מצבר לרכב היברידי

מצבר חשמלי ישנו תמיד ברכב, בין אם זה רכב חשמלי או רכב מבוסס מנוע בעירה פנימית (רכב רגיל / רכב בנזין). כפי שתוכלו לנחש, המצברים שונים מהיבטים מסוימים בין שני סוגי הרכבים, כשם שישנו שוני רב בין הרכבים (חשמלי ולא חשמלי) בכלל. כל זה מעט מבלבל את מי שחדשים לעולם הרכב החשמלי. שלא לדבר על “רכב היברידי”, אשר משלב את המורכבות של שניהם לרכב אחד! אז מה לגבי המצבר ברכב היברידי? מה מיוחד בו? ואולי יש ברכב כזה שני מצברים נפרדים (אחד לתפעול כרכב חשמלי והשני לתפעול כרכב מבוסס דלק נוזלי)? בואו נעשה בכך סדר, עם הסבר מעמיק על מצברים לרכב היברידי: 

מצבר לרכב היברידי? ואולי "סוללה"? 

כהקדמה קצרה, רגע של עברית: בנושא זה ובעולם הרכב בכלל נעשה שימוש רב במונח "מצבר" ובעולם הרכבים החשמליים תשמעו גם על "סוללה". מה ההבדל? 

– "סוללה" הוא מונח כללי למוצר שמאחסן אנרגיה חשמלית.

– "מצבר" הוא מונח שאמור להתייחס לסוללה שמסוגלת לצבור מתח שוב ושוב. כלומר לסוללה נטענת.

– ברכבים מדובר בכל מקרה על רכיבים נטענים. הרי אלה לא סוללות חד פעמיות קטנות שזורקים ומחליפים כשהן נגמרות. כך שניתן היה לקרוא לכולם בשם “מצבר”. אך בפועל, מתייחסים לסוללה קטנה (כמו מצבר ברכב רגיל) בעיקר כ"מצבר" ולסוללה הראשית של רכב חשמלי בעיקר כ"סוללה".

רכב רגיל, רכב חשמלי ורכב היברידי

כתזכורת קצרה, 

  • רכב רגיל – הוא רכב שמונע באמצעות מנוע בעירה פנימית, אשר צורך לשם כך דלק נוזלי (לרוב בנזין או דיזל). רכב כזה, כולל מצבר קטן שחיוני עבור התנעת הרכב ושגם מספק מתח לרכיבים שונים כאשר המנוע כבוי. 
  • רכב חשמלי – מונע באמצעות מנוע חשמלי, אשר צורך לשם כך חשמל מסוללה ראשית (שניתן לכנות גם בשם "מצבר ראשי”). בנוסף ובנפרד, יש לרכב חשמלי מצבר עזר קטן במתח של 12V. בשונה מהסוללה שמניעה את הגלגלים, מצבר העזר מפעיל מגוון מערכות חשמליות אחרות ברכב, כמו לוח המחוונים או המזגן.  
  • רכב היברידי – רכב חשמלי היברידי הוא רכב שמונע גם בחשמל וגם בדלק. המנוע החשמלי מיועד בעיקר לנסיעה עירונית ומנוע הדלק (בסיוע החשמלי אם נדרש) בעיקר לנסיעות בין עירוניות. אך זה לא כלל חד משמעי ויש אופנים רבים לשילוב יכולות שני המנועים. זה למעשה הרעיון הבסיסי – שרכב היברידי מספק יותר אפשרויות. 

אילו מצברים יש ברכב היברידי? 

רכב היברידי כולל שני סוגי מצברים ("סוללות”): 

1 – הסוללה הראשית ברכב היברידי היא סוללה במתח גבוה בטכנולוגיית ליתיום-יון או ניקל-מתכת-הידריד (NiMH), אשר יכולה להיטען באמצעות בלימה רגנרטיבית. בעלי הרכב לא אמורים “להתעסק” איתה בעצמם, בין אם בתחזוקה שוטפת או בתקלות (שלרוב אין). לכן גם נתמקד בהמשך המאמר, בעיקר בסוללה המשנית ("המצבר"). 

2 – מצבר 12V קטן, לרוב בטכנולוגיית עופרת-חומצה, שהיא טכנולוגיה עמידה וזולה יחסית. מסייע בהתנעה ובאספקת אנרגיה לצרכני חשמל שונים ברכב. מצבר זה נטען דרך הסוללה הראשית (ברכב היברידי, בשונה מרכב בנזין, לא מקובל להטעין באמצעות אלטרנטור).  

זו היא השוואה תמציתית, בין מצברי 12V בסוגי הרכבים השונים

מאפייןרכב בנזיןרכב חשמלירכב היברידי
תפקוד עיקריסיוע להתנעה והפעלת מערכות חשמל שונותהפעלת מערכות חשמל שונותהפעלת מערכות חשמל שונות
מקור טעינהאלטרנטור (זרם DC)סוללת הרכב הראשית, דרך רכיב ממיר המתח סוללת הרכב הראשית, דרך רכיב ממיר המתח
קיבולתגדולה – 40-70Ahקטנה – 12-20Ahבינונית – 20-50Ah
טכנולוגיהעופרת-חומצהעופרת-חומצה או ליתיוםעופרת-חומצה או ליתיום

מצברים לרכב היברידי – תשובות לשאלות נפוצות 

  • כמה זמן מצבר לרכב היברידי מחזיק מעמד? הסוללה הראשית ברכב היברידי מחזיקה מעמד לרוב 8 עד 10 שנים (טווחים של 150,000 ק"מ עד 200,000 ק"מ). מצבר העזר 12V יחזיק מעמד כמו מצבר ברכב רגיל (מאחר שזהו עקרונית אותו סוג מוצר) – סדר גודל של 3 שנים עד 5 שנים. 
  • כיצד שומרים על המצבר במצב טוב? – כמו ששומרים על מצבר לרכב "רגיל". משמע – בודקים מדי פעם שהוא מקובע היטב למקומו, שהמגעים החשמליים שלו תפוסים היטב ושלא התפתחה עליהם קורוזיה (במידה וכן, מנקים בעדינות עם מברשת). כמו כן, חשוב שלא להגיע עם הסוללה הראשית (שמטעינה את המצבר 12V) למצב שבו היא מרוקנת לגמרי. 
  • איך בוחרים מצבר? – אם דרוש מצבר חדש לרכב ההיברידי שלכם, פנייה למוסך שמתמחה במצברים תספק לכם את המענה הטוב ביותר. כעקרון, בודקים במידע הטכני על הרכב (באתר היצרן או ספר הרכב) מה סוג המצברים והקיבולת שמתאימים לו. יש לוודא שמידות המצבר מתאימות פיזיות לדגם הרכב הספציפי. בבחירת דגם המצבר הספציפי, חשוב לשים לב ליצרן, לתאריך הייצור ולמשך האחריות. גם המחיר הוא כמובן שיקול מרכזי.  
  • כמה עולה מצבר 12V לרכב היברידי? המחירים מתחילים מסדר גודל של 400-700 ש"ח והם עשויים לטפס עד אלף ש"ח ויותר. 

לסיכום – במושג מצבר לרכב היברידי מתכוונים בעיקר למצבר העזר הקטן שבמתח 12V. כפי שהבנתם, הוא לא שונה מאוד ממצבר לרכב חשמלי רגיל או לרכב בנזין. זהו מוצר פשוט יחסית, שאמור לשרת אתכם נאמנה לאורך זמן.  

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!