מצבר לרכב חשמלי

ברכבים חשמליים יש רכיבים רבים מאוד, כולל במערכת החשמלית עצמה והמצבר הוא חלק חשוב בכך. אבל בעוד שהמצבר הקטן (יש שניים! מייד נסביר) הוא כמו מצבר של רכב "רגיל", ישנו גם מעין מצבר ראשי וגדול בהרבה וזה כבר סיפור אחר לגמרי! למה? מי שמכיר את המונח "מצבר" רק מרכבי בנזין ו"סוללה" רק מסוללות אצבע ביתיות, כדאי שישים לב למידע הבא: עלות החלפת סוללה ראשית ברכב חשמלי, עשויה להיות גדולה יותר מעלות הרכב עצמו כרכב משומש! נקודה זו עשויה לקבל ביטוי, גם במקרה של תקלה בסוללה וגם ברכישת רכב חשמלי משומש (עם סוללה שהתיישנה) או מכירתו. עכשיו הדברים נראים קצת אחרת? כמובן. אז הנה הפרטים המורחבים, שבהחלט כדאי לכם להכיר:   

איזה מצבר יש ברכב חשמלי?

ברכב חשמלי ישנה סוללה ראשית גדולה, שמספקת למנוע החשמלי מתח גבוה (כ-300 עד 800 וולט). המנוע כמובן מניע את הגלגלים. הסוללה עשויה לספק מתח גבוה גם למטרות נוספות, כמו מערכת החימום. סוללה זו נטענת באמצעות עמדת טעינה ביתית או ציבורית (ראו: מפת עמדות טעינה) וגם באמצעות בלימה רגנרטיבית (שיטה שבה מפיקים אנרגיה מתהליך בלימת הרכב). קיבולת הסוללה משפיעה על טווח הנסיעה ועל הזמן שיידרש לטעינה מלאה. הסוללה הראשית ממוקמת לרוב בתחתית הרכב, כפי שממחיש האיור הבא: 

סוללה של רכב חשמלי

בנוסף לסוללה הראשית יש ברכב חשמלי גם מצבר עזר 12V, כמו ברכב בנזין. זהו מצבר קטן, אשר נטען באופן שוטף על ידי הסוללה הראשית של הרכב. תפקידו לספק מתח לצרכני מתח נמוך, כמו מחשב הרכב ומערכת הנעילה החשמלית.  

מצבר של רכב חשמלי

רגע! למה בעצם יש שני רכיבי אגירת חשמל נפרדים ברכב חשמלי? אמנם אחד מהם 12V והשני מתח גבוה ולכל אחד תפקידים שונים, אבל למה לא משתמשים בסוללה אחת שתעשה הכל? יש לכך כמה סיבות: 

  • גיבוי ליכולות קריטיות – מקור החשמל לנעילת הרכב, אזעקה, אורות, מחשב הרכב ושאר הדברים הקריטיים, עלול להיות לא זמין. אם זה בגלל תקלה או מאחר שהסוללה נגמרה. כאשר יש שני מקורות מתח אפשריים לכך, פוחת הסיכון ש"תיתקעו" בלי מערכת חיונית. 
  • קלות טיפול בתקלות – תודות לכך שהסוללה במתח נמוך נגישה בקלות בהרמת מכסה מנוע. 
  • צמצום סיכוני בטיחות – בכך שהסוללה הגדולה עם המתח הגבוה והמסוכן, ממוקמת באופן מרוחק ומוגן היטב. 
  • פישוט התכנון והמערכות – לכאורה, היה פשוט יותר להסתפק בסוללה אחת. מצד שני, סוללה בודדת תחייב גם שימוש בממירי מתח. בפועל, עולם הרכב בנוי סביב סטנדרט של 12V לצרכני החשמל השונים ויוצא הדופן הוא רק בצורך בהנעת הגלגלים בחשמל. לכן הפתרון הפשוט הוא להמשיך לספק 12V לצרכני החשמל ש"רגילים" אליו (במקום לתכנן אותם מחדש) ואת המתח הגבוה למנוע החשמלי לספק מסוללה ייעודית לכך.  

מצבר לרכב חשמלי – הטכנולוגיה שמאחורי הקלעים

מצבר העזר 12V ברכב חשמלי הוא מצבר שמבוסס טכנולוגיית עופרת-חומצה, כמו ברכבי בנזין. הסוללה הראשית לעומת זאת, מבוססת בדרך כלל על טכנולוגיית ליתיום-יון (Li-ion). שתי טכנולוגיות נוספות, שכיום פחות נפוצות עבורה, הן ניקל-מתכת-הידריד (NiMH) ועופרת-חומצה. 

טכנולוגיה חדשה שנכנסת כיום (2025) לתמונה עבור סוללות ראשיות, היא ליתיום-ברזל-פוספט (Lithium Iron Phosphate או LFP). זהו סוג של סוללת ליתיום-יון, אשר יתרונו בעלות נמוכה יותר,  בטיחות משופרת ועמידות גבוהה. מצד שני, צפיפות האנרגיה של סוללות LFP נמוכה יחסית ולכן טווח הנסיעה יותר קצר.

היבט מעניין במיוחד של נושא זה, הוא האופן שבו בנויות סוללות לרכב חשמלי מיצרנים שונים. על רקע התחרות העזה בשוק זה, לא מפתיע שהיצרנים אינם מרחיבים בנידון (מעבר למידע טכני בסיסי, שחייבים לחשוף בפני הרוכשים והרשויות). במרץ 2025 התפרסם מחקר של אוניברסיטת אאכן (Aachen University) בגרמניה, בעקבות פירוק ובדיקת עומק של הסוללות Tesla 4680 ו-BYD Blade. מדובר כמובן במוצרים של יצרני הרכב החשמלי המובילים טסלה (שבולטת במיוחד באירופה וצפון אמריקה) ו-BYD (שבולטת בין היצרניות הסיניות). מסקנות המחקר, הן שתכנון הסוללה של טסלה מדגיש דחיסות אנרגיה וביצועים, בעוד זה של BYD מדגיש קומפקטיות ורכיבים זולים. מדובר רק בשני דגמי סוללות, אך כבר ברור שיש הבדלי גישה משמעותיים בתכנון שלהן. כך שאלה מוצרים שנראים מבחוץ פשוטים יחסית ודומים למדי, אבל ברכישתם כדאי לזכור ש"מתחת למכסה המנוע" של הסוללה, יש בכל זאת הבדלים רבים בין היצרנים והדגמים. 

כל כמה זמן תצטרכו להחליף מצבר לרכב חשמלי? 

מקובל להניח שסוללת רכב חשמלי חדש תחזיק מעמד למשך 10-15 שנה. שימו לב לטווח הגדול של המספרים האלה – הוא לא מקרי. גורמים רבים משפיעים על אורך חיי הסוללה (מייד נפרט) והדבר מסבך ביצוע הערכות כאלה. כמו כן, יצרני רכבים חשמליים וסוללות עבורם הם לא בדיוק אובייקטיביים. בנוסף, סוג הרכבים הזה חדש יחסית בשוק ואם מציגים רכב עם טכנולוגיית סוללות חדשה, מאיפה בכלל יודעים כמה זמן היא תחזיק מעמד? האם היצרן נסע לעתיד (ברכב חשמלי..) ובדק? אלה רק הערכות. מקור המידע המשמעותי והמעניין באמת, הוא תדירות ההחלפות בפועל שהיו עד כה ברכבים חשמליים. כשבודקים זאת מסתבר, שרק ב-2.5% מהרכבים החשמליים הוחלפה סוללה והכוונה לרכבים מכל השנים והדגמים. לא כולל מקרים מיוחדים של תקלות, שהתגלו בייצור סוללות מדגם ספציפי ודרשו ריקול. כך עולה ממחקר Recurrent שפורסם ב-2024.

מצבר ה-12V הקטן אמור להחזיק מעמד 3 עד 5 שנים.

ראו מאמר מלא בנושא: כמה זמן מחזיקה סוללה לרכב חשמלי

מה משפיע על אורך חיי הסוללה? 

על התדרדרות המצבר משפיעים 

  • גודל הסוללה – ככל שהסוללה גדולה, כך היא כנראה תחזיק מעמד יותר זמן. אגב, גודל הסוללות עלה בממוצע ב-122% בין השנים 2015 ו-2022 (נתוני Recurrent).
  • טכנולוגיית הניהול – ניהול מערכת החשמל ברכב חשמלי זו משימה מורכבת, אשר מבוצעת באופן אלקטרוני וממוחשב. אופן הניהול משתפר עם השנים והדבר מתבטא גם בהארכת חיי הסוללה. 
  • מזג האוויר – בריאות הסוללה מושפעת גם מתנאי מזג האוויר. מזג אוויר חם יוביל להידרדרות מהירה יותר במצבה. עניין אחר, הוא שמזג אוויר קר מוביל לצמצום טווח הנסיעה, אך זו היא השפעה זמנית בלבד (כל עוד קר ובהתאם למידת הקור). צמצום הטווח בקור נובע גם מהשפעתו הישירה על הסוללה וגם מכך שמשתמשים בסוללה לחימום תא הנוסעים (וברכב חשמלי אין מקור חום אחר להיעזר בו, כגון חום עודף מהמנוע). 
  • טעינה מהירה? – תאורטית, טעינה מהירה משפיעה לרעה על אורך חיי סוללות. מעשית, מערכות ניהול טעינה מודרניות מצמצמות נזקים כאלה. למשל על ידי האטת הטעינה מעבר למצב של 80% טעינה.  ראו מאמר מורחב: האם טעינה מהירה פוגעת בסוללה?  

כיצד תשמרו על הסוללה במצב טוב? 

תחזוקה שוטפת של סוללות רכב חשמלי על ידי בעלי הרכב, מתייחסת רק למצבר העזר הקטן. הסוללה הראשית לא נגישה והיא במתח גבוה ומסוכן ולכן דרושים ידע וציוד מיוחד בכדי לטפל בה. את מצבר ה-12V לעומת זאת תראו בהרמת מכסה המנוע ותוכלו לבדוק בעצמכם שהוא מקובע למקום, שהמגעים החשמליים שלו מחוברים היטב ולנקות מהם קורוזיה.

כמו כן, יש אינדיקטור לבריאות הסוללה בשם State of Health (SOH), שתוכלו לקרוא אם יש לכם סורק לרכב (OBD-II scanner).

כללית וכמו בסוללות בכלל, מומלץ שלא להגיע למצב של ריקון או מילוי עד הסוף.  

כמו כן, חשוב ומומלץ להחליף את מצבר העזר לפי הנחיות היצרן (לרוב כל 3-5 שנים).

החלפת מצבר לרכב חשמלי

אחריות אופיינית על הסוללה היא למשך 8 שנים או 150,000-160,000 ק"מ (המוקדם מהשניים).

מה לגבי ביטוח? יש כמובן ביטוח לסוללות הרכב החשמלי. הכיסוי עשוי להיות עם השתתפות עצמית (לגבי רשימת נזקים מוגדרים) ועד כיסוי מלא (לכל נזק). בכל אופן, לא מדובר על ביטוח שמכסה התיישנות טבעית. 

מחיר הסוללות הוא בסדרי גודל של 40,000 ש"ח ועד 100,000 ש"ח ויותר. חשוב לציין, שישנה ירידה מתמשכת במחירים אלה לאורך השנים. למעשה, בשנת 2026 המחירים צפויים להיות כחצי ממה שהם היו בשנת 2023 (תחזית חברת goldman sachs). 

טיפ: לעתים ישנה אפשרות של הוזלה משמעותית באמצעות החלפת תאים פגומים ספציפיים בסוללה, במקום להחליף את כולה. 

ולא לשכוח – החלפת סוללה מחייבת להוציא עוד כמה אלפי ש"ח על העבודה, מאחר שהיא מורכבת למדי.

ראו עוד באותה קטגוריה: מצבר ברכב היברידי

במבט לעתיד 

יש לא מעט התפתחויות בטכנולוגיית המצברים או הסוללות לרכב חשמלי. דיברנו כרגע על החלפת סוללות במצבי תקלה וסוף חיים, אז שימו לב לרעיון הבא: עמדת טעינה ביתית היא פתרון נוח מאוד לטעינה שוטפת. משלימות את התמונה עמדות טעינה ציבוריות, אך הטעינה בהן איטית מאוד ביחס לתדלוק רכב בנזין (20 דקות עד שעה, לטעינה "מהירה". מה מהיר בזה?). מה דעתכם במקום זאת, לקבל סוללה מלאה בתוך 2, 3 דקות בלבד? איך? באמצעות כניסה לתחנת החלפת סוללות רובוטית! הרעיון לא חדש והוא כבר קיים בשטח ואולי בקרוב יגיע גם לישראל (כטכנולוגיה של חברת NIO, באמצעות היבואנית דלק מוטורס). 

עוד דוגמה מעניינת לחדשנות אשר נמצאת בשלב פיתוח מתקדם, מספקות solid-state batteries. אלה סוללות ללא נוזלים או ג’ל, אשר יספקו טעינה מהירה יותר, שיפור אורך חיי הסוללה ואף צמצום סיכוני התלקחות. מאחר שזו טכנולוגיה בעלות "צפיפות אנרגיה" משופרת, הדבר יאפשר שימוש בסוללות יותר קומפקטיות ו/או שיפור טווח הנסיעה. 

עוד תחום שבו מתבצע מחקר ופיתוח רב, הוא נושא המיחזור. זאת, מאחר שמצברי רכב חשמלי (ומצברים בכלל) מזיקים לסביבה מכמה היבטים. ישנו אתגר השגת חומרי הגלם, כאשר חומרים כגון ליתיום, קובלט או ניקל מופקים דרך תהליכי כרייה שעלולים לפגוע בסביבה. פגיעה זו מתבטאת למשל בכריתת יערות, זיהום מקורות מים וגם זיהום הקרקע והאוויר. בסוף חיי המצברים, אם הם לא ממוחזרים בצורה מסודרת, ישנו סיכון לסביבה מחומרים מסוכנים שנמצאים בהם. אם שמים אותם במטמנות, הם מגדילים את סכנת השריפה בהן. מיחזור הוא כמובן התהליך האידאלי, אשר יכול תאורטית לאפשר שימוש חוזר במתכות היקרות שבמצברים. אך בינתיים הוא מבוצע בהצלחה חלקית בלבד ותוך גרימת מידה מסוימת של זיהום אוויר. מניסיון העבר, כמעט וודאי שכל אלה עניינים פתירים ושזה רק עניין של זמן והשקעה בחדשנות.  

כפי שראיתם, מצבר לרכב חשמלי הוא נושא מורכב, מעט יותר מאשר ברכב רגיל. מומלץ להבין את הנקודה הזו ולהקדיש לשני מצברי הרכב (הראשי וה-12V) את תשומת הלב הראויה, ברכישת רכב מסוג זה ובטיפול השוטף בו. 

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!