עמדת טעינה מנוהלת 

הקמת עמדת טעינה חשמלית במבנה משותף, מחייבת לבצע התאמות שונות על מנת שכל בעלי הרכבים החשמליים במבנה יוכלו להטעין את הרכב שלהם באופן שיאפשר צריכת חשמל נכונה ובטוחה במבנה. לשם כך יש להתקין עמדת טעינה מנוהלת.

מה זו עמדת טעינה מנוהלת?

כידוע, בבית פרטי בו יש רכב חשמלי אחד ניתן להשתמש בעמדת טעינה אחת שמטעינה אותו. במבנה משותף בו ייתכן ויהיו מספר רכבים חשמליים הנדרשים לעמדות טעינה, צריך להשתמש במספר עמדות ובמערכת שתדע לנהל את צריכת החשמל בצורה נכונה, לווסת ולהגביל אותה וכן לספק נתונים מדויקים ואמינים עבור כל משתמש. 

במידה וישנן מספר עמדות טעינה, נכון להתקין מערכת שתחבר ביניהן ותדע איך לעבוד עם כולן ביחד. כך יהיה אפשר לנטר את צריכת החשמל, לנהל אותה בצורה נכונה ואם יש צורך גם להגביל את כמויות הצריכה. כך מונעים עומס על מערכת החשמל. 

מערכת טעינה מנוהלת היא למעשה מערכת שמאפשרת לרכב ולעמדת הטעינה לחלוק נתונים, להעביר אותם למפעיל העמדה ואז אפשר לנהל ולפקח טוב יותר על התהליך. כך המשתמשים יכולים לעבור עם עמדת הטעינה באופן אופטימאלי וגם אפשר לשמור על מערכת החשמל ולמנוע עומסים גבוהים מחד והוצאות גבוהות מאידך. 

למה משתמשים בעמדת טעינה מנוהלת?

שימוש בעמדת טעינה מנוהלת חיוני מ-3 סיבות עיקריות:

  • לנהל נכון את צריכת החשמל בעמדות הטעינה ולהתאים את קצב הטעינה לקיבולת החשמל של הבניין. 
  • להתאים את עלויות הטעינה לשעות הצריכה, על פי עומס החשמל.
  • לבצע התאמות בין הצרכים של המשתמשים לבין היכולות להשתמש במערכת. 

מערכת טעינה מנוהלת מסוגלת לספק הרבה מאוד מידע ונתונים שיכולים לעזור בניהול טוב יותר של טעינת רכבים חשמליים במבנה וכן בניהול עומס החשמל, כך מספקים אפשרות לבעלי הרכבים להשתמש בעמדות בצורה אפקטיבית מבלי לפגוע בתפקוד המבנה, מערכת החשמל ובצרכים אחרים של הדיירים במקום. 

חשוב להדגיש, שהמערכת עובדת גם מרחוק, באמצעות אפליקציות מותאמות. כך אפשר לקבל את המידע ישירות לאפליקציות ותוכנות אחרות אליהן היא מחוברת וכן אפשר לטפל בבעיות ותקלות במרחק, מבלי שיש צורך להגיע אל המקום פיזית. מפעיל העמדה מקבל קריאה ובעזרת החיבור של המערכת, הוא יודע לזהות מה הבעיה ולטפל בה מרחוק. 

כיצד עובדת מערכת טעינה מנוהלת?

מערכת טעינה מנוהלת עובדת על ידי חיבור לשרת ענן, אליו מגיעים כל הנתונים שהעמדה מייצרת. ניתן לנהל את המערכת על פי 4 פרמטרים עיקריים:

  • אספקת אנרגיה משתנה. 
  • צריכת חשמל. 
  • מספר כלי רכבים נטענים. 
  • שימוש במכשירים חשמליים אחרים. 

המערכת עובדת כך: ברגע שבעל רכב רוצה להטעין אותו, הוא מחויב להזדהות. אחרי הזיהוי הוא יכול לחבר את הרכב לעמדה וכך היא תדע לאסוף נתונים על הטעינה שהוא ביצע ותדע לגבות ממנו את הסכום הרלוונטי. הכסף יעבור לגורם שאחראי על הגבייה. 

ההזדהות במערכת מתבצעת בצורה מאוד פשוטה, באמצעות האפליקציה של העמדה או תג ביומטרי אותו מציגים בפני העמדה. בשביל שהעמדה תוכל לזהות את המשתמש, עליו להירשם.במידה והוא איננו רשום, הרי שהוא יכול להטעין את הרכב אך יידרש לשלם עבור הטעינה בכרטיס אשראי (מתאים למקרים בהם מדובר בדייר חדש שעדיין לא נרשם במערכת או אורח של אחד הדיירים המבקש להטעין את הרכב שלו בעמדה של הבניין). 

לגבי הטעינה בפועל, שהיא מתבצעת באותה צורה כמו בעמדת טעינה רגילה, על ידי חיבור הרכב לעמדה באמצעות כבל מתאים. אין הבדל בתהליך. 

5 הבדלים בין עמדת טעינה מנוהלת לעמדה טעינה לא מנוהלת

כאמור, בבית פרטי בו יש רק משתמש אחד ברכב חשמלי אין שום בעיה להתקין עמדה טעינה רגילה ולא מנוהלת. אך במבנה בו יש כמות גדולה של משתמשים בעמדות טעינה, ישנה חשיבות גדולה לשימוש בעמדת טעינה מנוהלת, הן עבור הדיירים והאנשים המשתמשים במבנה והן לצורך גביית עלויות טעינה מהמשתמשים השונים. 

ההבדלים בין עמדת טעינה מנוהלת לעמדת טעינה לא מנוהלת:

נתונים – עמדת טעינה מנוהלת מייצרת נתונים משמעותיים שיכולים לייעל את תהליך העבודה, הן של העמדה והן של צריכת החשמל. עמדת טעינה לא מנוהלת, לא בהכרח יכולה לייצר את הנתונים והתהליך נעשה באופן פחות מסודר. 

עלויות – הרבה יותר קל לחלק את העלויות בין המשתמשים בעמדת הטעינה כשהיא מנוהלת מאשר כשהיא לא מנוהלת. במצב כזה, יש לעקוב אחרי המונה החשמלי של הדייר וצריכת החשמל שלו.  זה יכול להיות מאוד מסורבל, מה עוד שצריך לרדוף אחרי כל דייר בנפרד שישלם. זה לא נוח ולא נעים. בעמדות מנוהלות, העלות תיגבה ישירות מבעל הרכב והכסף יעבור אל מפעיל העמדה. 

ניהול עומסי חשמל – אחת המטרות העיקריות של עמדות טעינה מנוהלות הן לאפשר ניהול נכון של עומס החשמל במבנה, הן בשביל שהמערכת תוכל לעמוד בכך והן בשביל של ייגרם נזק למערכת וליכולת של הדיירים במבנה להשתמש בה. אם משתמשים בעמדת טעינה לא מנוהלת, הרבה יותר קשה לנהל, לווסת ולהגביל את עומס החשמל. דברים שניתן לעשות בצורה ישירה וקבועה דרך עמדת טעינה מנוהלת.

ניהול טעינה – אחד הנתונים שהמערכת מסוגלת להוציא זה אפיוני טעינה של המשתמשים השונים. כך ניתן לדעת מתי נוח לכל משתמש להטעין את רכבו. אפשר לנהל בצורה טובה יותר את תהליך הטעינה במבנה, מבלי שטעינה של רכב אחד תפגע בטעינה של רכב אחר. השימוש הוא נוח, יעיל והרבה יותר מסודר.

חיבור לרשת – עמדת טעינה מנוהלת חייבת להיות מחוברת לרשת האינטרנט וכן לאפליקציה או ממשק הפעלה אחר ברשת. זאת להבדיל מעמדת טעינה לא מנוהלת שאיננה חייבת בחיבור לרשת. יש לקחת את זה בחשבון בתהליך ההתקנה של העמדה. 

יתרונות של עמדת טעינה מנוהלת

לא במקרה, יותר ויותר מבנים עוברים להשתמש בעמדות טעינה מנוהלות. הערכה היא שעם הזמן לא יהיה עוד שימוש במבנים משותפים בעמדות טעינה רגילות אלא רק בעמדות טעינה מנוהלות. 

5 יתרונות מובהקים של עמדות טעינה מנוהלות:

  • יכולת לייצר דוחות ולספק נתונים משמעותיים על היבטים שונים בטעינה ובצריכת החשמל של העמדה. 
  • ניהול אנרגיה ועומס חשמל בין כל העמדות, יכולת לייצר תקשורת ביניהן ולחלק בצורה נכונה את אספקת החשמל בשביל למנוע עומסים. 
  • ניטור ומעקב יעיל ומסודר אחרי כל דייר ואחרי כל טעינה. 
  • עמדות מנוהלות יכולות לחסוך סכסוכי שכנים ולנהל טוב יותר את תהליך העבודה עם העמדות השונות. אפשר להימנע מסכסוכים לגבי עלויות השימוש, צריכת חשמל ולסדר זמני טעינה ספציפיים לכל דייר.  
  • מערכות טעינה מנוהלות מאפשרות לתקן תקלות בעמדה מרחוק, מבלי שיש צורך להגיע אל העמדה פיזית. זה חוסך זמן, טרחה ומאפשר תיקון מהיר של כל תקלה. 

חשוב לציין, בשביל להפיק את המיטב מעמדות הטעינה רצוי מאוד שגורם אחראי ומוסמך יטפל בהן, כולל בכל מה שקשור לגבייה. כך ועד הבית במבנה לא צריך להתעסק בכך ויכול להפנות משאבים לדברים אחרים. 

עלות התקנה של עמדת טעינה מנוהלת

לפני שנציג עלויות של עמדת טעינה מנוהלת צריך לציין, ברוב המקרים התקנת עמדה שכזו תחייב הגדלה של אספקת חשמל במבנה. הסיבה היא, המערכת צריכה להיות מסוגלת לאפשר למספר רכבים חשמליים להיטען מבלי שזה יפגע ביכולת להפעיל מכשירים ומתקינים אחרים במבנה. לכן על המתקין, חשמלאי מוסמך, לבדוק את תשתית החשמל במבנה ואז לקבוע כיצד ולכמה ניתן להגדיל את האספקה.

עלות התקנת עמדת טעינה מנוהלת והגדלת אספקת החשמל בבניין, יכולה לנוע בטווח שבין 30-40 אלף שקל ל-400-450 אלף שקל. הסכום יתחלק בין כל דיירי הבניין, בהתאם לאופי העבודה הנדרשת במקום, רמת הגידול באספקת החשמל וכן עלות העמדה עצמה על פי הסוג והדגם שלה. 

עלות נוספת שצריך לקחת בחשבון, במידה ובוחרים שהחברה שמספקת את העמדה תנהל אותה גם אחרי ההתקנה, הרי שייתכן והיא תיגבה עלות מנוי חודשי מכל דייר. העלות משתנה מחברה לחברה. לרוב הוא נע בין 30 ל-40 שקל בחודש. 

באופן טבעי, ככל שיש יותר דיירים במבנה, מצד אחד, ייתכן ויהיה צורך להגדיל באופן משמעותי יותר את אספקת החשמל בבניין. מצד שני, העלות פר דייר תהיה נמוכה יותר, מאחר ויותר דיירים יתחלקו בעלות הכוללת. 

סיכום

במבנה מגורים משותף או אחר, מומלץ להתקין עמדת טעינה מנוהלת. זה ישרת טוב יותר את בעלי רכבים חשמליים, שאר הדיירים וכן את המבנה עצמו. העמדה יכולה לייעל מאוד את תהליך הטעינה, לחסוך עלויות ולשמור על רשת החשמל תקינה כל הזמן. 

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!