מועד טעינה של רכב חשמלי הוא פקטור שיכול להשפיע באופן משמעותי על היכולת שלנו להשתמש ברכב בצורה סדירה, עקבית, מבלי שזה יפריע לשגרת חיינו וייאלץ אותנו לשנות במשהו את לוח הזמנים שלנו. ישנם גורמים שונים המשפיעים על ההחלטה מתי לעשות זאת.
לכן הזמן הטוב ביותר להטעין את הרכב הוא בשעות הלילה.
אילו גורמים משפיעים על ההחלטה מתי להטעין רכב חשמלי?
ישנם 4 גורמים עיקריים, בסיסיים, המשפיעים על ההחלטה מתי להטעין רכב חשמלי:
גורם ראשון – מצב הסוללה.
ההמלצה של המומחים היא לשמור על סף טעינה שבין 20% ל-80%. כלומר, אם הסוללה עומדת על 80% ברף המקסימאלי, אז אין צורך למהר ולהטעין את הרכב. לעומת זאת, אם הסוללה עומדת על פחות- 20% בסף המינימאלי, אזי שיש צורך להטעין אותו כמה שיותר מהר.
לכן, מצב הסוללה יקבע מתי נידרש להטעין את הסוללה. בדרך כלל, אם אנחנו נדאג להטעין את הרכב בלילה, בהנחה שלא השתמשנו ברכב באופן קיצוני, ללא הפסקה במהלך היום, הרי שנוכל להגיע אל שעות הערב ולהטעין אותו בעמדה פרטית או ציבורית. אם כי מחיר טעינת רכב חשמלי בעמדה ציבורית הוא באופן כללי גבוה יותר.
גורם שני – אופי הנסיעות והשימוש ברכב.
אם אנחנו מתכננים נסיעה ארוכה אל יעד מסוים, אז מומלץ להטעין את הרכב באופן מקסימאלי, על מנת שנוכל להשתמש בו מבלי שנצטרך לעצור ולהטעין אותו בדרך. זה חשוב בפרט אם הגענו לאמצע היום והסוללה כבר איננה מלאה.
במילים אחרות, נכון מצידנו לתכנן את טעינת הסוללה על פי אופי השימוש ברכב וסוג הנסיעות המתוכננות, על מנת שלא נמצא בסיטואציה בה עלינו לבצע נסיעה ארוכה והסוללה לא תהיה טעונה מספיק לכך.
גורם שלישי – חסכון כלכלי.
טעינה של סוללה ברכב חשמלי צורכת חשמל, לכן אם מבצעים אותה בתחנת טעינה ביתית אז יהיה נכון לבצע את הפעולה בשעה בה עלויות החשמל נמוכות יותר על מנת לחסוך.
לכן הפתרון הוא לבצע את הטעינה בשעות הלילה אז עלויות החשמל נמוכות וזה יכול לייצר חיסכון כספי משמעותי לאורך זמן. ראו עוד, במאמר כמה עולה קילו וואט חשמל?
גורם רביעי – שימוש ברכב.
תהליך טעינה, בפרט בעמדת טעינה ביתית, לוקח מספר שעות. זה זמן בו אי אפשר להשתמש ברכב. לכן, כשניגשים להטעין אותו יש לקחת בחשבון שמוטב לעשות זאת בשעות "מתות", כלומר שעות בהן אין צורך לעבוד איתו.
מאחר ובדרך כלל, אצל מרבית האנשים שעות הלילה הרכב עומד ללא תנועה וללא שימוש, הרי שזה הזמן הטוב ביותר להטעין אותו. כך אפשר להתעורר בבוקר וליהנות מסוללה מלאה.
מתי להטעין רכב חשמלי – יתרונות טעינה בלילה
כאמור, ההמלצה היא להטעין את הרכב בשעות הלילה. יש לטעינה בזמן זה 5 יתרונות בולטים:
- עלויות חשמל זולות יותר.
- הרכב לא נמצא בשימוש.
- נהנים מסוללה מלאה בבוקר (למשך כל או רוב היום).
- מערכת החשמל הביתית פחות עמוסה בלילה, מה שמאפשר טעינה בטוחה וחלקה.
- ניצול אופטימאלי של הסוללה במהלך היום.
מלבד שעות הלילה, ישנן שעות נוספות בהן מומלץ להטעין את הרכב ואלו מה שנקרא "שעות נמוכות".
מדובר על שעות בהן צריכת החשמל היא נמוכה יותר ולכן זה יהיה יותר חסכוני ובטוח עבור מי שמטעין את הרכב בתחנת טעינה ביתית. בשעות אלו, גם בתחנות ציבוריות ישנה יותר נגישות ואפשר ליהנות מעלויות מוזלות. כך ניתן להטעין את הרכב כשהם נמצאים בעבודה, בין אם בבית או במשרד.
4 דגשים שיכולים לעזור מתי להטעין רכב חשמלי
בשביל להטעין את הסוללה בצורה אופטימאלית חשוב לדעת ולקחת בחשבון דגשים מסוימים שיכולים להשפיע, הן על אופי הטעינה והן על השעה בה נבצע אותה:
1. ישנם שני סוגים של טעינות. טעינה איטית וטעינה מהירה. בטעינה איטית, הסוללה תיטען במלואו תוך 4-8 שעות. בטעינה מהירה אפשר להטעין חלק מהותי מהסוללה תוך חצי שעה. עם זאת, ההמלצה היא להטעין את הסוללה בטעינה איטית על מנת לשמור על איכות הסוללה ולא לגרום לנזקים ובלאי – למי שלא יודע – עלות סוללה לרכב חשמלי היא גבוהה למדי. אז כדאי לשמור עליה!
לכן, שמחליטים מתי להטעין את הסוללה מוטב לעשות זאת על פי חישוב של זמן טעינה איטית ורק אם אין ברירה או אם מתכננים נסיעה ארוכה, יש לבצע טעינה מהירה. זו עוד הוכחה, מדוע שעות הלילה מתאימות יותר לטעינת רכב חשמלי.
2. טעינת רכב חשמלי יכולה להתבצע בעמדת טעינה ביתית או ציבורית. באופן טבעי, אם קיימת עמדה ביתית אז אפשר לבצע את הטעינה בכל עת, מתי שרוצים, בפרט בשעות הלילה אז הרכב חונה בחנייה ובמקביל אפשר להטעין אותו. אם משתמשים רק בעמדת טעינה ציבורית, יש לקחת בחשבון את הנסיעה אל העמדה ומשך הזמן שהרכב יבלה שם. אלו דברים שלוקחים זמן וגובים עלויות.
3. כפי שציינו בתחילת המאמר, הסוללה צריכה להיות בטווח שבין 20% ל-80%. בעת תכנון טעינה, יש להקפיד שכך יהיה. לכן אם מתכננים להטעין את הרכב בשלב מאוחר יותר, יש לוודא שהסוללה עדיין תהיה בטווח הזה ולא תרד ממנו.
4. אין שום בעיה להטעין את הרכב בעוצמה נמוכה לעיתים תכופות. טעינה של 30%-70% תורמת לבריאות המצבר של הרכב. זו עוד סיבה מדוע מוטב לא לחכות שיורדים לאחוזים נמוכים בסוללה, אלא לשמור על הטווח שבין 20% ל-80%. ולהטעין את הסוללה, גם אם הטענה חלקית. כל עוד זה בטעינה איטית, אז אין חשש לבריאות הסוללה.
אגב, הרחבה מעניינת בנושא בהקשר זה, תמצאו במאמר: כמה זמן מחזיקה סוללה של רכב חשמלי
כיצד השאלה מתי להטעין רכב חשמלי משפיעה על ההיבט הסביבתי
רכב חשמלי, כידוע, הוא רכב ידידותי לסביבה. טעינה בלילה יכולה לספק עוד אלמנט של שמירה על איכות הסביבה.
כידוע, בשעות הלילה הביקוש לחשמל נמוך יותר, יש פחות פליטה של חומרים מזהמים, ניצול גבוה וטוב יותר של מקורות אנרגיה מתחדשים, כך הטעינה פחות פוגעת בסביבה.
באופן עקיף, טעינה ארוכה, כפי שנהוג לבצע בשעות הלילה, שומרת טוב יותר את חיי הסוללה, מה שחוסך את הצורך להחליף אותה ומקטין את הכמות של פסולת אלקטרונית במידה מסוימת.
סיכום
כשאנחנו בוחנים מתי נכון להטעין את הסוללה ברכב חשמלי, התשובה לכך היא ברורה, בשעות הלילה. אז אנחנו נהנים מכל היתרונות האפשריים ויכולים לקום בבוקר כשהסוללה מלאה ויש לנו אפשרות להשתמש ברכב בצורה סדירה, ללא שום בעיה, במהלך כל היום שלפנינו.