עמדת טעינה אלחוטית לרכב חשמלי

טעינה חשמלית אלחוטית היא לא טכנולוגיה חדשה, ואם תיכנסו לחנות סלולר או לאתרים כמו אמאזון, תוכלו למצוא עשרות מטענים אלחוטיים שונים שמיועדים לטלפונים חכמים, טאבלטים וכו'. אומנם במוצרי חשמל נכון להיום הטעינה אינה אפקטיבית כמו טעינה באמצעות מטען חוטי, אבל הטכנולוגיה משתפרת כל הזמן – אבל מה לגבי עמדת טעינה אלחוטית לרכב חשמלי? המשיכו לקרוא!

מה עם עמדת טעינה אלחוטית לרכב חשמלי?

בעוד שטעינה אלחוטית למכשירים ניידים נתפסת בעיקר כפינוק, עמדת טעינה אלחוטית לרכב חשמלי יכולה להיות מהפכה של ממש. 

הסיבה היא שרכב חשמלי יש להטעין בעמדת טעינה ייעודית משלו ולחבר אותו דרך השקע הפיזי לעמדת הטעינה, פעולה שיכולה להיות יחסית מסורבלת.

למשל, אם יש בחנייה שתי מכוניות חשמליות, אתם צריכים עמדה כפולה או להטעין כל פעם רכב אחר. טעינה אלחוטית מאפשרת התקנה גמישה יותר, כך שניתן לשלב עמדות חוטיות ואלחוטיות בהתאם לצרכים.

לחילופין, אפשר פשוט להתקין מספר עמדות אלחוטיות בלי צורך להתחשב במרחק בין הקיר עליו מותקנת העמדה לבין החנייה. לכן טעינה חשמלית אלחוטית לרכב חשמלי יכולה להיות Game Changer של ממש. 

כיצד טעינה אלחוטית לרכבים עובדת?

טעינה אלחוטית לרכבים חשמליים נקראת גם "טעינה אינדוקטיבית" (אלקטרו מגנטית). 

באופן הפשוט ביותר הטעינה מתבצעת באמצעות משדר שנמצא מתחת לפד הטעינה ומקלט שנמצא בחלק התחתון של הרכב. כל אחד מהם כולל סליל חשמלי והאנרגיה החשמלית עוברת דרך השדה האלקטרו מגנטי שנוצר ביניהם.

בין החברות המוכרות שמפתחות טכנולוגיות כאלו ניתן למנות את טסלה, טושיבה, בוש, קוולקום ו-ZTE.
כיום יש כבר פיתוחים נוספים שמערבים מספר סלילים ומכונים Polyphase electromagnetic couple. באופן תיאורטי, ניתן יהיה להגיע ל80% טעינה תוך 15 דקות, מהר יותר גם מעמדות טעינה מהירות מאוד כיום.

ישנן גם חברות בשוק הרכב החשמלי שלוקחות את הרעיון של טעינה אלחוטית צעד אחד קדימה: לא רק עמדת טעינה אלחוטית בבית או בחניון, אלא טעינה בזמן נסיעה באמצעות תשתית אלחוטית מתחת לכביש.

אין ספק שהתקנה של מערכת כזו בכבישים קיימים עשויה להיות לא פשוטה, אבל בהחלט אפשר לדמיין הקמה של כבישים חדשים או אפילו נתיבים מיוחדים עבור רכבים חשמליים.

ראו גם: כמה זמן לוקח להטעין רכב חשמלי?

מתי עמדות טעינה אלחוטיות לרכב חשמלי יהפכו זמינות לכל דורש וכמה הן יעלו?

עד היום מספר מועט יחסית של עמדות טעינה אלחוטיות יצאו משלב הפיתוח והיו זמינות לקהל הרחב.

אחת הדוגמאות הבולטות היא הניסיון של יונדאי:

ב-2021 הציגה החברה טכנולוגית טעינה אלחוטית שיועדה לסדרת ה-Genesis היוקרתית שלה בדרום קוריאה וניתן היה להוסיף כמודל נפרד. למרבה הצער הביצועים של העמדות היו נמוכים ביותר והזכירו את מהירות הטעינה של חיבור ישיר לשקע (Level 1). 

בנוסף לכך, המודל האופציונלי לטעינה אלחוטית הפחית את טווח הנסיעה המקסימלי ב-20 קמ"ש… חוסר האטרקטיביות והעניין מצד הקהל הרחב הביא לכך שיונדאי נאלצה יונדאי להפסיק את הפיתוח וההפצה של העמדות. 

אבל כיום התמונה מתחילה להשתנות. לדוגמה, בתחילת 2025 הכריזה חברת InductEV, המפתחת טכנולוגיית טענה חשמלית, על פרויקט להקמת עמדות אלחוטיות לצורך הפעלת משאיות משא גדולות בנמל לונג' ביץ שבקליפורניה (כל משאית כוללת לא פחות מחמש סוללות פנימיות).

בכל מקרה, נראה שיעברו עוד כמה שנים עד שהשוק יתבגר ויהפוך להיות בשל יותר: התחזית של חברת המחקר Precedence Research מדברת על אימוץ מוגבר של הטכנולוגיה לקראת סוף העשור הנוכחי וגידול מואץ אפילו יותר עד אמצע העשור שלאחר מכן (2034-5).

אחד המעכבים שעשויים לעלות, הוא החשש לפיו טעינה אלחוטית היא מסוכנת. אך כללית בנושא רכב חשמלי וקרינה ידועה כדבר שהעלה חששות שונים (שלא בצדק) ולמרות זאת, אימוץ הרכבים החשמליים הולך ומתחזק.

כמה יעלו עמדות טעינה אלחוטיות לרכבים חשמליים?

נכון להיום קשה מאוד לענות על השאלה הזו, אבל  רוב מאמצי הפיתוח מתמקדים דווקא בשוק הביתי. זאת בניגוד לטכנולוגיות רבות אחרות שקודם כל מגיעות לשוק המסחרי שיכול לספוג עלויות גבוהות ורק לאחר מכן עוברות התאמה לשוק הביתי. 

בסך הכול מדובר בחדשות טובות מכיוון שבמצב זה סביר להניח שהמחירים יתייצבו במשך מספר שנים עד שיגיעו למחירים שגם בעלי רכבים חשמליים מדגמי הביניים יוכלו להרשות לעצמם. 

לצד הפקטורים האלו, על מנת שהמחירים יהפכו לעממיים יותר והטכנולוגיה תוכל באמת לפרוץ קדימה, יהיה צורך גם בתמיכה ממשלתית ובעיקר בחדירה של רכבים חשמליים גם למדינות מתפתחות.

לסיכום

כיום הטכנולוגיה לטעינת רכבים חשמליים באופן אלחוטי נמצאת עדיין בחיתוליה, אבל היא משתפרת כל הזמן, ואין ספק שכבר בשנים הקרובות נראה אותה מגיעים גם לקהל הרחב. השילוב בין עמדות אלחוטית בבית, עמדות טעינה אלחוטיות ציבוריות ואפילו טעינה בזמן נסיעה עשוי לשנות לחלוטין את האופן בו אנחנו משתמשים ברכב החשמלי.

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!