איך מטעינים רכב חשמלי 

שימוש ברכב חשמלי תלוי במידה רבה בשאלה, עד כמה הסוללה של הרכב מוטענת. כפי שברכב מבוסס דלק ישנה חשיבות לשאלה האם ועד כמה טנק הדלק מלא, כך במקרה של רכב חשמלי יש חשיבות לשאלה האם הסוללה מוטענת ובאיזו רמה. לכן חשוב לדעת איך מטעינים רכב חשמלי בצורה נכונה. לשם כך יצרנו עבורכם מדריך שיכול לעזור לכם בנושא. 

דברים שחשוב לקחת בחשבון לגבי טעינת רכב חשמלי

לפני שאנחנו צוללים אל השאלה "איך מטעינים רכב חשמלי" ישנן 3 נקודות שצריך להתחשב בהן לפני הטעינה של הרכב:

1.תהליך הטעינה לוקח זמן. בפרט אם הם מבצעים אותה בעמדת טעינה ביתית. לכן יש לקחת בחשבון את משך זמן הטעינה ולפעול בהתאם. ראו: כמה זמן לוקח להטעין רכב חשמלי

2.אם מתכננים נסיעה אל יעד מסוים, צריך לקחת בחשבון מה אורך הנסיעה, כמה זמן היא תיקח והאם יש בסביבה עמדת טעינה (ביתית או ציבורית). זאת על מנת שיהיה ניתן להטעין את הסוללה במידת הצורך. 

3.ישנם היבטים מסוימים שיכולים להשפיע על איכות הטעינה וכל כמה קילומטרים צריך לבצע אותה. זו נקודה שצריך לקחת בחשבון, בשביל שיהיה אפשר לתכנן את הנסיעה בצורה נכונה.

איפה ניתן להטעין רכב חשמלי?

טעינה של רכב חשמלי יכולה להתבצע ב-3 עמדות עיקריות:

שקע ביתי רגיל – מדובר בטעינה האיטית ביותר והכי פחות משתלמת. היא מתבצעת על ידי עמדת טעינה ניידת, באמצעות חיבור של כבל מהרכב אל השקע. זו טעינה שיכולה להימשך 10-15 שעות.

עמדת טעינה ביתית (AC) – זו הדרך הפופולארית והטובה ביותר להטעין סוללה של רכב חשמלי. טעינה זו מתבצעת על ידי חיבור הרכב לעמדה בחנייה. היא נמשכת 4-8 שעות וניתן לבצע אותה באופן חופשי מתי שרוצים. 

יתרונות של העמדה: זמינה לשימוש, עלויות התקנה ושימוש נמוכות באופן יחסי, עמדה קטנה ומעוצבת שניתן להתקין בצורה נוחה בחנייה של הבית. 

חסרונות של העמדה: קצב טעינה מוגבל. 

עמדת טעינה ציבורית מהירה (DC) – טעינה באמצעות בעמדת ציבורית הממוקמת בתחנת דלק, חניונים או במקומות אחרים. זו עמדה שמאפשרת להטעין את הרכב מהר מאוד אך היא פחות משתלמת מבחינה כלכלית וכן טעינה מהירה איננה מומלצת לסוללה של הרכב. טעינה זו נמשכת קרוב לשעה. טעינה זו מומלצת רק אם אין ברירה או אם הסוללה ריקה וצריך לבצע נסיעות ארוכות. 

יתרונות של העמדה: קצב טעינה מהיר, לא קיימת מגבלת ממיר. 

חסרונות של העמדה: טעינה ממושכת בעמדה ציבורית פוגעת בסוללה, עלות הטעינה יקרה, לא ניתן להתקין את העמדה בכל מקום ועלות ההתקנה שלה יקרה. 

ההמלצה היא להטעין את הרכב בעמדה ביתית מבוססת על זרם AC. זו טעינה ששומרת על בריאות הסוללה ומאפשרת לה ליהנות מאורך חיים ממושך. 

כל כמה זמן צריך לבצע טעינה של רכב חשמלי?

ההמלצה היא להקפיד שהסוללה לא תגיע למצב של פחות מ-20% ולא תהיה מלאה יותר מ-80%. כך שומרים על איכות הסוללה. בעמדות טעינה רבות ניתן להגביל את הטעינה כך שהיא לא תחצה את הרף העליון. 

כמה זמן מחזיקה סוללה של רכב חשמלי?

כל סוללה נטענת חווה ירידה באיכות השימוש עם הזמן. במקרה של סוללות רכבים חשמליים הירידה מתבצעת לאט ובאופן מינורי יחסית לכן היא יכולה להחזיק מעמד שנים רבות. בממוצע, סוללה של רכב חשמלי יכולה להחזיק מעמד 10-12 שנה. 

על מנת שהסוללה תחזיק מעמד לתקופה ארוכה, יש להשתמש בה בצורה נכונה ולהטעין אותה על פי הוראות היצרן וכן על פי ההמלצות בתחום המתייחסות לסוג הטעינה, משך זמן הטעינה, מתי מטעינים את הסוללה ועד איזה רף מטעינים אותה. 

מידע נוסף על כך, זמין במאמר: כמה זמן מחזיקה סוללה של רכב חשמלי

חישוב זמן טעינה של רכב חשמלי

ניתן לחשב את משך זמן הטעינה באמצעות הנוסחאות הבאות:

גודל הסוללה/הספק הממיר = זמן הטעינה. נוסחה זו שימושית אם אספקת החשמל ברשת בה נמצאת העמדה, גבוהה מאספקת החשמל בממיר הרכב. 

גודל הסוללה / הספק החשמל ברשת = זמן טעינה. נוסחה זו שימושית אם אספקת החשמל ברשת בה נמצאת העמדה נמוכה מאספקת החשמל בממיר הרכב. 

במקרה של טעינה בעמדה מבוססת על זרם ישיר (DC), הנוסחה היא: גודל הסוללה/ מגבלת הטעינה DC = זמן הטעינה. מגבלת הטעינה ברכבים ישנים עומדת על 50kwh. ברכבים חדשים זה שונה. 

איך מתבצעת טעינה של רכב חשמלי בפועל

תהליך הטעינה בעמדת AC מתבצע באופן הבא:

שלב ראשון מחברים את הכבל מעמדת הטעינה לשקע הרכב, הוא מבצע חיבור לממיר שמעביר את זרם AC  לזרם DC וכך הסוללה מתחברת. העמדה חייבת להיות מחוברת כמובן לרשת החשמל. הרכב נטען על פי המהירות של הספק onboard charger. זה ממיר שנמצא ברכב וקובע את קצב הטעינה שלו.

תהליך הטעינה בעמדת DC מתבצע באופן הבא:

מחברים את כבל הטעינה של העמדה לשקע הרכב, הוא מעביר זרם חשמלי ישיר ומהיר לסוללה והיא נטענת. בטעינה מהירה אין התייחסות להספק onboard charger. 

כמה עולה לבצע טעינה של רכב חשמלי

אחת הסיבות בגללה טעינה בעמדת AC משתלמת יותר מאשר בעמדת DC, היא העלויות. טעינה בעמדה ביתית, בממוצע, עולה 9 אגורות לקילומטר. בעמדה ציבורית DC, העלות יכולה להגיע לסכום של פי 4 ו-5 מעלות עמדה ביתית. זה תלוי במחירים שנגבים בעמדה ומשתנים נוספים.

(כמובן, תמיד יש לקחת בחשבון כמה עולה קילו וואט חשמל כיום)

האם אפשר להטעין רכב חשמלי בכל עמדה?

טעינה בעמדה AC- בישראל, עמדת הטעינה הפופולארית ביותר היא חיבור TYPE 2. חיבור שמצוי בכל עמדת טעינה AC. בדרך כלל רכבים מגיעים עם כבל תואם לשקע החיבור שלהם ואם יש צורך חיבור אוניברסאלי אחיד לחיבור Type 2. 

טעינה בעמדה DC – ישנם שני סוגי חיבורים נפוצים בישראל (Ccs, Chademo). כל בעל רכב צריך לבחון איזה סוג רכב מתאים עבורו.

ראו עוד: סוגי חיבורים לטעינת רכב חשמלי

סיכום

לפני שניגשים לרכוש רכב חשמלי, מוטב ללמוד את הנושא של טעינת סוללה ולהכיר את כל ההיבטים החשובים בתהליך על מנת לבצע אותו בצורה נכונה. כך אפשר יהיה לדעת למה לצפות ואיך לשמור על הסוללה שתשרת את הרכב זמן רב. 

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!