עלות סוללה לרכב חשמלי נעה בין 30,000-100,000 ₪ העלות משתנה בהתאם לסוג הרכב והיצרן, לקיבולת הסוללה, לגיל הרכב ולטכנולוגיה, האם משתלם להחליף סוללה לרכב? כיצד ניתן להוזיל את מחיר הסוללה? והאם ניתן למנוע מראש את הצורך בהחלפת הסוללה לרכב החשמלי שלכם? קבלו את המדריך המלא לשימוש בסוללה ולפתרונות תחזוקה של הרכב החשמלי שלכם:
לא רק טסלה
קרוב ל-100,000 רכבים חשמליים כבר נוסעים בכבישי מדינת ישראל, ומספקים חוויית נהיגה שקטה, חיסכון בעלויות הדלק ובעלויות התחזוקה בזכות הבלאי הנמוך ובזכות אגרת רישוי מוזלת.
הרכבים החשמליים פועלים על אנרגיית החשמל, באמצעות סוללה נטענת שאוגרת את האנרגיה החשמלית, ומחליפה את הצורך במנוע בעירה פנימי ובאנרגיה המבוססת על שימוש בדלק. ראו גם: גודל סוללה ממוצע של רכב חשמלי
למרות שבשוק פועלות כ-40 יצרניות ומשווקות של רכבים חשמליים, נתח השוק העיקרי מצוי בידי 3 יצרניות בלבד:
- חברת טסלה האמריקאית, שממותגת כיצרנית של רכבי יוקרה, אגב, יש לה גם רשת טעינה מיוחדת משלה, כפי שתוכלו לקרוא במאמר האם ניתן להטעין טסלה בכל עמדת טעינה?
- המותג הסיני BYD המציע דגמים משפחתיים ורכבים היברידיים
- המותג ג'ילי, שנולד אף הוא בסין, ומציע דגמי קרוסאובר ודגמי מיני חשמליים, משופרים, במחירים נגישים.
ההבדלים בין הדגמים והיצרניות מצויים בגודל הרכב ובעיצוב, בטכנולוגיה, בקיבולת הסוללה, בזמן הנהיגה שהיא מאפשרת ובמגוון אלמנטים נוספים.
מאחר והסוללה ברכב החשמלי מחליפה את מנוע הבעירה ברכבי בנזין, מדובר בעצם ברכיב האחראי על הנעת הרכב ופעילותו, שהוא גם היקר ביותר.
מצ"ב סקירת מחיר סוללה לרכב חשמלי על פי דגם:
יצרן | דגם | מחיר סוללה חשמלית לרכב |
טסלה | D3 | 85,000-100,000 ₪ |
BYD | אטו 3 | 78,000-90,000 ₪ |
ג'ילי | PURE 3 | 83,000-94,000 ₪ |
יונדאי | איוניק EV | 76,000-80,000 ₪ |
מיני קופר | SE | 65,000-70,000 ₪ |
- המחירים המצוינים מבוססים בחלקם על הערכה בלבד, על פי מחיר סוללה לרכב חשמלי כפי שצוין במחירון החלפים שמפרסמות היצרניות השונות, ובתוספת מוערכת של עלות העבודה והשירות.
זאת מאחר וחלק גדול מן הדגמים של הרכבים החשמליים המשווקים בישראל, נמצאים תחת אחריות היצרן, ועוד לא התפתח שוק עצמאי לחלפים ולתיקונים.
מחיר החלפת סוללה היברידית ברכב
רכבים היברידיים הם רכבים המשלבים בין מנוע בעירה פנימי ליחידת הנעה חשמלית, באמצעות סוללה היברידית, שמשמשת לאגירת אנרגיה חשמלית ושחרור שלה, ומספקת כוח חשמלי למנוע.
מחיר החלפת סוללה היברידית הוא נמוך באופן משמעותי ממחיר החלפת סוללה חשמלית, ועומד על 8,000-12,000 ₪, בהתאם לדגם וליצרן ולסוג הסוללה.
עלות סוללה לרכב חשמלי- מי נושא בעלות ובאילו נסיבות
למרות שמחיר סוללה לרכב חשמלי אינו מבוטל, ובהחלט יש להביא זאת בחשבון עם ההחלטה על מעבר לרכב חשמלי, חשוב לדעת כי מדובר בבעיה שמרבית הסיכויים שלא תצטרכו להתמודד אתה, לפחות בשנים הקרובות, ממספר סיבות:
- הרכבים החשמליים הנמכרים בישראל מגיעים עם אחריות ארוכת שנים על הסוללה, שלרוב עומדת על 8 שנים, או בהגעה לכמות ק"מ מוגדרת מראש (150,000-160,000 ק"מ).
- זמן העמידות המוערך של הסוללה ואורך החיים שלה מוערך בכ-12 שנים. לחצו כאן לקרוא עוד בנושא.
- נהיגה נכונה ותחזוקה של הרכב על פי הוראות היצרן- מאפשרות להגן על הסוללה ולהבטיח את עמידותה לטווח הרחוק.
- פריצת הדרך של הרכבים החשמליים בישראל חלה בשנת 2020, ורובן המוחלט של המכוניות החשמליות מצויות עדיין תחת אחריות היצרניות.
מה כוללת אחריות היצרן
אחריות יצרניות הרכב על הסוללה כוללת מענה וטיפול במקרה של תקלה בסוללה, לרבות החלפת הסוללה במקרה הצורך.
בין סוגי התקלות הכלולות באחריות היצרן:
סוללה לא נטענת- סוללה שאינה נטענת בחיבור לעמדת טעינה תקינה. סיבות אפשריות: בעיה בחיבורים, תקלה בשנאי או בממירי המתח.
קיבולת סוללה נמוכה- סוללה חלשה הדורשת זמן טעינה ארוך, שימוש קצר ופריקה מהירה ביחס ליכולות ולקיבולת שלה. שינוי קיצוני בקיבולת הסוללה ובזמן הפעולה עשוי להיגרם בשל תקלה במערכת הקירור של הסוללה, דליפה או פגיעה אחרת.
חוסר איזון בתאים- חוסר איזון בתאי הסוללה מתרחש כאשר קצב הטעינה והפריקה של התאים בסוללה אינו זהה, מה שעשוי לגרום לפגיעה בביצועי הרכב ולירידה בתפקודו, ולאורך זמן לנזק מצטבר לסוללה עצמה.
התחממות הסוללה- התחממות סוללה תביא להתראה באמצעות נורת הסוללה. מדובר בתקלה חמורה ובסיכון מהותי להתלקחות הסוללה. ההתחממות עשויה להיגרם בשל תקלה במערכת האוורור והקירור, דליפת נוזל הליתיום, חשיפה ממושכת ולא מבוקרת לחום ומסיבות נוספות.
על אילו סוגי תקלות לא חלה אחריות יצרן
אחריות היצרן של הרכב לא חלה במקרה של פגיעה פיזית, חבטה ושבר בסוללה, כתוצאה משימוש ברכב באופן בלתי סביר, ו/או שלא על פי הנחיות היצרן, דוגמת: נסיעה עם רכב חשמלי פרטי בתנאי שטח.
האחריות אינה חלה גם במקרה של מעורבות בתאונת דרכים, אולם במקרה כזה עלות החלפת הסוללה ברכב חשמלי תחול על חברת הביטוח המבטחת את הרכב בביטוח מקיף. עוד על נושא הביטוח לרכב חשמלי (בכלל), ראו במאמר ביטוח רכב חשמלי – המחיר, האפשרויות לבחירתכם ועוד
כך תחסכו את עלות סוללה לרכב חשמלי
המחיר הלא מבוטל של הסוללה לרכב החשמלי אינו גזירת גורל, ובהתנהלות ותכנון נכון ניתן להימנע מן הצורך, או לפחות לחסוך באופן ניכר בתדירות ההחלפה ובעלויות:
הרחבת אחריות– במעמד הרכישה של הרכב, יספקו חלק מן היצרניות את האפשרות להרחבת משך האחריות בתשלום נוסף. במידה וקיימת כוונה להחזיק ברכב מעל לטווח האחריות הקיים, או צפי לנסיעות בהיקף שיעלה על כמות הק"מ הכלולים באחריות, מומלץ לרכוש את ההרחבה ולהנות משנתיים נוספות של אחריות.
ביטוח סוללה לרכב חשמלי- מומלץ לבדוק מול חברת הביטוח המבטחת את הרכב בביטוח מקיף, את האפשרות להוספת כיסוי ביטוחי לסוללת הרכב. אפשרות נוספת היא לרכוש את הכיסוי מחברות אחרות בענף הרכב המספקות שירותים שונים, בניהם כיסוי ביטוחי לסוללות חשמליות לרכב.
בדיקת הסוללה ברכישת רכב חשמלי מיד שנייה – גם במידה והרכב הנרכש עדיין חוסה תחת אחריות היצרן, טרם רכישת הרכב מיד שנייה יש לבצע בדיקה מקיפה במוסך מורשה לטיפול ברכבים חשמליים, בדגש על בדיקת איכות, תפקוד ושלמות הסוללה. בדיקה זו נועדה למנוע מצב שבו נסתמך על אחריות היצרן, ונגלה לאחר המכירה כי קיים נזק לסוללה שאינו במסגרת האחריות, מה שיוביל לנשיאה בעלות הכבדה הכרוכה בהחלפת הסוללה.
תשומת לב לשינויים בהתנהגות הרכב– חשוב לזהות ולהתייחס לשינויים בהתנהגות הרכב, בזמני הטעינה ובזמן העמידות של הסוללה, לנורות אזהרה והתראה ולמעשה לכל התנהגות של הרכב שעשויה להעיד על בעיה. במקרים רבים החלפת הסוללה מגיעה כתוצאה מנזק מצטבר, שניתן היה למנוע באמצעות תיקון/טיפול פשוט וזול יותר.
תחזוקת הרכב ונהיגה נכונה– הימנעות מחשיפה של הרכב לטמפרטורות גבוהות או לקור קיצוני ככל הניתן. מוטב לחנות את הרכב בחניה מקורה או בסביבה מוצלת. במידה וקיימת חניה פרטית יש לוודא כי החנייה מאווררת ולא קיימת סכנת התחממות.
נהיגה חסכונית– חשוב להקפיד על נהיגה מבוקרת, האצה הדרגתית ולא מהירה, נהיגה במהירות האופטימלית והמומלצת על פי תנאי הכביש והמלצות היצרן.
טעינת הסוללה– לסוללה של הרכב ישנו מספר מוגבל (גם אם גדול במיוחד) של מחזורי חיים, ומומלץ להימנע מטעינה כאשר הסוללה בקיבולת מספקת. כמו כן מומלץ להימנע ככל הניתן מטעינה מלאה, ולטעון את הסוללה עד לכ-90% מן הקיבולת שלה.
עמדת טעינה– חשוב להיות מודעים לשאלה, האם טעינה מהירה פוגעת בסוללה – עמדות הטעינה הציבוריות הן עמדות טעינה מהירה בעוצמת זרם ישיר חזקה במיוחד בטכנולוגיית DC. טעינה בעמדות הללו אמנם מהירה יותר ביחס לעמדות הטעינה הביתיות באמצעות המרתו של זרם חלופי, ויחד עם זאת בשימוש קבוע הן עשויות להביא לפגיעה באורך החיים ובאיכות הסוללה. נוסף לזאת, רכישה של עמדת טעינה ביתית תתבצע בהתאמה אישית ומדויקת יותר לרכב, לעוצמת הזרם החשמלי וליכולת התפוסה של הסוללה, מה שמבטיח טעינה איכותית ובטוחה ושימור הסוללה באופן אופטימלי.
עלות סוללה לרכב חשמלי אמנם גבוהה במיוחד, יחד עם זאת, באמצעות תחזוקה ונהיגה נכונה, שימוש בעמדת טעינה ביתית המותאמת לרכב, והתאמת האחריות והכיסוי הביטוחי, גדולים הסיכויים שלא תיאלצו לספוג אותה.
למידע נוסף ולפתרונות טעינה מותאמים ועמדת טעינה פרטית במחיר משתלם:
2604* חברת ישראוולט- החברה המובילה בישראל לעמדות טעינה לרכבים חשמליים