כל רכב אמור להיות מבוטח, אך רכבים חשמליים מוסיפים לנושא הביטוח כמה שיקולים חדשים ומעניינים שחיוני להכיר. מה מיוחד בביטוח רכב חשמלי? מה הוא כולל? כמה הוא עולה? כיצד תבחרו היטב בביטוח מסוג זה ומה עוד חשוב שתדעו?
תזכורת קצרה – הביטוחים לכל סוג רכב
ללא תלות בסוג הרכב – חשמלי או שלא, ישנם שלושה סוגים ראשיים של ביטוח לרכב:
- ביטוח חובה – החוק אוסר לנהוג ברכב, שאינו מכוסה בביטוח חובה. ביטוח זה מכסה מקרי פציעה או מוות עקב תאונת דרכים (לנהג, לנוסעים ברכב ואף לאנשים שהיו מסביב לו בעת התאונה).
- ביטוח צד ג – מכסה (רק) נזק שנגרם על ידי הרכב לרכוש של צד שלישי.
- ביטוח מקיף – כיסוי לנזק שנגרם על ידי הרכב לרכוש של צד שלישי + כיסוי במקרה של נזק או אובדן לרכב עצמו.
מה מיוחד בביטוח רכב חשמלי?
לפני הכל, כדאי לדעת לגבי ביטוח רכב חשמלי את הנקודות הבסיסיות הבאות:
- אין הבדל מהותי בביטוח החובה בין רכב חשמלי לרכב לא חשמלי.
- סוגי הביטוח האחרים (מקיף וצד ג’) שונים מעט בין רכב רגיל לחשמלי ומבחינה זו חברות הביטוח מציעות עבור רכבים חשמליים מסלולי ביטוח נפרדים.
- ביטוח רכב חשמלי בדרך כלל יקר יותר מביטוח רכב לא חשמלי.
- ביטוחים לרכבים חשמליים נפוצים למדי כיום. תמצאו אותם כמעט אצל כל חברת ביטוח, כולל איילון, ביטוח ישיר, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מנורה מבטחים ו-AIG.
מה ביטוח רכב חשמלי כולל?
מעבר לאלמנטים שגרתיים בביטוח רכב, רכיבים מיוחדים לביטוח רכב חשמלי הם:
- ביטוח הסוללות – סוללות רכב חשמלי עשויות להיות מכוסות מרמה של כיסוי חלקי עם השתתפות עצמית (לגבי סוג נזקים שמוגדר מראש כגון שריפה) ועד רמה של כיסוי מלא (לכל סוג נזק לסוללה). חשוב לשים לב, שהסוללות לא מבוטחות מפני בלאי טבעי. (אגב, אם מטרידה אתכם השאלה האם טעינה מהירה פוגעת בסוללה, זהו אכן נושא מורכב ותוכלו ללמוד עליו בקישור שכרגע נתנו)
- ביטוח ציוד טעינה – בפוליסת ביטוח מקיף עשוי להיכלל ביטוח לציוד טעינה נייד ו/או עמדת טעינה ביתית. זאת, בפני נזק פיזי וגם בפני גנבה.
- תקלות תוכנה – ביטוח מפני תקלות תוכנה, כאשר תסריט אופייני לכך הוא התקנת עדכון תוכנה לרכב ותקלה בעקבותיו.
שירותי טעינה, גרירה ודרך
שירותי טעינה, גרירה ודרך הם שירותי חירום שכלולים בביטוח, מהסוג שמוכר ברכבים בכלל. אך במקרה של רכב חשמלי, יש כאן גם את ההיבטים המיוחדים הבאים:
- מה כולל הביטוח – הביטוח בנושא זה כולל טעינת חירום למקרה שבו נתקעתם עם רכב חשמלי באפס טעינה. טעינת החירום לא תהיה טעינה מלאה ומספר ההטענות בשנה יהיה כנראה מוגבל לפי תנאי הפוליסה. כמו כן, ביטוח שירותי טעינה, גרירה ודרך עשוי לכלול סיוע לגבי תקלות במערכת החשמל.
- זהירות מהפתעות בדרך – חושבים לחסוך בביטוח שירותי דרך, מתוך הנחה שרכב חשמלי אמין יותר ולכן "תיתקעו" פחות? אז כדאי לקחת בחשבון את הנקודה הבאה: אם הרכב יושבת תוך כדי נסיעה, הסיכוי שזה יקרה בהפתעה גדול יותר ברכב חשמלי. הסיבה לכך היא שרכב חשמלי כולל פחות חלקים נעים. ברכב שאינו חשמלי יש יותר חלקים כאלה והם מספקים לפעמים התראה מוקדמת על תקלות, בצורת רעשים שונים.
- להבין את המיוחד בגרירה – גם הגרר לרכב חשמלי הוא לא בדיוק כמו גרר לרכב רגיל. יש לגביו כמה הבדלים, כמו העובדה שרכב חשמלי כבד יותר באופן ניכר.
- לבדוק אם יש לכם גלגל רזרבי – כן, פנצ’רים (“תקרים")! מה מיוחד מבחינה זו ברכב חשמלי? ברכבים חשמליים חדשים מסוימים אין גלגל רזרבי. זאת, משיקולי מקום של היצרנים (שמנסים לפנות כמה שיותר מקום לסוללות). במקרים כאלה, גדל הסיכוי שתזדקקו לגרירה.
איך לבחור ביטוח לרכב חשמלי באופן חכם?
לשם בחירת ביטוח מסוג זה, חשוב קודם כל להבין אן לרענן את הזיכרון לגבי בחירת ביטוח רכב בכלל: התעמקות בתנאי הפוליסה, בחירה בין האפשרויות השונות מבחינת הכיסויים, בחירת חברת הביטוח שמתאימה לכם וכמובן השוואת מחירים. באופן מיוחד, כדאי לזכור שפרטי ועלויות הביטוח מושפעים קודם כל מפרטי הנהג והרכב הספציפיים שעבורו מבטחים. לגבי המחיר, גם כאן יש פרמטרים כלליים שרלוונטיים לביטוח כל רכב, כמו מאפייני הנהג (כניסיון בנהיגה).
* סדר גודל אופייני של עלות ביטוח לרכב חשמלי, הוא 6,000-7,000 ש"ח לשנה *
מעבר לכך חשוב לקחת בחשבון את הנקודות הבאות, שמשפיעות על ביטוח לרכב חשמלי:
- עלות הרכב – מעבר לנושא המורכב של עלות אחזקת רכב חשמלי, רכבים חשמליים לרוב יותר יקרים.
- עלויות תיקונים – יש עדיין פחות מוסכים שמתמחים ברכבים כאלה ולכן פחות תחרות. נקודה זו משפיעה על מחיר התיקונים. כך גם עלות חלקי החילוף, אשר נוטה להיות גבוהה יותר ברכב חשמלי ביחס לרכב רגיל.
- מאפייני הרכב – חברות ביטוח עשויות להציע לכם פרמיה נמוכה מעט, בהתאם למאפייני הרכב החשמלי כגון טווח הנסיעה.
הסיכונים שעולים ביוקר
הרעיון המרכזי בביטוח, הוא שמבטחים למקרה שבו סיכון מסוים יתממש. לכן נושא הסיכונים הוא נושא מרכזי בביטוח, שחשוב תמיד להבין ולקחת בחשבון. הדבר מתבטא למשל בחשיבה כללית בנוסח – כמה אני משלם כרגע לביטוח מפני סיכון מסוים, מה הסיכוי להתרחשות אותו סיכון, כמה יעלה לי לטפל בו ללא ביטוח וכמה יעלה עם הביטוח (השתתפות עצמית?). מה נושא הסיכונים אומר מבחינת ביטוח רכבים חשמליים?
- השפעת הסיכון על העלות – עלות הביטוח מושפעת מרמת הסיכון, כמו גנבה, תאונות דרכים או שריפה. ברכבים חשמליים, מאחר שהם לרוב חדשים יחסית, עשויים להיות אמצעי הגנה מתקדמים שמצמצמים את הסיכונים המבוטחים ולכן גם את עלות הביטוח.
- גנבות הרכב מתחזקות – רכבים חשמליים יותר ויותר "על הכוונת" של גנבי רכב ובין 2023 ל-2024 נראתה עלייה של 7% בהיקף התופעה (לפי מנכ"ל פוינטר בראיון ל"פוליסה"). שינוי זה מעלה את מחירי הביטוח ספציפית לגבי רכבים חשמליים.
- פחות מידע סטטיסטי, פרמיות יותר גבוהות – עוד נקודה מעניינת, היא שחברות הביטוח משתמשות באופן נרחב בנתונים סטטיסטיים מסוגים שונים. למשל, היכן בארץ יש סיכון גבוה במיוחד לגנבות רכב. אך לגבי רכב חשמלי, היקף הנתונים שברשות חברות הביטוח עדיין קטן יחסית. לכן הערכות הסיכונים שלהן פחות מדויקות, הסיכון מבחינתן גבוה יותר וליתר בטחון הן מעלות את הפרמיה.
- יותר או פחות סיכון לתאונות? – עד כמה חשוב לבטח רכב חשמלי בהקשר תאונות? התשובה לכך קשורה כמובן לשאלה עד כמה רכב כזה בטוח? תאוצה מהירה היא בין היתרונות הידועים של רכבים חשמליים, אך היא גם מגבירה סיכונים לתאונות. יתרון ידוע נוסף הוא הנסיעה השקטה, אך דווקא היעדר הרעש מצמצם את תשומת הלב שהרכב מושך – היבט שעשוי להגביר סכנות. מצד שני, נהג אחראי שמנוסה עם רכב חשמלי יוכל בהחלט לנהוג באופן בטוח, לא פחות מאשר ברכב שאינו חשמלי.
בשורה התחתונה – מקור להוצאות אבל גם לחיסכון
ביטוח רכב חשמלי הוא הכרח (לפחות ביטוח החובה), מקור מתמשך להוצאות משמעותיות וגם נושא מעט מורכב. לכן מומלץ ומשתלם לבדוק זאת לעומק, בדגש על המאפיינים המיוחדים שלכם (כמאפייני הנהגים, דגם הרכב, עמדת הטעינה אם יש וכדומה). התעמקות בפרטים והבנתם, תסייע לכם לצמצם את עלויות ביטוח הרכב החשמלי ולמקסם את תועלותיו.