פירוק רכב חשמלי – האתגרים, ההזדמנויות והחידושים המעניינים

לסוגי הפסולת האלקטרונית שמייצר הישראלי הממוצע, התווסף בשנים האחרונות מוצר מפתיע: הרכב החשמלי. מה עושים איתו בסוף חייו? זורקים לפח הכחול? הכתום?.. בין אם אתם בעלי רכב חשמלי, מקצועני מחזור או איכות הסביבה, יזמים או משקיעים – לפניכם נושא מעניין מאוד, "חם" ביותר ורב פוטנציאל: 

למה מתעניינים (ומי) בפירוק רכב חשמלי? 

כידוע, בסוף חייו של רכב בנזין או דיזל (רכב מבוסס מנוע בעירה פנימית) הוא נשלח לפירוק ("גריטה”). רכבים חשמליים לא שונים מבחינה זו. אבל כאשר מגיעים לשלב המחזור, העניינים כבר נראים אחרת – מורכבים ומאתגרים יותר, אך גם פותחים הזדמנויות חדשות. מה זה אומר? ואת מי זה מעניין כיום במיוחד?  

רכב חשמלי כולל חומרים רבים שלא מתפרקים באופן טבעי ולכן עלולים להזיק לסביבה. לכן, כל מי שמתעניין בנושא איכות הסביבה או עוסק בכך, מתעניין בהשפעות ארוכות טווח של רכבים חשמליים. עבור בעלי רכב חשמלי יש ערך מוסף מיוחד, בכך שהם יודעים שזהו סוג רכב שפחות מזהם. מצד שני, רבים כבר שמעו שייצור סוללות הרכבים לא בהכרח ידידותי לסביבה. בנוסף, מחזור הסוללות והרכב החשמלי בכלל טעון שיפור רב (ומייד נסביר). כך שבעלי רכב חשמלי או מי ששוקלים לרכוש רכב כזה, עשויים למצוא עניין גם בהתפתחויות במחזור רכב חשמלי. ולא – רכב כזה לא ניתן למחזור פשוט במתקני מחזור רכבים רגילים. 

מעבר להיבט איכות הסביבה, יש כאן היבט כלכלי ויזמי בעל חשיבות מכרעת. אנשי מקצוע בתחום המחזור והפירוק שמתעניינים בכך, ימצאו שזהו תחום התמחות ייחודי ומאתגר. אבל היכן שיש אתגר יש גם הזדמנות ובמקרה זה, הזדמנויות עבור יזמים ומשקיעים. במיוחד בתחום מחזור סוללות הרכב החשמלי אבל לא רק. מדינת ישראל בולטת בעולם ביזמות ובטכנולוגיה והדבר מתבטא גם בחברות הזנק בתחום הרכב החשמלי. כולל בהקשר הפירוק והמחזור. זהו גם תחום שבו עשוי להיות סיוע ממשלתי ותמריצים מסוגים שונים. גם בהקשר איכות הסביבה וגם בהקשר קידום היזמות המקומית בכלל. כך שיש כאן פוטנציאל רב לצמיחה, חדשנות ורווח. כמובן, גם בהשפעת הצמיחה המתמדת בהיקף אימוץ הרכבים החשמליים. 

מה מיוחד בפירוק ומחזור רכב חשמלי?

רכב הוא מוצר מורכב, עם מגוון רכיבים וסוגי חומרים. לכן גם הפירוק שלו מורכב יחסית. בנוסף, זהו מוצר גדול וכבד וטיפול בהיקף גדול של רכבים בסוף חייהם הוא דבר לא פשוט. לגבי רכבים חשמליים, המצב הנוכחי מורכב עוד יותר. היקף הרכבים האלה גדל במהירות, בעוד שהתשתית הקיימת למחזור לא ערוכה לטפל בהם היטב. 

סוללות רכב חשמלי לא ניתן להטמין באדמה כך סתם, מאחר שהן עלולות לזהם קרקעות ומקורות מים. ברכב חשמלי יש גם חומרים שהם רעילים או דליקים. כך שאין מנוס ממחזור מקצועי ומסודר של רכב כזה. מציאת פתרון טוב מספיק לאתגרי המחזור האלה היא צורך דחוף למדי, מאחר שהנזק הסביבתי מצטבר במהירות. 

אז מה מיוחד בפירוק ומחזור רכב חשמלי? ברכב כזה יש יותר מערכות חשמל ואלקטרוניקה ביחס לרכב רגיל. חלקן גם במתח גבוה, שמציב סיכון מסוים בפירוק. כמו כן, השימוש הנרחב ברכב חשמלי הוא דבר חדש יחסית. כתוצאה מכך, ישנו פיתוח מתמיד של טכנולוגיות שעליהן רכב חשמלי מתבסס. עבור הצרכנים זה מצוין. אבל מצב זה גם גורם לכך שהרכבים החשמליים שמגיעים לפירוק שונים למדי בטכנולוגיה. הגיוון הרב מסבך ומייקר את המחזור. בעקבות כל הנקודות האלה ומסיבות נוספות, פירוק ומחזור רכב חשמלי דורש מתקן מחזור מיוחד ולא מפעל למחזור רכב רגיל. 

פירוק ומחזור סוללות רכב חשמלי

פירוק ומחזור של הסוללה ברכב חשמלי הוא עניין מורכב ומסובך יחסית לחלקים אחרים ברכב. חשוב להזכיר ולהדגיש – לא מדובר בסוללה כמו מצבר ה-12V של רכב רגיל. לרכב חשמלי יש גם מצבר עזר כזה, אך לגבי מחזור אנו מדברים על הסוללה הראשית שמניעה את הגלגלים והיא רכיב גדול וכבד. גם אם זה רכב חשמלי פרטי (בשונה למשל ממשאית חשמלית), הסוללה עשויה לשקול עד 600 ק”ג. ולמרות שהיא דקה יחסית (עד 15 ס"מ), השטח האופייני שלה הוא כ-1.5–2 מ"ר. 

בנוסף, הסוללה הראשית היא במתח גבוה ומסוכן של 300V-800V. אך פירוק ומחזור שלה הם לא עניין של מה בכך. אבל זה משתלם – הסוללה כוללת כמה חומרים יקרים, כגון ליתיום, ניקל, קובלט, מנגן ונחושת. שימוש חוזר בהם הוא הגיוני כלכלית וגם מבחינת הסביבה. ראו: כמה עולה סוללה של רכב חשמלי?

הכלכלה שמניעה את גלגלי המחזור

ב-2024 נפתח בארץ המפעל הראשון למחזור סוללות רכב חשמלי, בעיר דימונה. נכון למאי 2025, אמורים להיפתח השנה עוד שניים – בשדרות ובנאות חובב. מפעלי מחזור שממחזרים רכבים חשמליים שלמים עוד אין בארץ, אך בעולם רואים אותם כבר בכמה מקומות. דוגמאות בולטות לכך ניתן למצוא בגרמניה ובסין. מהקדמה זו, תוכלו להבין שיש עניין רב בנושא מחזור הרכב החשמלי, אך גם שאנחנו נמצאים במצב התחלתי יחסית ולא טוב מספיק. 

פוטנציאל כלכלי רב טמון במחזור רכיבי רכב חשמלי ובמיוחד סוללות. אך עם כל הרצון לתרום לסביבה וכל הסבסוד והסיוע מגורמים ממשלתיים ואחרים, המחזור חייב להיות משתלם מבחינה עסקית. כאשר יצרני דגם חדש של רכב חשמלי מחליטים כיצד לתמחר אותו, הם לוקחים בחשבון את עלות החומרים. מתווספים לכך עוד שיקולים רבים, אבל זו נקודת המוצא. זו היא גם נקודת הסיום, מאחר שבסוף חייו הרכב אולי לא שמיש לנסיעה, אבל הוא עדיין כולל את החומרים הגולמיים האלה. פלסטיק, זכוכית וגומי הם חומרים נפוצים מאוד ברכבים, אך הם לא בעלי ערך כספי גבוה. בשלדה ובמרכב נעשה שימוש רב במתכות (כברזל, פלדה ואלומיניום) והן כבר יותר משתלמות למחזור. במערכת החשמלית ישנו שימוש רב בנחושת (בכבלים ובמנועים) ובאלומיניום והרכיבים האלקטרוניים מכילים כמויות קטנות של מתכות יקרות. 

כך שהשיקולים הכלכליים במחזור עשויים להיות מורכבים למדי. אפשר להדגים זאת גם בעזרת הזהב שבבעלותכם. כן, אתם אספני זהב וותיקים ולא ידעתם! יש לכם זהב כציפוי של מגעים חשמליים (ולא רק) במכשירי אלקטרוניקה רבים. החל מהמחשב השולחני ועד הרכב החשמלי. אבל כאשר זה מגיע למחזור, העניינים לעתים מסתבכים והופכים לא משתלמים. הפרדת הזהב מהמכשיר עשויה להיות מורכבת למדי וכמויות הזהב שיופקו בצורה כזו קטנות. 

אז מה יוצא מזה לבעלי רכבים חשמליים מבחינה כספית? בעל רכב רגיל שמוכר אותו למחזור בסוף חייו, עשוי לקבל 500 ש"ח עד 4,000 ש"ח. ברכב חשמלי התשלום עשוי להיות 1,000 עד 5,000 ש"ח. ההבדל נובע במידה רבה מהסוללה, שעשויה להיות עדיין במצב טוב. עוד נקודה מעניינת בהקשר זה, היא שהביקוש לחלפים משומשים לרכב חשמלי במגמת עלייה. אגב, בעבר ניתן בארץ מענק ממשלתי לגריטת רכבים, אך הוא כבר לא מיושם. ובמבט לעתיד – התרחבות היצע מתקני מחזור הרכבים החשמליים, עשויה לשפר את יכולת עלי הרכבים החשמליים לקבל הצעות מחיר שונות וכך להרוויח מעט יותר. 

ארבע גישות לפירוק ומחזור

יש כמה גישות כלליות אפשריות לפתרון אתגרי הטיפול במוצרים ישנים, כולל רכבים חשמליים. דרך פופולרית להציג אותן, היא באמצעות המונחים הבאים:  

  1. Reduce – לצמצם מראש את מקורות הפסולת. למשל, צמצום שימוש בחומרים בלתי ניתנים למחזור ברכב או כאלה שלא משתלם למחזר. בגישה זו של "הפחתה", נכללים גם צעדים כמו צמצום מספר הרכבים המשפחתיים משניים לאחד.  
  2. Reuse – גישה של עשיית שימוש חוזר במוצר או בחלקים ממנו. זה מה שאנו עושים למשל ברכישת רכב משומש. עקרון זה מתבטא גם בהחזרת חומרים נדירים ויקרים למעגל הייצור (באמצעות פירוק ושימוש חוזר). 
  3. Repurpose – זהו שימוש חוזר, אך למטרה שונה מהמטרה המקורית. למשל שימוש בסוללה המשומשת של רכב חשמלי כסוללה למערכת סולארית או למערכות אל פסק (Uninterruptible Power Supply). עוד שימוש אפשרי ומעניין במיוחד, הוא בהקשר אגירת אנרגיה עבור עמדות טעינה לרכב חשמלי. הסוללה המשומשת תאפשר במקרה זה לאגור אנרגיה ולהשתמש בה, בזמנים הנוחים לנו ביותר. למשל אגירה בזמנים שבהם החשמל זול במיוחד או אגירה ממערכת סולארית בשעות האור.    
  4. Recycle – פירוק ומחזור החלקים. 

כפי ששמתם לב, שלב המחזור ממוקם בסוף רשימת האפשרויות, מאחר שהיה רצוי למצות לפניו את האפשרויות הקודמות. אך בפועל, יש עדיין צורך נרחב מאוד במחזור. יש מי שמתחילים רשימה זו עם האפשרות Refuse, במובן של הימנעות מראש משימוש במוצרים יוצרי פסולת. אז אין ספק – אופניים (למשל) זה נחמד וזה ירוק. אבל בינתיים, הם לא תחליף מלא לרכב הפרטי. 

מה חדש במחזור רכב חשמלי? 

מחזור רכב חשמלי הוא גם נושא שחשוב לסביבה וגם עסק כלכלי. לכן, לא מפתיע שישנו מאמץ מתמשך של מחקר ופיתוח לשם שיפור התהליך, ייעולו והוזלתו. כפי שתראו, מנסים לשפר לא רק את תהליך המחזור, אלא גם את כל מה שמסביבו. כמו כן, ישנו דגש מיוחד על מחזור הסוללות, מסיבות מובנות:   

  • החיידקים שממחזרים – חוקרים בודקים כיום את הפוטנציאל של מיקרואורגניזמים מסוימים לפרק חומרים מסוללות ליתיום-יון. זו גישה וותיקה שמכונה Bioremediation, אשר מיושמת לרוב בשיקום סביבות טבע מזוהמות. 
  • פירוק רובוטי – שימוש ברובוטים למיון ופירוק חלקים ברכב חשמלי מאיץ את התהליך. יש בכך עדיין אתגרים טכניים רבים, אך הם נפתרים בהדרגה. בין השאר, בעזרת בינה מלאכותית. 
  • סוללות ירוקות – הזכרנו קודם צמצום מראש של מקורות הפסולת. יש מי שמנסים לפתח בגישה זו סוללות לרכב חשמלי, שהן מראש יותר "ירוקות" וקלות למחזור. למשל פיתוח סוללות ליתיום-יון מבוססות ברזל במקום קובלט וניקל ופיתוח סוללות אבץ-יון. 
  • רכב חשמלי ידידותי לפירוק – עוד גישה מעניינת, היא לייצר סוללות לרכב חשמלי שהן עם חיבורים סטנדרטיים וקלים לפירוק. גישה זו נקראת Design for Disassembly והיא מתבטאת למשל בחיבור באמצעות ברגים במקום דבק. 

חידושים לגבי רכב חשמלי, רואים בהדרגה גם בהיבט הרגולציה. מחזור רכבים ומחזור פסולת אלקטרונית אינם דברים חדשים. יש בארץ למשל חוק פסולת אלקטרונית עוד משנת 2014. אבל עדיין אין ברגולציות הקיימות התייחסות משמעותית, אם בכלל, לרכבים חשמליים. רגולציה בתחום זה מקודמת בהדרגה בישראל ובעולם. כיוון מעניין בהקשר זה, הוא הרעיון לחייב יצרנים ויבואנים לאסוף ולמחזר סוללות רכב חשמלי שסיימו את חייהן. ניתן לשער, שאם היצרנים אכן יהיו מחויבים בכך, הם גם ישתדלו יותר להקל על המחזור מראש. 

תשובות (מעניינות!) לשאלות נפוצות

  • כמה ניתן למחזר מהרכב? כללית, מעריכים שניתן למחזר 80%-90% ממשקל רכב. בין אם זה רכב חשמלי או רגיל. 
  • כמה ניתן למחזר מסוללת רכב חשמלי? מתוך הסוללה ניתן למחזר בדרך כלל כ-95% מהחומרים. 
  • כמה ניתן למחזר מהחומרים השונים? המתכת לסוגיה בולטת מאוד ברכבים, כולל חשמליים וכיום ניתן למחזר מעל 90% ממנה. בכל הנוגע לפלסטיק, זכוכית וגומי שיעורי המחזור נמוכים יותר – לרוב כ-30% עד 50%.
  • מה משתלם יותר למחזר? רכב רגיל או חשמלי? החומרים שברכב החשמלי הופכים את המחזור שלו בדרך כלל למשתלם מעט יותר. 
  • מה לגבי מחזור עמדות טעינה לרכב חשמלי? ככל שגובר השימוש ברכבים חשמליים, כך מתרחב השימוש בעמדות טעינה ביתיות. זהו פתרון נוח מאוד ומשתלם. אך מה עושים בסוף חיי המוצרים האלה? נכון להיום, המחזור של עמדות הטעינה נפרד ממחזור רכבים חשמליים. מתקני המחזור לרכבים חשמליים ממילא מעטים עדיין. אך במקביל, בכל עיר יש פתרונות עבור התושבים למחזור מוצרי אלקטרוניקה. מבחינת היבט המחזור, עמדות טעינה ביתיות הן פשוט עוד מוצר אלקטרוני. 

לסיכום

נראה שמחזור רכבים חשמליים ישתלם בהדרגה יותר ויותר לכולם – לבעל הרכב החשמלי, לעסקי הפירוק וליזמים וכמובן גם לסביבה.  

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!