סוגי החיבורים לטעינת רכב חשמלי

לפני שנכנסים אל סוכנות רכבים על מנת לקנות רכב חשמלי, חשוב לדעת איך מטעינים את הרכב באופן מהיר, כיצד אפשר להטעין אותו בצורה בטוחה מבלי לפגוע באיכות הסוללה ובאורך חייה ולא פחות חשוב, מה הם סוגי החיבורים בעזרתם אפשר להטעין את הרכב, באופן פרטי וציבורי. לשם כך, עשינו עבורכם סדר עם סוגי החיבורים האפשריים לטעינת רכב חשמלי.

טעינת רכב חשמלי – דברים שחשוב לדעת 

לפני שנצלול אל תוך סוגי החיבורים לטעינת רכב חשמלי, חשוב להבין את הרעיון ומה זה אומר "חיבור לטעינה של רכב חשמלי". 

כפי שבעלי רכבים רגילים צריכים למלא את טנק הדלק על מנת שיוכלו לנהוג בו, כך בעלי רכבים חשמליים צריכים להטעין את הסוללה המותקנת ברכב, על מנת שיוכלו להשתמש בו. אם הסוללה מתרוקנת לגמרי, הרי שלא ניתן להשתמש ברכב והוא מושבת. 

על מנת לבצע טעינה חכמה ולשמור על איכות הסוללה לאורך זמן, ההמלצה היא לא לחכות עד שהסוללה תגיע ל0% וכן גם לא להטעין אותה ל-100% בהכרח. הטווח הרצוי הוא בין 20% ל-80%. כלומר, לא לתת לסוללה לרדת מ-20% ולא להטעין אותה בהכרח מעבר ל-80%. כך שומרים טוב יותר על איכות הסוללה ולא גורמים נזק לטווח ארוך.

טעינת סוללה של רכב חשמלי מתבצעת באמצעות 2 סוגים עיקריים של עמדות טעינה:

  • עמדות טעינה איטיות

עמדות טעינה המתבססות על מתח AC, שקע 240V. אלו עמדות המאפשרות טעינה של הרכב במשך 4-8 שעות. זו נחשבה לטעינה טובה יותר לרכב מאחר והיא שומרת על איכות הסוללה ולא גורמת לה נזק. בדרך כלל, עמדות טעינה פרטיות, אלו המותקנות בבתי מגורים, הן עמדות טעינה איטיות. עוד על זמני טעינה, ראו במאמר: כמה זמן לוקח להטעין רכב חשמלי?

ניתן לבצע טעינה גם באמצעות חיבור הרכב לשקע ביתי סטנדרטי (110V), אך אז מדובר על טעינה איטית יותר והיא יכולה להימשך זמן ממושך. לכן היא נחשבת הרבה פחות אפקטיבית משימוש בעמדת טעינה איטית.  

  • עמדות טעינה מהירות 

עמדות טעינה המתבססות על מתח DC. עמדות המאפשרות טעינה מהירה. תוך חצי שעה ניתן להטעין חצי מתכולת הסלולה.

זו טעינה פחות אטרקטיבית מאחר והיא עלולה לגרום נזק לסוללה ולהפחית את אורך חייה. משתלם להשתמש בהן רק אם מעוניינים להטעין את הרכב באופן חלקי או אם זקוקים לטעינה מהירה לצורך נסיעה ארוכה. בכל מקרה, רצוי לא להשתמש בעמדות אלו לעיתים תכופות. 

לרוב, נמצא עמדות טעינה מהירות במקומות המיועדים לכלל הציבור (תחנות דלק, חניונים ציבוריים, בתי עסק ועוד). השימוש בעמדות אלה הוא בתשלום. 

סוגים של חיבורים לרכבים חשמליים

חיבורים לעמדת טעינה AC

חיבור רמה 1 (TYPE 1) –  חיבור הנעשה באמצעות הפסק חד פאזי מקסימאלי של 7.4KWH. זה חיבור מותאם בעיקר לעמדות טעינה ציבוריות ופחות לעמדות ביתיות. הוא מתאים בעיקר לרכבים אמריקאיים ורכבים מהמזרח הרחוק. 

חיבור רמה 2  (TYPE 2) – חיבור שנחשב מאוד נפוץ בישראל (בעיקר לעמדות ביתיות). יכול לעבוד עם מערכת חד פאזית ומערכת תלת פאזית. הוא כולל הפסק חד פאזי מקסימאלי של 22KWH. חיבור זה שכיח בעיקר עבור רכבים אירופאים (אך לא באופן בלעדי). 

5 הבדלים בין שני סוגי החיבורים:

  • חיבור רמה 1 מגיע עם תופסן, בעוד שחיבור רמה 2 מגיע בלי תופסן. 
  • חיבור רמה 1 הוא בעל תקן אמריקאי ואסייתי. חיבור רמה 2 נחשב לסטנדרט באירופה. 
  • חיבור רמה 2 מקיים תקשורת עם הרכב ומודיע על חיבור הכבל ותחילת הטעינה. בחיבור ברמה 1, יש רק זיהוי של הכבל לרכב. 
  • חיבור רמה 2 כולל פין נעילה מאובטח. חיבור רמה 1, לא כולל פין כזה. 
  • חיבור רמה 1, הוא חד פאזי בלבד בעוד שחיבור רמה 2 הוא חד ותלת פאזי. 

חיבורים לעמדת טעינה DC

 CCS2-  חיבור נפוץ בישראל עבור עמדות טעינה מהירות. מציע הספק מקסימאלי של 350KW. מוכר במגוון רחב של דגמי רכבים חשמליים חדשים, כולל טסלה. רכבים המתאימים לחיבור רמה 2 בעמדות טעינה AC, יתאימו יותר לסוג חיבור זה בעמדות טעינה DC.  

 CHADEMO –    חיבור נפוץ בעיקר ברכבים חשמליים יפניים. הוא בעל הספק מקסימאלי של 400KW.

ראו גם: האם ניתן להטעין טסלה בכל עמדה?

סיכום

על מנת שתוכלו לבצע חיבור לעמדת הטעינה בצורה בטוחה, בין אם זה חיבור לעמדת טעינה איטית ובין אם זה חיבור לעמדת טעינה מהירה, עליכם לוודא שיש לכם את החיבורים המתאימים בשביל שתוכלו לחבר את הרכב אל העמדה באופן בטוח ולאפשר טעינה רציפה ועקבית, עד שהסוללה תתמלא ותוכלו לחזור ולהשתמש ברכב. 

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!