טעינת רכב חשמלי ושמירת שבת – כיצד זה הולך ביחד? 

השימוש ברכב חשמלי ובעמדות הטעינה עבורו, נכנסים בהדרגה גם לחברה הדתית והחרדית. זאת, לאור היתרונות הרבים של סוג הרכבים החדשני הזה. שומרי שבת לא ייסעו ברכב בשבת, אך האם יש פתרון לטעינת רכב חשמלי בשבת? ומדוע השאלה הזו בכלל משמעותית? 

טעינת רכב חשמלי בשבת – האתגר

יש שתי סיבות עיקריות לכך שטעינת רכב חשמלי בשבת הוא נושא שמעלה שאלות. 

ראשית, לא ניתן לטעון רכב כזה באותה המהירות שבה מתדלקים רכב "רגיל" (רכב מבוסס דלק ומנוע בעירה פנימית). לשם טעינה מלאה של רכב חשמלי דרושות עד 12 שעות בעמדת טעינה ביתית רגילה (AC). גם אם מטעינים בעמדה מהירה (DC. שהיא לרוב עמדה ציבורית), הטעינה תיקח 20-60 דקות. מכירים את ה"ריצה" להספיק הכל לפני כניסת השבת? בעלי הניסיון בכך, יודעים שמוטב שלא להשאיר דברים לרגע האחרון. אז ברור שזמני הטעינה הארוכים רק מסבכים את העניין כאשר חשוב לכם להטעין את הרכב לפני כניסת השבת, כך שהוא יהיה זמין לנסיעה במוצ”ש. נדגיש כי יש לכך פתרונות (שמייד תקראו עליהם) שדווקא הופכים את הרכב החשמלי וטעינתו לנוחים יותר ביחס לרכב רגיל! 

שנית – מתי כדאי להטעין רכב חשמלי? רבים מעדיפים להתחיל את הטעינה בשעות הלילה, מאחר שתעריף החשמל בהן זול יותר. אך שישי בלילה זה כבר אחרי כניסת השבת. כמו כן, אין עדיין "עמדות טעינה שומרות שבת" בעלות אישור הלכתי. אז מה עושים? 

טעינת רכב חשמלי בשבת – הפתרון בתמצית

תשובת הרב הראל דביר באתר מכון התורה והארץ ממצה את הפתרון המקובל: “מותר לטעון רכב חשמלי לפני שבת, כאשר הטעינה תיכנס לתוך השבת, ותתבצע ותסתיים באוטומציה מלאה, ללא מגע יד אדם וללא טלטול כבלי החשמל עד לצאת השבת". 

כשם שיש את שעון השבת הוותיק והטוב, ישנה אפשרות דומה בעמדות הטעינה עצמן. הן מאפשרות לקבוע זמנים לטעינה. כלומר, תוכלו לחבר את הרכב לעמדה לפני כניסת שבת ולכוון את העמדה לבצע את הטעינה בפועל, בזמנים הנוחים לכם. כולל זמנים שבם תעריף החשמל הוא הנמוך ביותר, טעינה ביתית כזו עדיפה, גם מאחר שטעינה ציבורית מהירה עלולה לפגוע בסוללה

עמדות טעינה ושמירת שבת – תשובות לכמה שאלות נפוצות

  • מה לגבי טעינה בעמדה ציבורית בשבת? – הרי לא תיסעו לעמדת הטעינה הציבורית בשבת. אז האם תשאירו בה את הרכב לפני כניסת השבת, כשהוא מחובר לעמדת הטעינה? זה לא מעשי מבחינות רבות, כולל תפיסת מקום לאחרים שירצו לטעון. והאם תחזרו הביתה ברגל ותגיעו לעמדה שוב אחרי יציאת השבת? מסורבל ומיותר! עמדת טעינה ביתית עדיפה בהרבה, גם מבחינה זו וגם מבחינת נוחות והוזלת עלויות בכלל. 
  • האם יש עמדות טעינה ציבוריות שומרות שבת? כן, בדומה לתחנות דלק שומרות שבת. אך זה אומר שהן פשוט לא פועלות בשבת!  
  • האם הטעינה דורשת שימוש באפליקציות? – עוד נקודה חשובה, היא שעמדות טעינה רבות מנוהלות באמצעות אפליקציות בטלפון סלולרי (סמרטפון). אך לרבים בחברה החרדית אין מכשיר מסוג זה. מה עושים? הפתרון הוא הפעלת עמדת הטעינה באופן ישיר, דרך ממשק המשתמש (כפתורי ההפעלה והצג) שלה.   
  • האם אפשר להפעיל עמדת טעינה עם "שעון שבת"? – עמדת טעינה ביתית היא לא מכשיר פשוט שדורש רק הפעלה או כיבוי. לכן שימוש בה עם שעון שבת לא בהכרח יעבוד טוב. כאשר שעון השבת יאפשר העברת מתח לעמדת הטעינה היא תידלק. זה עדיין לא אומר שהיא תתחיל לטעון. כמובן, עמדת הטעינה תפסיק לטעון כאשר הרכב מלא או בהתאם לזמן ההפסקה שנקבע לה. אם שעון השבת יפסיק את העברת המתח לעמדה, גם אז פעולת הטעינה כמובן תיפסק. אך שוב – זו לא הדרך התקנית שבה עמדות טעינה אמורות לעצור את הטעינה. 

לסיכום: טעינת רכב חשמלי בשבת מותרת ואפשרית, כל עוד מתחילים אותה לפני כניסת השבת, היא מבוצעת לאחר מכן ועד מוצ"ש באוטומציה מלאה ומבלי לטלטל את כבלי החשמל.

וטיפ לסיום: הפשוט ביותר, הוא כמובן להבטיח שהרכב טעון באופן מלא לפני כניסת השבת. אבל בחיים הדברים לא מסתדרים תמיד באופן קל ופשוט. אלא אם יש לכם עמדת טעינה ביתית וטובה, עם יכולת הגדרת זמני טעינה! 

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!