כל בעל רכב צריך לשלם מדי שנה אגרת רישוי למשרד התחבורה. אגרה זו מאפשרת להגיש את הרכב לטסט ולהשתמש ברכב בצורה סדירה וחוקית. כך צריכים לעשות בעלי רכבים מבוססי דלק וכן בעלי רכב חשמלי.
מה זו אגרת רישוי ולמה המדינה מחייבת אותנו לשלם עליה?
בעלי רכבים נוהגים להתייחס לאגרת רישוי כאל עוד מס שהמדינה גובה מהם, אם כי מבחינת מס רכבים חשמליים שונים מעט מרכבים רגילים ויש אף הטבות מס לרכב חשמלי. במצב אופטימאלי, בעל רכב היה מחזיק בו מבלי שהוא יידרש לשלם אגרה אלא רק עבור הטסט שהרכב עובר על פי החוק.
אך קיים היגיון בכך שהמדינה מחייבת בעלי רכבים לשלם אגרת רישוי. ההיגיון הוא, כך המדינה יכולה לדעת האם הרכב עלה לכביש כחוק ואכן עבר את כל התהליכים הנדרשים, כולל טסט, המאפשרים לבעליו להשתמש בו בצורה חוקית. הכסף שנכנס למדינה מאגרת רישוי, מופנה לתחזוקה של כבישים, פיקוח בטיחות רכבים וכן להפעלת מכוני רישוי אצלם ניתן לבצע טסט לרכב. כך שהכסף שאנחנו משלמים, בסופו של דבר, מגיע אל מקומות שנועדו לשרת אותנו.
אגרת רישוי לבעלי רכב חשמלי – מה אתם צריכים לדעת בנושא?
גם בעלי רכב חשמלי צריכים לשלם אגרת רישוי לרכב. אך כמו במקרים רבים אחרים, גם כאן הם נהנים מחסכון עצום בעלויות.
מאחר ובמשך שנים המדינה רצתה לעודד החזקה ושימוש ברכב חשמלי, היא גבתה פחות כסף מבעלי רכבים אלו מאשר מבעלי רכבים מבוססי דלק.
עד שנת 2024 המדינה גבתה סכום של 570 שקל בלבד עבור רכב חשמלי. בזמן שעבור רכבים מבוססי דלק (רכבים הנחשבים מזהמים), יש לשלם אגרה בגובה 1000 שקל ויותר. גם עלויות הטסט עבור רכב חשמל היו נמוכות יותר מאשר עלות טסט עבור רכבים מבוססי דלק. לדוגמא בשנת 2024, עלות טסט לרכב חשמלי היה 65 שקל בעוד שעבור רכב מבוסס דלק העלות היתה 96 שקל.
בשנת 2025, חל השינוי ולצערנו לרעה. בעקבות המלחמה והגירעון העצום שנוצר בתקציב המדינה, המדינה החליטה, נכון לפברואר 25, לייקר את העלויות של אגרת רישוי לרכב חשמלי. במקום 570 יהיה צורך לשלם 1500 שקל ויותר עבור רישוי רכב חשמלי. זה תלוי בסוג הרכב ובשנת עלייתו על הכביש. כך שההטבה היתה קיימת עד השנה, תתבטל ובעלי רכבים חשמליים יצטרכו לשאת בעול.
התשלום עבור אגרת רישוי רכב חשמלי נעשה מדי שנה, יש לבצע אותו לפני שמגישים את הרכב לטסט. ניתן לבצע אותו באתר האינטרנט של התשלומים הממשלתיים, בבנק או בדואר.
אגרת רישוי רכב חשמלי – למה חשוב להשאיר אותה נמוכה?
ישנן דרכים שונות לעודד שימוש ברכב חשמלי. אחת מהן, היא לאפשר לבעל הרכב ליהנות מחיסכון בעלויות.
בעיקרון, מי שמחזיק ברכב חשמלי נהנה מחיסכון רב בגלל אופי הרכב וצורת השימוש בו בשני היבטים:
- עלויות טעינה של רכב חשמלי זולות יותר ביחס לעלויות צריכת דלק.
- הבלאי של רכב חשמלי הוא נמוך יותר מאשר של רכב מבוסס דלק בגלל שחלקי הרכב הרבה יותר עמידים. (ראו: אחזקת רכב חשמלי)
למדינה יש יכולת להפחית עוד יותר את עלויות השימוש ברכב, דרך הפחתת עלויות על אגרת רישוי רכב חשמלי. כאמור, מאחר והיא מעוניינת לעודד שימוש ברכב חשמלי מתוך כוונה לשמור על איכות הסביבה, הרי שכך היא נוהגת. התקווה היא שגם בעתיד, למרות המצב הכלכלי, המדינה תשאיר את העלויות כפי שהן ולא תעלה אותן.
בהיקף הרחב, הגיאופוליטי, יש למדינה אינטרס לעודד מעבר לשימוש באנרגיה נקייה, דוגמא שימוש ברכב חשמלי. מדינות הסביבה ובפרט מדינות אויב כמו איראן, מתבססות על נפט (ממנו מייצרים דלק), ככל שהתלות של העולם ובפרט של ישראל בחומר זה גדל, כך הן מרוויחות יותר ויכולות לממן ארגוני טרור או לפתח יכולות צבאיות שיהוו איום על ישראל. מעבר לאנרגיה ירוקה ולכלי רכב חשמליים, יפחיתו את התלות בנפט ויפגעו באיראן וגרורותיה מבחינה כלכלית.
סיכום
אם אתם מתלבטים בין רכישת רכב חשמלי לרכישת רכב ממונע דלק, הרי בכל מה שקשור לשאלת עלויות האחזקה של הרכב, אין ספק, משתלם יותר להחזיק ברכב חשמלי. זה נכון לגבי הוצאות שוטפות של טעינת הרכב אפילו אחרי שסופגים את העלייה הצפוייה במחירי אגרת רישוי רכב חשמלי. עדיין רכב חשמלי הוא יותר זול מרכב מבוסס דלק.
צריכים עמדת טעינה לרכב? בקרו בדף הבית שלנו!