שימוש ברכב חשמלי בשעות חירום

בעולם המודרני, אנו תלויים בתשתיות טכנולוגיות שונות באופן רחב מאי פעם. רכב חשמלי למשל תלוי בתשתית החשמל, כמו שורה ארוכה של מכשירים בהם אנו משתמשים בחיי היום יום. תשתיות אלה לא תמיד זמינות. מנקודת מבט רחבה יותר, יש לא מעט סוגי מקרי חירום, אשר עשויים לשבש את השגרה במדינת ישראל ואכן משבשים אותה מדי פעם. כולל מצבי חירום לאומיים. אילו שימושים מפתיעים יש לרכב חשמלי בזמן חירום? כיצד הוא יכול לסייע בהפסקות חשמל ובמצבים חמורים יותר? והאם רכב כזה מסוכן יותר מרכב רגיל, אם הוא עצמו עובר תאונה? כל זאת ועוד, במאמר שלפניכם: 

(עוד) אולר שווייצרי לשעת חירום

במצבי חירום, דרושים פעמים רבות ניידות, מקורות אנרגיה חלופיים זמינים לשימוש מיידי ואמצעי תקשורת ניידים. אולי לא שמתם לב, אבל כל אלה זמינים ברכב חשמלי. בהקשר התקשורת, זה דומה קצת לסמארטפון – מכשיר שהוא מעין מחשב נייד רב עוצמה ולכן הוא הפך במהירות לפופולארי, כ"אולר שווייצרי" של יכולות שימושיות לשעת חירום. אך מכונית חשמלית עדיין אין לכל אחד, כך שלא מכירים בהכרח את כל יכולותיה הפוטנציאליות לשעת חירום. 

איך להטעין רכב חשמלי כש"אין איך להטעין"? 

מה עושים, אם מגיעים עם רכב חשמלי למצב שבו הסוללה כמעט ריקה ואתם רחוקים מעמדת הטעינה הביתית שלכם או מעמדה ציבורית? מצב כזה עשוי להתרחש באופן נרחב ומתמשך, במצבי חירום שונים. כפתרון לכך, יש לכם כמה אפשרויות: הפתרון הפשוט ביותר, אם הוא זמין, זו הזמנת שירות טעינת חירום לרכב חשמלי. אם יש לכם מערכת סולארית ביתית עם סוללה, תוכלו להעביר אותה למצב "אוף גריד" ולספק לרכב חשמל לטעינה. אם אתם בקרבת גנרטור לשעת חירום, גם זה פתרון  אפשרי. במבט לעתיד, ישנו בפיתוח הרעיון של סוללות נשלפות והחלפת סוללות מהירה. בינתיים ובמחשבה לטווח ארוך, ניתן לרכוש מטען נייד לרכב חשמלי.

הרכב החשמלי כעזר בהפסקות חשמל 

אם רשת החשמל לא זמינה ולכן עמדות טעינה לא יכולות לעבוד וגם מכשירי חשמל חיוניים שונים, מה אז? מעבר לגנרטורים לשעת חירום, יש עוד כמה אפשרויות מעניינות למדי: 

  • Vehicle-to-Home – טכנולוגיית V2H מאפשרת לרכב חשמלי לספק חשמל ישירות לבית, לשם הפעלת מכשירי חשמל שונים. היא עשויה לשמש כגיבוי בזמן הפסקות חשמל או להפחית את עלויות האנרגיה, על ידי שימוש בחשמל זול יותר מהסוללה. יש גם ואריאציה שמכונה Vehicle-to-Building – טכנולוגיית V2B דומה ל-V2H, אך מיועדת לספק חשמל לבניינים גדולים, משרדים או מבנים מסחריים.
  • Vehicle-to-Grid – טכנולוגיית V2G דומה לכך, מאחר שגם בה הרכב מתחבר לרשת הביתית. אך כאן מדובר על אספקת החשמל מהרכב לרשת החשמל הארצית. בשביל מה זה טוב? למצבי חירום ברשת ולשם איזון כשלים זמניים במערכת החשמל. 
  • Vehicle-to-Load – טכנולוגיית V2L מאפשרת לספק חשמל היישר משקע מיוחד ברכב חשמלי. מצב זה הופך את הרכב למעין תחנת כוח ניידת ומאפשר אפילו טעינה מרכב לרכב. 

במבט על, מדובר בהקשרים אלה על טעינה דו-כיוונית ועל המושג הכללי Vehicle-to-Everything או בקיצור 2X. 

חשוב להדגיש, שלא כל הרכבים עדיין תומכים ביכולות אלה. אבל זה הכיוון שאליו הדברים הולכים.

חשמל ומים – הולכים טוב ביחד?..

במצב של סופת גשמים ושלוליות עמוקות, מה כל בעל רכב יודע? או לפחות אמור לדעת? להיזהר שלא לנסוע בשלוליות ואם אין ברירה, לא לנסוע מהר. הסיבה לכך, היא שנסיעה מהירה דרך שלולית עלולה לגרום למנוע להיכבות. זאת, עקב השפרצת מים מהשלולית כלפי מעלה. אבל לרכב חשמלי אין מערכת הצתה או מערכת יניקת אוויר. אז כללית, כן – רכב חשמלי עמיד יותר בפני מצבים כאלה. רובם עמידים במעבר מים בעומק 30 עד 50 ס"מ (יש נתוני יצרן בנידון, לפי הדגם). לשם ההשוואה, רכבים רגילים רבים עמידים רק בעומק 15 עד 30 ס”מ. אבל רכב חשמלי הוא לא רכב אמפיבי! הסוללות שלו ממוקמות בתחתית הרכב, בין השאר מסיבות של יציבות וחלוקת המשקל. הסוללות ומערכות החשמל בכלל, אמנם בנויים באופן שמוגן מרטיבות. אבל אלה לא מערכות שמתוכננות להיות חשופות למים באופן מתמשך. וכמובן, אנחנו לא מדברים על דגמי שטח של רכבים חשמליים או רגילים.

כשהרכב החשמלי עצמו במצב חירום

רכב במצב תאונה או אסון הוא דבר מורכב, גם מבחינת מצב הרכב וגם לגבי מצב הנפגעים אם יש. אם מעורב בכך רכב חשמלי, האם ומה שונה? מה כדאי לדעת, מנקודת מבט של נהג ממוצע (בשונה מצוותי חירום מקצועיים)? 

הסוללה הראשית של רכב חשמלי היא במתח גבוה ומסוכן. בעקבות תאונה, כבלי חשמל שמחוברים אליה ונושאים מתח כזה, עלולים להיות קרועים או חשופים. בנוסף, הסוללה עצמה עלולה להתלקח או לפלוט גזים רעילים. כמו כן, כשניגשים לרכב חשמלי המנוע עשוי להיות במצב פעיל, אבל לא תשמעו אותו!

בדרך כלל ניתן לזהות במהירות שרכב מסוים הוא חשמלי, לפי הסימון של פתח הטעינה. מה עכשיו? ברכבים חשמליים רבים, יש כיום מערכות ניתוק אוטומטיות שמפסיקות את זרם החשמל. מערכות אלה מופעלות בתגובה לזיהוי מצב חירום (למשל בעקבות פתיחת כריות האוויר). למרות זאת, עדיין עלולה להיות סכנת התחשמלות בנגיעה ברכב חשמלי לאחר תאונה. כפתרון לכך, יש ברכבים חשמליים מנגנונים נוספים שמאפשרים ניטרול של החשמל באופן ידני יזום. בחלקם יש מתג כיבוי חירום, שבדרך כלל מסומן באדום. איפה הוא? המיקום תלוי בדגם ויכול להיות למשל בתא המנוע או בתא המטען. יש גם כבל חשמלי מיוחד שמכונה Cut loop שנועד לניתוק וממוקם לרוב מתחת מכסה המנוע. גישה נוספת, היא כמובן לנתק פיוזים, כמו ברכב רגיל. 

אם מדובר ברכב שלכם, כדאי להכיר את האפשרויות האלה מראש, בעזרת ספר הרכב. לגבי דגמי רכבים חשמליים אחרים, במצב תאונה יש סיכוי גבוה שלא תוכלו לאתר את העזרים האלה במהירות אם בכלל או לדעת אילו פיוזים לנתק. ואכן, אפשרויות אלה נועדו בעיקר לצוותי חירום.

יותר חשמל בדרך, לשעת חירום

דמיינו עצמכם תקועים עם הרכב במקום רחוק, שבו אתם נאלצים להמתין זמן רב לסיוע. כיביתם את המנוע בכדי שתישאר לכם כמה שיותר אנרגיה רזרבית לנסיעה, אבל אתם זקוקים עכשיו בכל זאת לחשמל. למשל לשם הפעלת תאורה חיצונית (פנסי הרכב) או המזגן. לכמה זמן האנרגיה שברכב תספיק? ברכב לא חשמלי, החשמל יגיע מסוללת 12V קטנה, שתחזיק מעמד לזמן קצר. היא גם חיונית עבור התנעת הרכב בהמשך, כך שלא תרצו לרוקן אותה! ברכב חשמלי לעומת זאת ניתן להפעיל צרכני חשמל שונים, למשך הרבה יותר זמן. הסוד לכך הוא בסוללה הראשית הגדולה ורבת העוצמה, בהנחה שהיא מלאה.

בידוד תרמי – שומר על האנרגיות שלכם בזמן חירום

כעת דמיינו שמזג האוויר בזמן ש"נתקעתם" קר מאוד. ברכב חשמלי תהיו מוגנים יותר מהקור החיצוני והחום שגופכם מייצר יישמר טוב יותר בתוך הרכב. גם אם לא תפעילו חימום. הסיבה לכך, היא שרכבים אלה לרוב מבודדים תרמית בצורה טובה יותר מרכב רגיל. מדוע? מאחר שברכב רגיל חלק מהחימום מגיע מהחום שמייצר המנוע. ברכב חשמלי אין חום עודף כזה. עובדה זו יכלה להוביל לכך שנהגי רכב חשמלי יפעילו את המזגן יותר ובכך יגרמו להתרוקנות מוקדמת של הסוללה ולקיצור טווח הנסיעה. אך כאמור, היצרנים פותרים זאת מראש, לפחות חלקית, בעזרת בידוד משופר. 

שימוש ברכב חשמלי בשעות חירום – עוד היבטים מעניינים

  • יתרונות הטעינה הביתית – שמביאה לכך שהרכב החשמלי מוכן באופן מלא לנסיעה בכל בוקר. זהו יתרון במצבי חירום. 
  • התלות בעמדות טעינה ציבוריות – עשויה להצטמצם בעתיד, עם שילוב קולטים סולאריים ברכבים אלה.  
  • רכב היברידי – מוסיף אפשרויות במצבי חירום (לא תלויים רק בתחנות דלק או בעמדות טעינה). 
  • מיצוי יכולות צג הרכב החשמלי – ניתן לחשוב עליו כעל סמארטפון נוסף, בו משתמשים באפליקציות שונות. כך תוכלו למשל לקבל במצבי חירום עדכונים על המצב, לזהות מיקום ולנווט. טיפ: כדאי להוריד מראש מפות, לשם שימוש במקרים שבהם לא יהיה חיבור אינטרנט זמין. 
  • אחסון חירום – ברכבים חשמליים יש באופן כללי יותר מקום פנוי מאשר ברכבים לא חשמליים. יש לכך מגוון סיבות טכניות, שנובעות מהטכנולוגיה השונה של הנעת הרכב. בדגמים חשמליים מסוימים, תמצאו אפילו תא מטען קדמי (מתחת ל"מכסה המנוע"). 

כפי שראיתם, שימוש ברכב חשמלי בשעות חירום שונה מעט משימוש ברכב רגיל. כדאי להיות מודעים לנקודות אלה וליתרונות הרכבים החשמליים בכלל. 

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!