה בחניה של הבית, בה אפשר להשתמש בכל עת. בין אם זה לטעינה שנמשכת כל הלילה או זמן קצר יותר.
3. לא כל רכב יכול להתאים לכל עמדת טעינה ציבורית (ישנן עמדות המיועדות אך ורק לרכבי טסלה וישנם רכבים שאינם מתאימים לטעינה מהירה).
4. מבחינת עלויות, הרבה יותר משתלם להשתמש בעמדת טעינה בחנייה של הבית ולא בעמדת טעינה ציבורית.
5. שימוש תכוף בעמדות טעינה מהירות, כמו אלו המוצבות בתחנות דלק ובמקומות אחרים, פוגעות באיכות הסלולה ומקצרות את משך זמן השימוש האפשרי בהן. הסיבה לכך היא, עמדת טעינה מהירה מבוססת על זרם ישיר (DC). זו עוצמת זרם גבוהה העלולה לגרום נזק לסוללה בגלל העוצמה ובגלל העובדה שהיא מגיעה באופן ישיר לסוללה.
סיכום
בעל רכב חשמלי לא חייב להחזיק בבעלותו בית פרטי עם חנייה משלו בשביל ליהנות מעמדת טעינה שתשרת אותו. ניתן להתקין עמדת טעינה גם במבני מגורים משותפים והיא תשרת אותו וגם את שאר דיירי הבניין אם יש צורך.
בסופו של דבר, עמדה כזו היא אינטרס של כלל הדיירים, בהווה ובעתיד, לכן משתלם לפנות אל דיירי הבניין ולהציע להם הצעה שהם לא יוכלו לסרב לה.