רכב חשמלי קרינה 

אין זה סוד שיותר ויותר אנשים מעדיפים לעבור ולהשתמש ברכבים חשמליים. על פי נתונים שונים שהתפרסמו במהלך שנת 2024, רבע מכלי הרכב החדשים שעלו על הכביש בישראל, הם רכבים חשמליים.

https://cars.walla.co.il/item/3688128

(מקור לנתונים אודות המכירות)

לצד העלייה במכירות וכתוצאה מכך במספר הנהגים ברכבים חשמליים, עלתה טענה בקרב גורמים שונים, שרכבים אלו וכן עמדות הטעינה שלהם יוצרים קרינה גבוהה שעלולה לייצר סכנה לבריאות, הן באופן ישיר והן באופן עקיף, הן של המשתמשים ברכב והן של כל מי שנחשף לרכב או לעמדות טעינה. 

על סמך מה מתבססת הטענה?

הטענה לקרינה גבוהה ברכבים חשמליים ועמדות טעינה, החלה להישמע בעקבות מחקרים שנערכו במקומות שונים בעולם ועליהם מתבססים גם ארגונים שתפקידם לפקח ולהזהיר אודות סכנות לבריאות הציבור. 

מחקרים אלו טענו שנהגים ונוסעים ברכבים חשמליים וכן מי שנחשף לעמדות טעינה שלהם, נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר לחלות בסרטן הדם. הסיבה היא חשיפה ממושכת לשדות אלקטרומגנטיים (EMF) המצויים ברכבים ובעמדות. טענת החוקרים היא, שמדובר על חשיפה העולה על 3-4 מיליגאוס, דבר שעלול להיות מסוכן. 

להבין את המושגים 

על מנת להבין שיהיה אפשר להבין מדוע רכב חשמלי או עמדת טעינה אינם מסוכנים מבחינת קרינה.   חשוב להכיר את המושגים ולהבין אותם. 

מה זה EMF?   

מונח זה מתייחס לשדות אלקטרומגנטיים בתדרים נמוכים, 30 עד 2000 הרץ. אומנם נוצרת קרינה משדות אלקטרומגנטיים, אך ברמה כזו מדובר על קרינה נמוכה וחשיפה איננה בהכרח מסוכנת (אלא אם יש מתרחשת מקרוב ולאורך זמן). 

קרינת  EMF נוצרת כתוצאה משימוש וחשיפה למכשירים חשמליים, מתחים, שנאים וארונות חשמל. היא פועלת בתדר נמוך מ-50 הרץ. בדרך כלל שדות אלקטרומגנטיים אינם מהווים סיכון, אך במקרה של חשיפה ממושכת וברמות גבוהות שלה, מדובר על סיכון בריאותי. 

חשוב לומר, קרינת EMF נמצאת כל הזמן מסביבנו. דרך קווי מתח, שנאים או מכשירי חשמל, כגון, תנורים, מיקרוגלים, מקררים, מזגנים, שואבי אבק ועוד. על מנת להימנע ממנה יש לעמוד במרחק מסוים ממכשירים, מתחים ושנאים. מומלץ גם לבצע בדיקות קרינה מעת לעת בשביל לוודא ששומרים על רף סביר. 

מה זה מיליגאוס? 

המשתנים במדד לפיו בוחנים את רמת הקרינה. הערכים שלהם משתקפים על פי עוצמת הזרם למטר. 

על פי המלצות מומחים, עוצמה הקרינה בשדה באזור בנוי לא אמורה לעלות על 0.4 מיליגאוס. עוצמה מתמשכת עד 4 מיליגאוס ממוצעת ליממה היא תקינה. אם שומרים על מרחק של חצי מטר עד מטר מהמכשירים שמייצרים קרינה, אפשר להימנע מחשיפה אליה. 

האם יש סיבה לדאגה?

למרות המחקרים וטענות המומחים שביצעו אותם, הסברה הרווחת היא שאין סיבה אמיתית לדאגה. יש לכך מספר סיבות:

ראשית, מומחים רבים סבורים שרמת הקרינה, לכאורה, לה אנחנו נחשפים במהלך היום כתוצאה משימוש במוצרים חשמליים, היא הרבה יותר גבוהה ומשמעותית מזו שיש ברכב חשמלי או בעמדת טעינה. למרות שברכבים אלה מדובר על מנוע חשמלי וגם על גודל סוללה שאינו זניח, אנחנו חיים בעולם שמתבסס על חשמל שיוצר קרינה ברמות שונות. ההשפעה היא נמוכה וברוב המקרים לא שמנו לב אליה. 

לשם המחשה, ראוטר WI-FI, טלפונים סלולאריים ומכשירים חשמליים אחרים, פולטים גם הם קרינה ולעיתים גבוהה יותר מזו של רכב חשמלי או עמדת טעינה שלו. 

לשם המחשה, רמת החשיפה ל-EMF במיליגאוס (מ"ג) במכשירים הבאים הוא:

  • מיקרוגל –  100-500 מ"ג. 
  • מייבשי שיער – 10-70 מ"ג. 
  • תנורי חימום – 5-20 מ"ג. 

לעומת זאת, עמדות טעינה של רכב חשמלי, לרוב, פולטות קרינה מתחת ל-10 מ"ג. כשמתרחקים מהעמדה זה יורד אל מתחת למיליגאוס אחד (צריך לזכור שרוב זמן הטעינה, לא נמצאים ליד העמדה ולכן יש לערך זה משמעות רבה). 

שנית, לצד מחקרים אלו, נערכו במהלך השנים בדיקות שונות, הן ברכבים חשמליים והן בעמדות טעינה. רובן לימדו שאין כמות קרינה גבוהה יותר באופן משמעותי מאשר באמצעים אחרים. במקרים שהתגלתה כמות גדולה יותר, הרי שזה היה בחלק מכלי הרכב ורק באזורים מסוימים שלהם. 

שלישית, רכבים חשמליים ועמדות טעינה עוברים תהליכי בדיקה, ביקורת ופיקוח. כל רכב או עמדת טעינה, צריכים לעמוד בהנחיות בטיחות בינלאומית שנועדו לשמור על בריאות הציבור. ברוב המקרים, כאמור, רמות החשיפה נמצאות הרבה מתחת לגבולות המותרים על פי ההנחיות. 

ארבע, רכבים חשמליים נועדו להחליף רכבים המתבססים על דלקים. כמשווים בין הסיכון הבריאותי שרכב חשמלי יכול לייצר כתוצאה מקרינה לעומת הנזק הבריאותי והסביבתי שיוצר רכב מבוסס דלק, אין ספק בכלל שרכב חשמלי הוא הרבה יותר בטוח לשימוש ופחות מסוכן לסביבה בכל מה שקשור לזיהום או השפעות בריאותיות.

חמש, מאחר וקיימת תשומת לב רבה לנושא, הרי שיצרניות רכב מקפידות לבצע בדיקות מקיפות לכל רכב שהן מוציאות לשוק, מקפידות לספק מידע אמין ושקוף לצרכנים וכמובן לפעול לצמצום הקרינה לרמה מינימאלית.

כיצד ניתן להקטין את החשיפה לקרינה?

מי שמעוניין לצמצם את החשיפה שלו לקרינה אך לא לוותר על השימוש ברכב חשמלי, יכול לנקוט בצעדים הבאים:

  • מוטב לשמור מרחק מעמדת הטעינה בזמן שהרכב נטען.  
  • יש להימנע מבילוי ממושך ליד עמדת הטעינה. 
  • רצוי לבחור עמדת טעינה עם פליטת EMF נמוכה (אם מדובר על עמדת טעינה ביתית לרכב חשמלי יש לקבל נתונים מהחברה על רמת הקרינה. אם מדובר על עמדה ציבורית, אז ניתן לבדוק את נתוני הקרינה המופיעים על העמדה). 
  • בשביל להימנע מהשפעות עמדת טעינה על שימוש של מכשירים חשמליים אחרים ועל פליטת EMF  שלהם, יש להשתמש בחומרי מיגון והארקה ולהרחיק ממנה מכשירים חשמליים רגישים.
  • מומלץ לבצע טעינות קצרות, כך אפשר למזער למינימום את זמן החשיפה ל-EMF ועל דרך גם לשמור על איכות הסוללה של הרכב. 

סיכום

למרות מחקרים שונים, מוטב לא להיכנס לפאניקה. רכב חשמלי עדיין נחשב למוצר בטוח עם רמת קרינה נמוכה. אפשר להמשיך וליהנות ממנו בבטחה. 

ראו עוד בנושא בטיחות – האם אפשר להטעין רכב חשמלי בגשם?

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!