רכב חשמלי, כידוע, פועל על סוללה המותקנת ברכב אשר ניתנת לטעינה וכך אפשר לחזור ולהשתמש בו בצורה סדירה. בעל הרכב, תלוי באורך חייה של הסוללה וברגע שהיא מפסיקה לעבוד, עליו להחליף אותה בסוללה אחרת על מנת שיוכל לחזור ולנהוג ברכב. לכן ישנה חשיבות לשאלה כמה זמן מחזיקה סוללה של רכב חשמלי ואיך ניתן להאריך את חייה.
סוללה של רכב חשמלי – מה אורך חייה ומה יכול לשנות אותו?
אורך חיי של סוללה ברכב חשמלי הוא 10-12 שנה. אך זה תלוי באופי השימוש בסוללה וברכב עצמו. ישנם דברים שיכולים להשפיע באופן חיובי או שלילי, בהתאם לכך אורך החיים יכול להשתנות.
חשוב לציין שעם הזמן חל שינוי עצום באיכות הסוללות. למשל, בשנת 2019 מחקרים הראו שסוללות של רכב חשמלי מאבדות 2.3% מאיכות הביצוע שלהן. לעומת זאת, בשנת 2024, מחקרים דומים הראו שסוללות מאבדות 1.8% מאיכות הביצוע שלהן. כלומר, אנחנו רואים שיפור לאורך זמן וסביר להניח שהוא יגדל עוד עם השנים.
ישנם 5 גורמים המשפיעים על איכות הסוללה ואורך חייה:
מדד בריאות סוללה (SOH) – מדד זה יכול להעריך את איכות הסוללה והיכולת שלה לאגור ולספק אנרגיה. סוללה חדשה שיצאה מהמפעל ועדיין לא נעשה בה שימוש נמצאת בקצה של המדד עם 100%, לעומת סוללה שאיננה מתפקדת שנמצאת בקצה השני של המדד עם 0%. כלומר, ככל שמדד SOH הוא גבוה יותר, זה אומר שמצבה של הסוללה טוב יותר וניתן להשתמש בה לטווח נסיעה ארוך יותר.
גיל הסוללה – ככל שהסוללה מזדקנת יותר כך הירידה באיכות וביעילות שלה היא משמעותית יותר. זה טבעי, ככל שהיא נמצאת זמן רב יותר בשימוש כך סביר להניח שהאיכות והיעילות יהיו נמוכים יותר ואז הירידה תהיה הרבה יותר מהירה ומשמעותית. במילים אחרות, בין השנה הראשונה לשנייה של הסוללה, הירידה באיכות תהיה נמוכה, לעומת זאת בין השנה התשיעית לעשירית, הירידה כבר תהיה חדה ומשמעותית יותר.
היסטוריה טעינה – אחד הגורמים שמשפיעים יותר מכל על איכות הסוללה ועל אורך חייה היא היסטוריית הטעינה שלה. לדוגמא, האם טענו אותה בטעינה מהירה (טעינה מהירה עשויה לפגוע בסוללה) או טעינה איטית, כמה פעמים טענו אותה ועד לאיזו רמה. ההמלצה היא לא להטעין אותה באופן מלא לגמרי אלא עד 85%-90%.
הרגלי נהיגה –כפי שברכבים מבוססי דלק, נהיגה מהירה, האצות ועצירות, יכולות להשפיע על אופי הצריכה כך גם ברכב חשמלי הרגלי נהיגה יכולים להשפיע על אורך חייה של הסוללה. נהיגה מהירה והאצות אגרסיביות יכולות לפגוע באיכות הסוללה ולכן גם באורך חייה.
תנאי מזג אוויר – סוללה של רכב חשמלי פועלת באופן אופטימאלי כאשר הטמפרטורה החיצונית נמצאת בטווח שבין 20 ל-45 מעלות. כאשר הטמפרטורה יורדת מתחת ל- 20 או עולה מעל 45 מעלות, הרי שהאפקטיביות של הסוללה מתחילה לרדת וזה יכול להשפיע על איכות חייה (הסיבה היא שצריך לשמור על הסוללה בטווח טמפרטורות מסוים בשביל שתוכל לעבוד בצורה טובה).
איך אפשר לשמור ולהאריך את משך חייה של סוללה לרכב חשמלי
ישנן 5 דרכים בעזרתן אפשר להאריך את אורך חייה של סוללה של רכב חשמלי.
- יש להקפיד על טעינה לא מלאה של הרכב. מספיק להטעין אותו עד 85%-90%. כמו כן, מוטב לא להגיע עם הסוללה למצב בו היא מלאה בפחות מ-20%.
- יש לשמור על נהיגה חסכונית, יעילה ונכונה. למשל, להימנע מהאצות מהירות מדי.
- להקפיד ולשמור שהרכב לא יהיה חשוף לטמפרטורות קיצוניות. בין אם זה בזמן שימוש ובין אם זה בזמן חנייה.
- להימנע ככל שניתן משימוש בטעינה מהירה. מוטב להטעין את הרכב בטעינה איטית מספר שעות מאשר להשתמש בטעינה מהירה.
- במידה ולא משתמשים ברכב במשך תקופה ארוכה (חופשה או סיבה אחרת), יש להשאיר את הסוללה במצב של 70%-40% טעינה.
מה עושים אם הסוללה מפסיקה לעבוד?
ברגע שאנחנו מוודאים שהסוללה אכן יצאה מכלל שימוש, עלינו לרכוש במקומה סוללה חדשה. לפני שנסביר כיצד עושים זאת, חשוב להדגיש 3 נקודות מהותיות:
1.עצם זה שהסוללה לא עובדת, לא אומר שהרכב חדל לתפקד. בדיוק כמו שברכב מבוסס דלק, ברגע שהמצבר הולך, אפשר להחליף אותו והרכב יחזור לתפקד. עצם זה שהסוללה יצאה משימוש, לא אומר שהרכב יצא מכלל שימוש.
2.לפני שניגשים להחליף סוללה, מוטב לבצע בדיקה מקיפה על מנת לוודא שזו אכן הבעיה, על מנת שלא נקנה סוללה חדשה ונגלה שמקור הבעיה הוא אחר.
3.לא כל הסוללות דומות. באופן טבעי לכל רכב יש סוללה משלו ולכן אי אפשר להחליף סוללה של רכב חשמלי כך סתם, בכל מקום. יש לפנות ישירות אל החברה או אל מוסך שמטפל ברכבים חשמליים מאותה חברה ולהחליף דרכם את הסוללה.
בעיקרון, החלפת סוללה ברכב חשמלי מתבצעת על ידי אנשי מקצוע, אחרי שבוחנים את סוג הסוללה ומאבחנים איזה סוללה יש להתקין במקומה. התהליך לא אמור להימשך זמן רב, אך יש לקחת בחשבון שהוא יחייב להשאיר את הרכב במוסך לשם כך וזה ידרוש מבעליו למצוא דרכים אחרות כיצד הוא יוכל להתנייד.
כמה עולה סוללה של רכב חשמלי?
מאחר וכל רכב חשמלי דורש סוללה שונה, אי אפשר להציג מחיר אחיד עבור סוללות רכבים חשמליים. המחיר יכול לנוע בין 40,000 ל-60,000 שקל ברכב קטן ומשפחתי, לבין סכומים שיכולים להגיע ל-100,000 שקל ברכבים יוקרתיים, למשל כמו טסלה. המחיר משתנה בהתאם לסוג הרכב, סוג הסוללה ואופי העבודה שיש לבצע על מנת להחליף את הסוללה הישנה בחדשה.
חשוב לציין, בעת רכישת הרכב אמורים לקבל אחריות על הסוללה. זו תקפה ברוב המקרים לתקופה שבין 8 ל-10 שנים. האחריות יכולה להפחית באופן משמעותי את עלויות הסוללה, במידה ויהיה צורך להחליף אותה. גם אם נמצאים אחרי תקופת האחריות, מומלץ מאוד להחליף סוללה ישנה בחדשה, מאחר וזה יאפשר להמשיך ולהשתמש ברכב וימנע את הצורך לרכוש רכב חדש במקום.
ראו מאמר מלא בנושא: עלות סוללה לרכב חשמלי
סיכום
אם עובדים נכון ומקפידים על התנאים ועל אופי שימוש חכם, הרי שהסוללה יכולה להחזיק מעמד שנים רבות, לא להוות בעיה ואין צורך להיות מוטרדים בשאלה מתי וכיצד יש צורך להחליף אותה. בעלי רכב חשמלי המקפידים להתנהל בצורה אחראית ונכונה, יכולים ליהנות מהרכב שלהם תקופה ארוכה מבלי שיידרשו להחליף את הסוללה אפילו פעם אחת, עד שימכרו את הרכב וירכשו רכב חדש במקומו.