מי שתחום הרכב החשמלי חדש להם ואולי שוקלים לרכוש רכב מסוג זה, עשויים לשאול את עצמם – האם אפשר לטעון רכב חשמלי בשקע חשמל ביתי? מדוע לא בעצם, בהנחה שטעינה ביתית היא זולה יותר (וזה אכן המצב)? ובכן, כשם שרכב חשמלי שונה למדי מרכב רגיל, כך גם טעינתו – היא לא דבר שגרתי או פשוט מסוג טעינת סמארטפון או שואב אבק נטען. לפניכם הסבר קצר שיחדד את הדברים ויסביר, האם טעינה משקע רגיל אפשרית? האם היא כדאית? ומה החלופה המתקדמת (והמומלצת!) יותר לכך?
האם אפשר לטעון רכב חשמלי בשקע חשמל ביתי?
התשובה הקצרה לשאלה זו היא חיובית – ניתן לטעון רכב חשמלי משקע חשמל רגיל בבית, גם אם המערכת החשמל בביתכם היא חד-פאזית.
מהו "כבל סבתא"?
מכירים את הביטוי "אם לסבתא היו גלגלים"? אז אם היו לה, זה היה כנראה רכב חשמלי והיא הייתה מטעינה אותו באמצעות "מטען נייד" – מה שמכנים כיום גם "כבל סבתא" או "מטען סבתא". האמת, סבתא חכמה לא הייתה עושה את זה (ומייד נסביר מדוע). אבל קודם הסבר קצר – מהו בכלל ה"כבל סבתא" הזה? זהו מעין כבל מיוחד, שנועד להטעין רכב חשמלי באמצעות חיבורו לשקע חשמל ביתי סטנדרטי.
השם "כבל" מטעה מעט, מאחר שמדובר בשילוב של כבל עם בקר טעינה. הבקר כולל צג, שבעזרתו ניתן לנהל את הטעינה באופן בסיסי וקל למדי. למשל לתזמן אותה. כבלים אלה עשויים להציע תכונות של עמידות במים, הגנות ממתח או זרם גבוהים מדי והגנת חום יתר. זהו סך הכל פתרון הטענה נייד, זול ופשוט.
מהם החסרונות בטעינת רכב חשמלי בשקע ביתי?
כבל כזה אמנם מתחבר לשקעי חשמל ישראליים תקניים וכאמור, מאפשר טעינת רכב חשמלי. אך הוא מיועד לטעינה איטית ומומלץ להשתמש בו לא יותר משעתיים ברצף. זאת, מאחר שמערכת חשמל ביתית רגילה וגם הכבל, לא נועדו לטעינה מהירה או ממושכת במיוחד.
זהו כמובן היבט בטיחותי משמעותי מאוד. לכן נזכיר בקצרה, שנזק למערכת חשמלית, "ריח שרוף" ואפילו שריפה, עלולים להיגרם משימוש בציוד פגום. למשל כבל במצב לא תקין. כמו כן, ישנו סיכון דומה גם משימוש בציוד תקין, במידה והמערכת מתחממת יותר מדי. אין הכוונה לרכב או לכבל ההטענה, אשר בנויים לטעינה תובענית. אלא לתשתית החשמל בדירה עצמה, שלא תמיד ערוכה לכך. הדבר נכון במיוחד בבתים ישנים.
לטעון רכב חשמלי בשקע חשמל ביתי – החלופות העדיפות
פתרון מקצועי להיבט ההתחממות, הוא להתקין מה שנקרא "שקע סיקון". זהו שקע חשמלי מיוחד שבולט החוצה מהקיר, אשר אשר נועד לעמוד היטב בצריכת חשמל גבוהה. שקע מסוג זה זמין גם למערכת חשמל חד-פאזית (ואז הוא מגיע בצבע כחול) וגם לתלת-פאזית (בצבע אדום).
כמובן, מומלץ גם שדרוג מערכת החשמל בביתכם למערכת תלת-פאזית. שדרוג כזה יקל על המערכת לעמוד בדרישות צרכני החשמל השונים שפועלים במקביל, כולל מטען הרכב.
מהו הפתרון הטוב ביותר? להתקין עמדת טעינה ביתית קבועה. מחד, עמדה זו יקרה יותר מכבל הטענה נייד שמתחבר לשקע רגיל. מאידך, עמדת טעינה היא השקעה אשר במילא תחזיר את עצמה, בחסכון שתקבלו ביחס להטענה בעמדות מסחריות. כדאי גם לזכור בהקשר זה, שתשתית כמו עמדת טעינה ביתית איננה השקעה גדולה, ביחס להשקעה הכספית שעושים במילא ברכב החשמלי עצמו.
יש גם אפשרויות מתקדמות, כגון עמדת טעינה מנוהלת לניהול טעינת כמה רכבים במקביל. למשל בבית משותף או בעסק.
לסיכום
האם אפשר לטעון רכב חשמלי בשקע חשמל ביתי? אפשר בהחלט. אבל כפי שהבנתם, משתלם והגיוני להשקיע גם בעמדת טעינה איכותית. במילים אחרות – אל תסתפקו באילתורים, בנוסח הטענה משקע החשמל הרגיל! פתרון כזה איננו טוב מספיק, הוא לא משתלם ויש בכך גם סיכון בטיחותי פוטנציאלי.