אוטובוסים הם חלק בלתי נפרד מהנוף העירוני הישראלי וגם מכבישי הארץ הבין עירוניים. אך הם גם חלק בולט מענני זיהום האוויר שאנו "נהנים" מהם ומהרעש הלא בדיוק מלבב של כלי הרכב הרבים. האם אפשר אחרת? בהחלט! האוטובוס החשמלי הגיע סוף סוף לתחנה והוא משנה את התמונה!
(Image by Esa Niemelä from Pixabay)
ישראל כמובילה בתחום האוטובוסים החשמליים
מדינת ישראל וחידושים טכנולוגיים, הם שני דברים שהולכים טוב מאוד ביחד. במסגרת החדשנות הזו, מסתבר שאנחנו גם מתקדמים למדי בעולם מבחינת קצב אימוץ התחבורה הציבורית החשמלית. בערים הגדולות בארץ כבר פועלים אוטובוסים כאלה והיקף היישום הולך ומתרחב. לפי המשרד להגנת הסביבה, ב-2023 נכנסו למערך התחבורה הציבורית כ-1,630 אוטובוסים חשמליים. לפי הרשות הארצית לתחבורה ציבורית, בתחילת 2025 כבר היו בארץ כ-2,000 אוטובוסים חשמליים. במבט לעתיד, מפעילי תחבורה ציבורית בישראל נדרשים ליישם יעדים הדרגתיים לרכש אוטובוסים עירוניים "מאופסי פליטות", לפי אבני הדרך הבאות: 50% מהרכש בשנת 2025 ו-100% מהרכש בשנת 2026 ואילך. היעד שקבע משרד התחבורה, הוא מעבר מלא לאוטובוסים חשמליים בערים עד שנת 2035.
מה טוב באוטובוס חשמלי?
הפופולריות הגדולה והמתרחבת של כלי רכב אלה, נובעת מאוסף יתרונות אטרקטיבי למדי. זה מתחיל מהשיפור באיכות הסביבה, תודות לצמצום זיהום האוויר והרעש. לזיהום ולרעש יש גם השלכות בריאותיות ובוודאי השלכות על איכות החיים. בערים הצפופות במיוחד, אך גם בכלל ברחבי הארץ. כמו כן, אוטובוסים חשמליים כוללים פחות חלקים נעים ועלויות התפעול והתחזוקה שלהם יותר נמוכות.
ומה פחות טוב?
לאוטובוסים חשמליים יש גם חסרונות. ראשית – הפגיעה באיכות הסביבה! סוללות האוטובוסים הן מוצר מזהם, בשלבי הייצור ובסוף חייו. לאוטובוסים החשמליים עלות רכישה גבוהה יחסית והם מחייבים השקעה בתשתיות חסרות, כגון עמדות טעינה. יש להם גם מגבלת טווח נסיעה ואת הצורך לבחור בין שתי אפשרויות לא כל כך טובות: או זמן טעינה ממושך או טעינה מהירה אך יקרה יותר.
כיצד טוענים אוטובוס חשמלי?
בדומה לטעינת רכב חשמלי פרטי, גם תהליך הטעינה של אוטובוסים חשמליים נחלק בגדול לשני סוגים: טעינה איטית (AC) או טעינה מהירה (DC). הטעינה האיטית מתאימה יותר, מטבע הדברים, לזמנים ממושכים שבהם אותם אוטובוסים לא נדרשים להסעת נוסעים. לכן, טעינה איטית מיושמת במיוחד בחניוני האוטובוסים, במשך הלילה. משלימה אותה האפשרות של טעינה מהירה מדי פעם, בהפסקות לאורך זמני הפעילות הרגילים של האוטובוס.
עוד אפשרות, מעניינת וחדשנית, היא טעינה אלחוטית. טעינה כזו ניתנת לביצוע תוך כדי תנועה והיא מאפשרת לחסוך בזמן, להאריך את טווח הנסיעה ולצמצם את גודל סוללת הרכב. בנובמבר 2024 משרד התחבורה הודיע על מיזם חדש של כביש שמאפשר טעינה כזו, לאורך תוואי ה"מטרונית" (שרות אוטובוסים) בחיפה ובתחנות הקצה שלה.
ישנו גם סוג אוטובוסים חשמליים, שבו אין לאוטובוס עצמו סוללה. במקום זאת, הוא מקבל אספקת חשמל קבועה דרך כבלי חשמל שמונחים לאורך מסלול נסיעתו. הכבלים יכולים להיות באוויר מעל האוטובוס (כמו ברשת חוטי חשמל ציבוריים) או מתחתיו (ואז הם פחות גלויים ולא מכערים את הסביבה).
היה נהג? בוודאי שהיה נהג!
נראה שבעתיד הלא רחוק צפויות לנו הפתעות מעניינות ואף משעשעות, בנוסח המערכון המפורסם של הגשש החיוור ("היה מנוע? בוודאי שהיה מנוע!”). נחכה בתחנת האוטובוס ויגיע אוטובוס בלי נהג! בינתיים, מה שפחות משעשע אלה השלכות הבטיחות של רכבים אוטונומיים, כולל אוטובוסים. הסיבה לכך, היא שמחשבים טובים בטיפול בסביבות מוכרות וקבועות. אבל מה יקרה אם (למשל) כדור ממגרש משחקים סמוך יתגלגל לכביש וילד ירוץ להחזיר אותו? מה אם יופיע בכביש גמל? האם תסריט של גמל שצץ מולכם בכביש נשמע לא סביר? בדיוק מסיבה זו, אנו מביאים זאת כדוגמה – מקרים כאלה אכן מתרחשים מדי פעם בנגב והם מסכני חיים. ואם מצב כזה מפתיע נהג אנושי, איך יגיב לכך אוטובוס אוטונומי? התשובה היא, שכפי הנראה יעדכנו את התוכנה שלו גם לזיהוי גמלים ולתגובה מתאימה להופעתם. ייתכן שזה כבר בוצע. אך הסיבוך הגדול עם האירועים המפתיעים והלא צפויים בחיים, הוא שהם.. לא צפויים מראש. מכאן נובעת חשיבותו הגדולה של שיקול הדעת האנושי, אשר מיושם בזמן אמת. כך שהאתגר הבטיחותי עדיין קיים ועדיין משמעותי.
בכל אופן, מדינת ישראל חלוצה גם בתחום האוטובוסים האוטונומיים! בספטמבר 2024, משרד התחבורה נתן לראשונה אישור להפעלת קו אוטובוס אוטונומי בישראל, בכביש ציבורי בעיר נהריה. האישור ניתן לחברת התחבורה נתיב אקספרס, בשיתוף חברת Imagery הישראלית שמפתחת תוכנה לתחום זה. חשוב להדגיש, שמדובר עדיין בניסוי.
(תמונה: חברת Imagery)
אוטובוסים חשמליים – בדרך לעתיד טוב יותר
אין ספק, כי האוטובוסים החשמליים הם רעיון מצוין. החסרונות השונים לגביהם נפתרים ממש ברגעים אלה, דרך מאמצי שיפור וחדשנות רבים. בסך הכל, אלה חדשות טובות לעולם התחבורה המקומית ולתושבי הערים הצפופות, אך גם לאזרחי המדינה בכלל.