טעינת רכב פלאג-אין

מבין הרכבים החשמליים למיניהם, רכבי פלאג-אין מציעים יתרונות מיוחדים ומעניינים. מהם יתרונות אלה? אם אתם בעלי רכבים מסוג זה, כיצד תפיקו מהם את מרב התועלת? ומה תפקידם המיוחד של טעינת הרכב ודפוסי השימוש בו בהקשר זה? לא יודעים מה זה רכב פלאג-אין ומה ההבדלים בינו לבין רכב נטען רגיל וחשמלי? לפניכם כל ההסברים: 

מה עדיף? לתדלק או להטעין רכב? בעצם – למה לא גם וגם? רכב היברידי או "חצי חשמלי", הוא רכב שמאפשר לכם להניע אותו גם בדלק וגם בחשמל. רכבים אלה משלבים מנוע בעירה פנימית (מה שיש ברכב רגיל, לא חשמלי) עם מערכת הנעה חשמלית. האופנים האפשריים לשילוב הם רבים ומורכבים למדי מבחינה טכנית. אך במבט-על זה די פשוט ויש בשוק בעיקר שני סוגים: 

רכב היברידי נטען ("רכב פלאג-אין”) – זהו רכב שניתן לתדלק כרכב רגיל וגם לטעון בחשמל בתחנת טעינה. הרכב מונע באמצעות חשמל וכאשר החשמל נגמר, הוא עובר אוטומטית להנעה באמצעות דלק. רכב היברידי נטען מכונה גם בשם Plug-in Hybrid Electric Vehicle (בקיצור PHEV). זהו סוג הרכב שבו נתמקד במאמר זה.

רכב היברידי רגיל – רכב היברידי שעובד על דלק וגם על חשמל, אבל מבחינת בעלי הרכב הוא דורש רק תדלוק. הנהג לא יכול לטעון את הרכב ביוזמתו והטעינה החשמלית מתרחשת מאחורי הקלעים. איך? בשתי דרכים מעניינות: ראשית, הרכב מטעין את הסוללה באופן קבוע דרך גנרטור שמחובר למנוע (הרגיל). שנית, בזמן בלימת הרכב, הסוללה נטענת גם באמצעות מנגנון "בלימה רגנרטיבית”. זה מנגנון שאוסף אנרגיה מפעולת הבלימה. כלומר, אנרגיה שהייתה מתבזבזת אם לא היו מנצלים אותה. במילים אחרות – "חשמל בחינם" ורווח נקי עבורכם! רכב היברידי רגיל ידוע גם בשם Hybrid Electric Vehicle (או HEV) והוא נחשב יעיל יותר מרכב עם מנוע בעירה פנימית בלבד.  

מה היתרון ברכב פלאג-אין (היברידי נטען)?

רכב פלאג-אין משלב יתרונות של רכב חשמלי ורכב רגיל (מבוסס דלק ומנוע בעירה פנימית). בכך, הוא מספק כמה יתרונות מרכזיים: 

  • חיסכון משמעותי בדלק – בנסיעות יומיות קצרות (תודות לנסיעה על חשמל בלבד).
  • שיפור הגמישות והאפשרויות – בנסיעות ארוכות (תודות למנוע הבנזין שמאפשר להמשיך לנסוע כשהסוללה התרוקנה). ברכב פלאג-אין טווח הנסיעה הכללי ארוך יותר מזה של רכב חשמלי מלא. הטווח על חשמל בלבד הוא כ-30–100 ק"מ – יותר מזה של היברידי רגיל (2–5 ק"מ), אבל פחות משמעותית מרכב חשמלי מלא (400–700 ק"מ).
  • חסכון בזמן – יתרון נוסף הוא החסכון בזמן, כתוצאה משני דברים: החסכון בדלק מצמצם את הצורך בהגעה לתחנות דלק. השימוש בעמדת טעינה ביתית מצמצם את הצורך בהגעה לעמדות טעינה ציבוריות. 

שילוב היתרונות האלה אטרקטיבי מאוד. האפשרויות עבור נסיעות ארוכות מתאימות לטיולים בסוף שבוע ונסיעות למרחקים גדולים מהרגיל מדי פעם. אך נראה שהיתרון המשמעותי יותר של רכב פלאג-אין, הוא בחסכון בדלק בנסיעות קצרות. עבור רוב הנהגים, יתרון זה עשוי להשתלב היטב בחיי היום יום. למשל בנסיעה יומית לעבודה וחזרה, עם רכב פלאג-אין שהטענו במשך הלילה בעמדת הטעינה הביתית. או בביצוע סידורים בעיר במהלך היום, כמו קניות או הסעת הילדים. זהו סוג נסיעה שמתאפיין בטווחים קצרים ובשני המקרים נחסוך בדלק. 

אפשרויות הטעינה שזמינות עבורכם

תשתיות הטעינה עבור רכבי פלאג-אין זהות לתשתיות הרגילות עבור רכבים חשמליים מלאים. אם זה הכבלים והחיבורים החשמליים השונים שדרושים, עמדות טעינה ביתיות וציבוריות. היכן טוענים רכב כזה? 

טעינה ציבורית היא אפשרות זמינה ונוחה ברכב פלאג-אין. לעתים יש עמדות טעינה מתאימות במקום העבודה. במקרים אחרים, הטעינה תשתלב טוב עם סידורים שונים. תוכלו למשל לחבר את הרכב לעמדת טעינה ציבורית במהלך קניות בקניון או אולי חניה במרכז מסחרי. 

מה לגבי טעינה ביתית? מאחר שהסוללה ברכב פלאג-אין קטנה ביחס לסוללת רכב חשמלי מלא, טעינה מלאה שלה מהירה יותר. יש מי שרואים בכך הזדמנות, לטעון בבית באמצעות שקע החשמל הרגיל ולוותר על התקנת עמדת טעינה. אז כן – טכנית זה אפשרי, באמצעות "מטען נייד" ("כבל סבתא" או "מטען סבתא"). מצד שני, זה בהחלט לא פתרון אידאלי לטווח ארוך. טעינת רכב פלאג-אין משקע חשמל רגיל תימשך בערך 6-8 שעות, בדומה לזמני טעינת רכב חשמלי מלא בעמדת טעינה ביתית. השוו זאת לטעינת רכב פלאג-אין בעמדת טעינה ביתית, שלוקחת רק 1-3 שעות. לא פחות חשוב – עמדת טעינה ביתית מספקת את הפתרון הבטוח ביותר, עם מינימום סיכוני עומס יתר על מערכת החשמל הביתית שלכם והתחממות יתר. 

טעינת רכב פלאג-אין – התועלת הכספית במספרים 

עלות רכישת רכב היברידי נטען היא באופן כללי גבוהה מזו של רכב היברידי רגיל ונמוכה מזו של רכב חשמלי מלא מקביל. אך התועלת הכספית של רכב כזה, מתחילה להתבטא לאחר הרכישה. זאת, מאחר שרכב היברידי נטען הוא הרכב החסכוני ביותר מבחינת צריכת הדלק, ביחס לרכב היברידי רגיל ולרכב חשמלי מלא. 

נסיעה ברכב פלאג-אין תוך שימוש במצב החשמלי שלו, זולה משמעותית ביחס לנסיעה איתו במצב השימוש בדלק. טעינת הסוללה באופן מלא ברכב ה עולה לרוב 12-6 ש"ח, בהתאם לגודל הסוללה וכמובן תעריף החשמל (אנו מדברים על טעינה ביתית, שהיא הגישה המומלצת). טעינה כזו תספיק לנסיעה של 40–80 ק"מ. המרחק המדויק תלוי בכמה משתנים, כולל דגם הרכב ויעילותו, אופי הנהיגה שלכם (שמייד נסביר לגביו) ותנאי הדרך. נסיעה עם רכב הפלאג-אין שלכם לאותו מרחק במצב של שימוש בדלק בלבד, תעלה כ-15-30 ש"ח. זאת, בתלות בצריכת הדלק של הרכב ובמחיר הדלק (שהוא כ-7–8 ש"ח לליטר).

עמדות טעינה ביתיות לרכב פלאג-אין – למקסם את התועלת

עמדת טעינה ביתית מציעה יכולות ניהול מתקדמות, כולל אפשרות לתזמון הטעינה. כלומר, גם תנצלו את רכב הפלאג-אין לחסכון בדלק, גם תטעינו בבית (זול יותר מטעינה ציבורית) וגם תוכלו לעשות זאת בשעות הזולות ביותר! חשוב לציין, שניצול התעריפים הזולים בבית תלוי בהצטרפות למסלול "תעו"ז" (תעריף עומס וזמן) של חברת החשמל ובהתקנת “מונה חכם”. ההפרש בתעריפים במסגרת תעו"ז (תעריף עומס וזמן) משמעותי מאוד והוא תלוי בעונת השנה, בשעות ובימים בשבוע. לשם ההמחשה וכנקודת ייחוס פשוטה: 

התעריף היקר ביותר הוא בשעות השיא של הצריכה (בקיץ ביוני עד ספטמבר) – 168.95 אגורות לקוט"ש (כולל המע"מ). 

התעריף הזול ביותר הוא בשעות השפל של הצריכה, באביב / סתיו (מרץ עד מאי, אוקטובר עד נובמבר) – 44.6 אגורות לקוט"ש (כולל המע"מ). 

הנתונים הם נכון למאי 2025 ולפי חברת החשמל. נזכיר שבחשבון החשמל יש מלבד תעריף הקוט"ש גם חלקים קבועים בתשלום. אגב, תעריפי הבסיס של תעו"ז הם אחידים בין כל ספקי החשמל. כך שאצל ספקי החשמל החדשים למיניהם (כגון בזק אנרג’י וסלקום אנרג’י) לא תקבלו תעריף שונה. אם כי ייתכן שתקבלו אצלם עוד הנחות או הטבות מעבר לו.

טיפים מעשיים לבעלי רכבי פלאג-אין 

בכדי לנצל את יתרונות רכב הפלאג-אין, מומלץ שתנהגו כך:

  • טעינה קבועה בבית – הטעינו את הרכב באופן קבוע ובמיוחד בבית. כך תוכלו לנסוע כמה שיותר על חשמל ולמקסם את החסכון בדלק.
  • מעבר חכם בין האפשרויות – הזכרנו קודם שרכב פלאג-אין יודע לעבור אוטומטית להנעה באמצעות דלק. זו היא אכן אפשרות נפוצה מאוד ונוחה. אבל יש בדגמים רבים גם אפשרויות שונות של מעבר ידני בין הנעה חשמלית להנעה מבוססת דלק. מומלץ להעדיף מצב חשמלי בנסיעות קצרות (בעיקר עירוניות) ולשלב מנוע בנזין בנסיעות ארוכות.
  • ניצול בלימה רגנרטיבית להארכת הטווח – יש דגמי רכבי פלאג-אין שבהם קיימת אפשרות להשפיע על עוצמת הבלימה הרגנרטיבית, באמצעות בורר על ההגה או מצב "B" בגיר. עשויה להיות גם אפשרות של "נהיגה בדוושה אחת" (One Pedal Driving) שמגבירה עוד יותר את אפקט איסוף האנרגיה. שימוש מחושב באפשרויות האלה, עשוי לסייע לרכב להפיק יותר חשמל מהבלימה הרגנרטיבית. למי שלא רגיל למערכת כזו, חשוב להבין שאין יחס ישר בין עוצמת הלחיצה על הבלם לכמות החשמל שמופקת. דווקא לחיצה חזקה על הבלם עשויה לייצר פחות חשמל, מאחר שאז נכנסת לתמונה גם מערכת הבלימה הרגילה (הידראולית). במקרה כזה, הרכב נותן עדיפות לבלימה מהירה ולא לצבירת החשמל. 
  • הקפדה על תחזוקה שוטפת של שני המנועים – החשמלי והבנזין. כך תהיו מוכנים תמיד עם כל הדרוש לשם מיצוי היתרונות משני העולמות – החשמל ומנוע הבעירה הפנימית. 
  • תכנון יציאות עם הרכב ומסלולי נסיעה באופן חכם – בכדי לנצל עמדות טעינה (פרטית וציבוריות) באופן מיטבי. 
  • תשומת לב להטבות ותמריצים – רכב היברידי עשוי לזכות את בעליו בהטבות ותמריצים שונים שנותנת המדינה. כמו מס קנייה מופחת, הנחות באגרות רישוי והטבות בשווי שימוש בליסינג. הטבות אלה הן לרוב בשיעור נמוך יותר מאשר ברכב חשמלי מלא, אך גם זה יתרון כספי אפשרי. ראו גם: הטבת מס לרכב חשמלי

לסיכום ובתמצית:

טעינת רכב פלאג-אין באופן קבוע בעמדת טעינה ביתית וניצול מחושב של אפשרויות הנסיעה על חשמל ועל דלק, יאפשרו לכם להשיג את החסכון הכספי המרבי. 

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!