מוניות ישראליות הן באופן "מסורתי" בעיקר רכבי דיזל. יש גם מוניות מבוססות בנזין. אך נראה שמהפכת הרכב החשמלי לא ממהרת לשנות את התחום הוותיק הזה. ואולי המהפכה ממש מעבר לפינה? לאחר קריאת מאמר זה, תבינו מדוע נהגי מוניות לא ממהרים לאמץ רכבים חשמליים (יש סיבות טובות). אך גם ייתכן שתופתעו לגלות, עד כמה הנושא הזה מתקדם במהירות. ייתכן שבקרוב, המונית הישראלית הממוצעת תהיה דווקא חשמלית. אולי היברידית? בואו נראה.
מוניות חשמליות בישראל ובעולם – תמונת מצב מהירה
כעיקרון, מדינת ישראל מעודדת שימוש במוניות חשמליות והיברידיות. הסיבות לכך מובנות – קידום אותם יתרונות סביבתיים ונוספים שיש לרכבים החשמליים בכלל. למעשה, כבר בשנים 2016 עד 2019 סבסדו המשרד להגנת הסביבה והקרן הקיימת לישראל רכישת מוניות היברידיות מופחתות פליטה ב-30 מיליון ש"ח (20,000 ש"ח למונית). תודות לכך נכנסו לשימוש בארץ 1,538 מוניות היברידיות – 9% מסך המוניות שנמסרו בשנים אלו. ההיברידיות הן פתרון ביניים מיוחד עליו נרחיב בהמשך. אבל מה לגבי מוניות שהן רכבים חשמליים באופן מלא? בשנת 2024 היו רק כ-300 מוניות חשמליות לגמרי בישראל, מתוך 27,000 מוניות רשומות. כך שנושא זה מתקדם בארץ, גם בתמיכה ממשלתית וגם מתוך עניין בפועל, אם כי מתקדם לאט.
ברחבי העולם המצב דומה ואנו שומעים בהתמדה על המשך התרחבות אימוץ המוניות החשמליות. באוגוסט 2024 למשל, יצרנית הרכב החשמלי BYD הודיעה שהיא תספק 100,000 מוניות חשמליות לנהגי חברת Uber.
לא מעט יתרונות
יש כמה יתרונות של רכב חשמלי, אשר הופכים אותו לאטרקטיבי למדי עבור נהגי מוניות.
- הטבות מס משמעותיות במצטבר – ראשית, התמיכה הממשלתית שהזכרנו מתבטאת בכמה הטבות מס שונות: במס הקנייה, בהחזרי מס חודשיים למשתמשי רכב חשמלי במקום העבודה, בפטור ממס בלו (שמוטל על דלק) ויש גם פטור מאגרת רישוי לשלוש שנים. ראו: הטבת מס לבעלי רכב חשמלי
- עלויות שוטפות נוחות יותר על טיפולים – הטיפולים ברכב חשמלי זולים יותר. אצל נהגי מונית הדבר משמעותי במיוחד, לאור הקילומטראז’ הרב שהם עובדים באופן קבוע, אשר מוביל לבלאי גדול במיוחד.
- ללא זיהום ורעש – בסביבה העירונית, מוניות הן חלק בולט מהנוף שכמובן גם משפיע עליו. מוניות שלא מזהמות ומרעישות, בוודאי תורמות לאיכות החיים בעיר.
ויש גם חסרונות
מעבר לחסרונות אפשריים של רכב חשמלי באשר הוא, יש גם חסרונות מיוחדים לשימוש במוניות חשמליות. בולטת במיוחד העובדה, שנהגי מוניות ממצים במהירות את האחריות. האחריות ברכבים היא לפי קילומטר ושנים. ברכבים חשמליים, אופייני לראות על הסוללה אחריות עד 160,000-200,000 ק"מ. אופי עבודתם של נהגי מוניות הוא כזה, שהם מכסים מרחק רב בכל יום. לכן הם מגיעים קודם כל ובמהירות, למכסת המרחק של האחריות. אפילו בתוך 2-3 שנים. ואז, בגלל תום תקופת האחריות, מונית כזו פחות אטרקטיבית וקלה למכירה.
עוד חיסרון אפשרי, במבט לעתיד: החל מ-2026 עשוי להיות מוטל מס נסועה על רכבים חשמליים (כולל מוניות), בשיעור 0.15 ש"ח לקילומטר.
טעינת מוניות חשמליות – היבט חשוב במיוחד
טעינה בחשמל זולה יותר מתדלוק, במיוחד אם זו טעינה איטית או טעינה ביתית. עם זאת, בהקשר טעינת מוניות חשמליות יש כמה אתגרים לגמרי לא שוליים. זמני הטענת רכב חשמלי גדולים הרבה יותר מזמני תדלוק רכב בנזין או דיזל. עבור נהגים מקצועיים, "זמן הוא כסף” וההמתנה לטעינה באה על חשבון העבודה. אם חושבים לפתור זאת באמצעות עמדות הטענה ציבוריות מהירות (DC), ההטענה עדיין תיקח 20-60 דקות והיא תהיה יקרה יותר. מה גם, שתשתיות הטעינה לרכבים חשמליים בארץ עדיין מעטות ביחס לתשתיות לרכב רגיל. וכמה עמדות מהירות פנויות בכל רגע? הפתרון הטוב ביותר, הוא הטענה בבית במהלך הלילה. אך טעינה ביתית מלאה עשויה שלא להספיק – עבור יום עבודה ארוך של נהג מונית, עשויה להידרש גם טעינה נוספת במהלך יום העבודה וזה בזבוז זמן יקר. כמו כן, נהגים שאין להם חניה פרטית עשויים להיות תלויים בעמדות טעינה ציבוריות. לא פשוט!
האלטרנטיבה ההיברידית למונית החשמלית
אם לא חשמלי, אז אולי היברידי? רכב היברידי (משלב הנעה רגילה וחשמלית) עשוי לספק לנהג מונית כמה יתרונות ביחס לרכב חשמלי מלא. עלות הרכישה עשויה להיות נמוכה יותר. בשימוש השוטף, רכב היברידי יסייע לצמצם את התלות בתחנות טעינה ציבוריות. ואם לנהג המונית יש עמדת טעינה ביתית, מצבו במקרה כזה אפילו יותר טוב.
בקרוב – מוניות אוטונומיות?
כמובן, כאשר מדברים על רכבים חשמליים, מוניות והעתיד, מייד חושבים על מוניות אוטונומיות שיסיעו אותנו ללא נהג. הרעיון לא חדש והוא אכן נמצא בפיתוח מזה שנים. בערים רבות בסין וביפן כבר יש רכב אוטונומי ברמת אוטונומיה 4 (התערבות נהג מינימלית). וויימו, חברת בת של אלפאבית (גוגל), מפעילה שרות מסוג זה בארה"ב. בסוף 2024 היא הכריזה על כוונתה להתרחב גם ליפן. ליפט (Lyft) בשיתוף מובילאיי הודיעו על כוונה להשיק ב-2026 שירות מוניות אוטונומיות מלאות (ללא נהג בטיחות) בארה"ב. גם לטסלה יש תכניות עתידיות בתחום זה. ובארץ, מובילאיי מבצעת ניסויים במוניות אוטונומיות בגוש דן.
סיכום
לסיכום – לנהגי מוניות אנו ממליצים שלא לוותר על אפשרות המונית החשמלית! ייתכן שכרגע היא לא מתאימה לדפוס הנהיגה שלכם. במיוחד אם אתם נוהגים למרחקי נסיעה גדולים במיוחד, באופן קבוע. אך תחום זה מתפתח במהירות, כולל הוזלות, פישוט השימוש ברכבים ובעמדות, התרחבות מתמדת של היקף העמדות ועוד. לכן ייתכן בהחלט שבקרוב מונית חשמלית תתאים לכם מאוד, במיוחד בשילוב עמדת טעינה ביתית.