בעלי רכב חשמלי שגרים בבניינים או חונים בחניונים תת קרקעיים, עומדים בפני אתגר מרכזי בולט: הצורך בהגעה לעמדות טעינה ציבוריות יקרות, שוב ושוב. זהו נטל לא זניח בכלל, של זמן ושל כסף. התקנת פתרונות טעינת רכב חשמלי בחניון תת קרקעי חוסכת זמן וכסף והופכת את המקומות עצמם לאטרקטיביים יותר – הנכס הפרטי עולה בערכו והחניון המסחרי זוכה ליותר לקוחות חוזרים ולמקור הכנסה נוסף. תודות לכך גם חוויית השימוש הכללית ברכב החשמלי משתפרת והכדאיות של בעלות על רכב חדשני מסוג זה.
התקנת עמדות טעינה בחניונים היא מגמה שצוברת תאוצה בשנים האחרונות. לשם ההמחשה: 152 עמדות טעינה הותקנו ב-52 חניונים של אחוזות החוף (חברה של עיריית ת"א) נכון לינואר 2025, במסגרת פרויקט מתמשך של מילגם EV-Edge. במכרז להתקנת עמדות טעינה בחניוני היכלי הספורט בלומפילד, מנורה, נירים מנורה ומרכז הספורט הלאומי, זכתה ב-2024 חברת אפקון. ובמבט לעתיד – ייתכן שנראה בקרוב עמדות טעינה בחניונים לטווח ארוך בנתב"ג. רשות שדות התעופה בוחנת אפשרות זו.
אז מה מיוחד בחניונים תת קרקעיים מבחינת התקנת עמדות טעינה? הנה כל התשובות, קצר ולעניין:
האתגרים בטעינת רכב חשמלי בחניון תת קרקעי
התקנת עמדת טעינה בחניון משותף מציבה כמה אתגרים שחשוב להכיר:
- אתגרי תשתית חשמל – בניינים וחניונים תת קרקעיים תוכננו והוקמו בצורות שונות, כך שתשתיות החשמל הזמינות לא מאפשרות תמיד את ההתקנה הפשוטה והזולה ביותר. ראו הרחבה במאמר, איזו תשתית צריך לעמדת טעינה?
- תקלות תקשורת וקליטה – אם מטעינים בעמדת טעינה מנוהלת בסיוע אפליקציה, האפליקציה צריכה חיבור אינטרנט זמין וכאן כבר עשוי להיות סיבוך. זאת, מאחר שתקשורת סלולרית או Wi-Fi בחניונים תת קרקעיים לא תמיד עובדת טוב. יש לכך כמה סיבות, כולל העובדה שהחניונים הם סביבה בעלת צפיפות גבוהה יחסית של בטון ומתכת.
- היבטי בטיחות טעינת רכב חשמלי בחניון סגור – עמדות טעינה הן מוצר בשל ובטוח. אם בכל זאת מתרחש כשל כלשהו, הסביבה של חניון תת קרקעי עלולה להחמיר את הסיכון ממנו. התחממות יתר של סוללת הרכב למשל, עלולה להיגרם במיוחד במקום סגור שלא מאוורר טוב. החוסר באוורור עלול גם לסבך מצב של פליטת גז מסוללה פגומה.
כהשלמה לכך והקדמה להמשך, נדגיש: לכל אתגר כזה יש מענה זמין וטוב.
פתרונות טעינה לחניון תת קרקעי
טעינה בחניון תת קרקעי עשויה להתרחש בעמדות טעינה בחניונים ציבוריים. היא אפשרית כאמור גם במסגרת פתרונות לדיירי בניינים משותפים, כולל בצורת התקנת עמדות טעינה פרטיות בחניון המשותף התת קרקעי.
עמדה ביתית רגילה | עמדות טעינה AC | עמדות טעינה DC | |
עלות | זולה | בינונית | היקרה מכולן |
הספק | 7 – 11 קילוואט | 7 – 22 קילוואט | 50 קילוואט |
דרישות התקנה מיוחדות | – | – | עשוי לדרוש שדרוג לוח החשמל וחיבור תלת פאזי |
מהירות טעינה | 5 עד 12 שעות | 3 עד 9 שעות | 20-60 דקות |
התאמה לחניון תת קרקעי | התאמה טובה כפתרון לדירה אחת | התאמה טובה לשימוש בחניון בניין משותף | מתאים במיוחד לחניונים ציבוריים, תודות למהירות הטעינה |
תהליך התקנת עמדת טעינה בחניון תת קרקעי
במבט על, התקנה מסודרת של עמדה כזו בחניון תעבור בדרך כלל את השלבים הבאים:
- השגת אישורים עקרוניים – שלב ראשוני של תיאום עם כל גורם רלוונטי, כגון וועד הבית או מנהל החניון.
- בחירת חשמלאי – בחירת מומחה שמנוסה ספציפית בכך. כדאי להשקיע במקצוען איכותי, אשר יבטיח התקנה תקנית, בטוחה ואסתטית. לא תרצו שדיירים אחרים יתלוננו על עבודה מכוערת ו/או לא בטיחותית, באופן שיביא לצורך בשכירת מומחה אחר לשם תיקון. אגב, גם האחריות על עמדת הטעינה דורשת התקנה בידי חשמלאי מוסמך.
- ניתוח הדרישות – כמה רכבים יעשו בכך שימוש? מה סוג העמדות שרוצים? כמו כן, בדיקת דרישות תשתית וכמובן לוודא שהתשתית החשמלית תעמוד בעומס.
- חישוב העלויות – הערכת העלויות הצפויות להתקנה והכנת התקציב לכך.
- תכנון והסכמה לגבי ההתקנה – גיבוש סיכום סופי שמקובל על כל המעורבים בפרויקט לגבי פרטיו. כולל מיקום עמדת הטעינה (בהתחשב במיקום לוח החשמל והרכבים), בחירת עמדה מתאימה, פרטי האופן שבו היא תותקן וכן ההחלטה מי יהיה אחראי עליה ועל תחזוקתה.
- התקנת העמדה – התקנה פיזית של העמדה במיקום שנבחר ולאחר מכן חיבורה למערכת החשמל. לבסוף כמובן, גם בדיקת העמדה. כל זאת, על ידי חשמלאי שעוסק בכך.
מה אומר החוק, לגבי עמדת טעינה לחניון תת קרקעי?
ראשית – כן, התקנת עמדת טעינה בחניון משותף לדיירים או בחניון מסחרי היא חוקית לגמרי. שנית, מבחינת בעלי רכבים חשמליים, התקנות ודרישות החוק בהקשר זה בסיסיים למדי ודומים למה שנדרש לגבי כל מתקן חשמלי: לרכוש מוצר תקני, להתקין אותו באמצעות חשמלאי שעוסק בכך ולבצע תחזוקה ובדיקות תקופתיות לפי הנחיות היצרן. המתקין אמור להכיר כמובן את הכללים הטכניים שמחייבים אותו.
כמו כן, לפי חוק המקרקעין, התקנת עמדת טעינה ברכוש משותף (החניון) דורשת הסכמת שני שליש מהדיירים לפחות ואישור וועד הבית. אם ההתקנה היא בחנייה שרשומה על שמכם בטאבו, אין צורך באישור דיירים אחרים אלא רק בעדכון הוועד (45 יום לפחות לפני ההתקנה).
איך מודדים את צריכת החשמל ומטפלים בתשלום?
הכל מתחיל מאופן חיבור העמדה למערכת החשמל ולמונים. המצב הפשוט יותר, זו עמדת טעינה שמיועדת לרכבים של דירה אחת. במקרה כזה מחברים את העמדה ללוח החשמל של דירת בעלי הרכב וצריכת החשמל מתווספת לצריכה של אותה דירה. אם זו דירה בקומה גבוהה, הדבר ידרוש העברת כבלים ארוכים למדי. פתרון אפשרי לכך, הוא להתחבר ללוח הכללי של הבניין שנמצא במקרים רבים בחניון עצמו, עם מונה. עוד אפשרות, היא להתחבר למונה של הדירה בתשתית חברת החשמל שבקומת הכניסה. זהו תהליך מסורבל ויקר יותר, אשר דורש ביצוע פעולות שונות דרך חברת החשמל.
אם זו עמדת טעינה לכל הדיירים, אופן הרישום וההתחשבנות על הצריכה תלוי בהסכם ביניהם.
טיפים מעשיים לטעינת רכב חשמלי בחניון תת קרקעי
- הדרכות – אם בעמדות הטעינה ישתמשו נהגים קבועים (דיירים בבניין או עובדי חברה), כדאי לעשות להם הדרכות לאחר התקנת העמדה.
- תכנון זמני טעינה – כמשתמשי עמדת טעינה בחניון תוכלו לתכנן טעינה של הרכב, באופן שיתאים לכם ביותר. זאת, ככל שתכירו את עמדת הטעינה, את הרכב שלכם וכמובן את שגרת יומכם. למידע נוסף, ראו מאמר: כמה זמן לוקח להטעין רכב חשמלי?
- שיפור הבטיחות – סכנת שריפה מתקשרת בתודעה לרכבים ובוודאי לחשמל במתח גבוה. מצד שני, התרחשות מקרים כאלה היא נדירה ויש פתרונות זמינים ומצוינים שנותנים לה מענה. בחניונים באופן ספציפי, מקובלת התקנת מערכות גילוי אש, התראה וכיבוי אוטומטי.
- ביטוח – אין חובה לבטח את עמדות הטעינה. אך אולי תרצו לעשות זאת, לאור ההשקעה הגדולה בהן וחשיבותן.
- מצלמות אבטחה – גם רכבים חשמליים וגם עמדות ההטענה עבורם מהווים מטרה בולטת לגנבים. חניונים הם מקומות נוחים במיוחד לגנבים, אלא אם מותקן בהם אמצעי עזר אחד פשוט ולא יקר: מצלמות אבטחה.
תשובות לכמה שאלות נפוצות
- האם מותר להתקין עמדת טעינה בחניון תת קרקעי משותף? – כן. כל עוד הדבר נעשה באופן מקצועי.
- כמה עולה התקנת עמדת טעינה בחניון תת קרקעי? – העלות היא החל מ-2,000 ש"ח. אך חשוב להבין שעשויות להיות עלויות נוספות בהתאם לתנאים בשטח, כגון עבודות בגובה או חציבה בקירות.
- האם יש סכנה בטיחותית בטעינת רכב חשמלי בחניון סגור? – לא. טעינה באמצעות ציוד תקני במצב טוב, היא בטוחה לגמרי.
- איך מתמודדים עם בעיות קליטה בחניון תת קרקעי? – שיפור הקליטה הסלולרית בחניונים, הוא אתגר שכבר מוכר היטב מהשימוש הכללי בטלפונים סלולריים. יש לכך פתרונות שונים, אשר מבטיחים קליטה זמינה, חזקה ויציבה בכל רחבי החניון.
- איך מונעים שימוש לא מורשה בעמדת ההטענה? – באמצעות אפליקציה או כרטיס RFID, אשר מחייבים להזדהות בכדי להטעין.
לסיכום
הערך המוסף של חניון תת קרקעי לדיירים בבית משותף וגם במרחב הציבורי בחניון מסחרי, משתדרג משמעותית בעזרת עמדות טעינה לרכב חשמלי! במקביל, האתגרים של טעינת רכב חשמלי בחניון תת קרקעי מעטים והפתרונות להם טובים ולא מסובכים.
מתלבטים? זקוקים למענה לשאלות נוספות? מעוניינים בהתקנת עמדת טעינה באופן מקצועי?
צרו קשר ונשמח לסייע!