נהגים רבים מכירים את השגרה של בדיקות מהירות לרכב לפני כל נסיעה: אוויר בגלגלים, שמן, מים. בהזדמנות זו גם מעיפים מבט במצבר, לראות שהוא עדיין מחובר היטב למקומו ושחיבור הכבלים למגעים החשמליים שלו לא רופף או מפתח קורוזיה. המשקיענים גם ימלאו (במידה וצריך) מים מזוקקים במצבר (אם הוא מסוג שמאפשר זאת). אם הרכב לא מניע, הם אולי גם יבדקו את מתח המצבר. אבל אם יש לכם רכב חשמלי, ייתכן שנושא המצבר מעלה שאלות שונות. הרי לגבי רכב חשמלי מדברים בעיקר במושגים של "סוללה" ולא "מצבר”, "טעינה" ולא "מתח”. אז האם יש מצבר ברכבים חשמליים, כמו ברכב רגיל? מה רמת המתח שאמורה להיות בו? וכיצד בודקים אותה?
למה הכוונה ב"מצבר"?
ראשית, ברכב חשמלי יש מבחינה זו שני דברים שונים למדי, שקל לבלבל ביניהם ולכן חשוב מאוד להבין שהם שונים:
הסוללה הראשית – מקור האנרגיה הראשי של רכב חשמלי, שמיועד להזנת המנוע החשמלי, הסוללה נטענת בעיקר באמצעות עמדות טעינה.
מצבר העזר – מיועד לספק חשמל למגוון מערכות חשמליות ברכב, כגון מערכות הבקרה השונות ולוח המחוונים, מערכת המיזוג ועוד. פיזית, מדובר במצבר קטן, אפילו ביחס למצבר של רכב לא חשמלי.
מהו מתח מצבר תקין ברכב חשמלי?
מצבר העזר אמור להיות במתח של 12V. בפועל ובדומה למצבר של רכב שאינו חשמלי, המתח לרוב לא יהיה בדיוק 12V. אבל מה שחשוב, זה שהוא לא יהיה פחות מ-12V. זה המינימום שדרוש להבטחת תפקוד תקין של הרכב.
התרוקנות מצבר העזר עלולה למנוע הפעלה של הרכב. במקרים כאלה, עשויים להזדקק לשירותי חילוץ או לבוסטר התנעה לרכב חשמלי.
היכן רואים אם מתח המצבר תקין ברכב חשמלי?
את מתח המצבר תוכלו לראות בכמה דרכים. כעת נציג אותן, החל מהפשוטות והמהירות ביותר ועד היותר מתוחכמות אך איטיות:
- בתצוגת הרכב – בחלק מהרכבים החשמליים תוכלו לראות את מצב המצבר בתצוגה שברכב עצמו (אופן ההגעה לכך תלוי בתפריטי התצוגה של כל רכב). אגב, המצבר נטען באופן שוטף מהסוללה הראשית כשהרכב עובד. אם תשאירו את התצוגה במצב של הצגת מתח המצבר ותניעו את הרכב, תוכלו לראות אותו עולה בהדרגה.
- בעזרת אפליקציה – אם התקנתם אפליקציה של יצרן הרכב, ייתכן שגם היא מסוגלת להציג מידע זה בצורה מהירה ונוחה.
- בעזרת סורק – אם השקעתם ברכישת סורק לרכב (OBD-II scanner), הוא יוכל לספק לכם מידע רב במיוחד, כולל מתח המצבר.
- עם מד מתח – ואם אתם חושדים שמשהו לא תקין עם המצבר ויש לכם ידע חשמלי בסיסי, תוכלו לבדוק אותו ישירות. בדיוק כמו בבדיקת מצבר רכב רגיל, בעזרת מולטימטר במצב מדידת מתח.
מתח מצבר תקין ברכב חשמלי – מה לגבי הסוללה הראשית?
לוח המחוונים של הרכב החשמלי יציג SoC – State of Charge שהוא מצב הטעינה של הסוללה הראשית ברכב. אבל (ומבלי להיכנס לפרטים הטכניים) כדאי לזכור שמידת הטעינה אינה זהה למתח. למרות שככל שסוללה או מצבר מתרוקנים, גם רמת המתח שלהם נוטה לרדת.
לידיעה כללית, נציין כי הסוללה הראשית ברכב חשמלי היא במתח של 300V-800V. מדובר במתח גבוה ואף מסוכן, שבעל רכב לא צריך או אמור לבדוק בעצמו.
לסיכום – מצבר העזר אמנם נמצא "בצילה" של הסוללה הראשית. אך הוא עדיין רכיב חשוב ביותר וחיוני להפעלת הרכב ולתפקודו התקין. לכן כדאי להכיר אותו, להבין מהו מתח מצבר תקין ברכב חשמלי ולדעת כיצד בודקים אותו בשעת הצורך.