לעתים קרובות ישנה נטייה לחשוש ולהיות חשדניים כלפי מה שאנחנו לא מכירים. מי שרגילים רק לרכב רגיל מבוסס מנוע בעירה פנימית (רכב בנזין / דיזל), מסתכלים לעתים בחשדנות שכזו על רכבים חשמליים. האם זה מוצדק? בהיבט הבטיחות, בוודאי לגיטימי לשאול האם אלה רכבים אמינים? האם בטוח להשתמש בהם? ומה ביחס לרכבים לא חשמליים? בסופו של דבר, תאונות רכב עלולות להיות קטלניות. כך שהשאלה חשובה ומוצדקת.
במבט על וחד משמעית – הרכב החשמלי בטוח!
לפי סקר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מ-2024, לא מעט דברים מטרידים נהגים לגבי רכב חשמלי. בולט במיוחד ההיבט של תשתית טעינה ציבורית לא רחבה מספיק וזמני טעינה ארוכים. הפתרון לכך פשוט – התקנת עמדת טעינה פרטית וקצת סבלנות. סבלנות, מאחר שעם הזמן תהיינה גם יותר עמדות ציבוריות. אבל מעבר להיבטים האלה שתלויים בנו, מה לגבי ההיבט הכללי של בטיחות? האם כל מי שרוכש רכב חשמלי, מתפשר על כך מראש? מסכן את עצמו ואת הנוסעים איתו?
נתחיל מהתמצית: הרכב החשמלי בטוח! כאשר נכנסת לשוק טכנולוגיה חדשה, לא נדיר לראות שעולות סביבה שמועות שונות וחששות, שהם לא בהכרח מבוססים. אז בואו נשים את הדברים מעט בפרופורציות: הטכנולוגיה שכלולה ברכבים חשמליים ואפילו החדשניים ביותר, היא לא דבר ניסיוני מבחינת היבטי הבטיחות. זה לא שעכשיו מנסים עליכם הנהגים, איזו טכנולוגיה שלא בטוחים לגבי אמינותה. הסוללה של רכב חשמלי למשל אמנם גדולה למדי – הרבה יותר ממצבר ברכב רגיל. אבל סוללות חשמליות גדולות נמצאות בשימוש נרחב במגוון תחומים, מזה שנים.
רכב חשמלי = סכנת התחשמלות?
רכב חשמלי מבוסס על סוללה ראשית במתח גבוה. מתח זה, "נמצא" בכל רגע במקומות נוספים ברכב, שהסוללה מספקת להם אנרגיה. בעיקר במנוע החשמלי, אך גם ברכיבים נוספים (כממיר המתח שבין הסוללה למנוע) ולעתים בצרכני חשמל (כמו המזגן). האם זה לא מסוכן למגע? מסוכן בזמן תאונה? רכבים חשמליים בנויים מראש לתת לכך מענה והוא מענה מצוין. ראשית, מדובר על תכנון שמפריד בין הנוסעים לבין מערכות חשמל ומגן על מכונאים ממגע מסוכן עם החשמל. אם נחשב על זה לרגע – בבית ממוצע מסתדרים היטב עם 220V (שהוא מתח קטלני!). אז מדוע שברכב חשמלי זה יהיה מסוכן יותר? ברכבים חשמליים יש גם מערכות הגנה מתקדמות למניעת התחשמלות של נוסעים או צוותי חילוץ במקרה של תאונה. ישנה מערכת אוטומטית שמפסיקה את זרם החשמל, אם יש חשד למצב חירום. ניתן גם להשתמש ידנית במתג כיבוי חירום מיוחד ו/או לנתק פיוזים.
ראו גם: האם אפשר להטעין רכב חשמלי בגשם?
בטיחות רכבים חשמליים – האם יש באמת סיכון מוגבר לשרפה?
סוללת הליתיום-יון של רכב חשמלי עשויה להתחמם ואף להידלק במקרה של פגיעה קשה. האש עשויה כמובן לסכן אנשים וכך גם גזים רעילים שעלולים להיפלט מהסוללה הבוערת. לכן בתכנון רכב חשמלי משלבים שורת אמצעי בטיחות מובנים. הסוללות נמצאות במארז חזק ועמיד. הן ממוקמות רחוק ככל הניתן ממקורות פוטנציאליים לחום ואש. יש שסתומי בטחון למקרים של הצטברות גז מסוכן וגם מערכת בקרת טמפרטורה של הסוללה. במקביל, ישנו מאמץ מתמשך של יצרני סוללות רכב חשמלי לשפר אותן, גם בהיבט הבטיחות. למשל סוללת ה-Blade של BYD, שעברה בהצלחה מבחן מדמה תאונה מסוג nail penetration test, מבלי להישרף או לפלוט גזים מסוכנים.
שאלה מעניינת וחשובה שתמקד אותנו בתכל’ס, היא מה המציאות בשטח? כלומר, כמה רכבים חשמליים מתלקחים בתאונה ביחס לרכבים רגילים? יש לא מעט נתונים שנאספו בנידון בשנים האחרונות. חשוב להדגיש, שאלה עדיין נתונים חלקיים והם עשויים להיות אפילו מטעים. למי שמעוניין להתעמק בנקודה מורכבת זו – זהו סרטון של מומחה כיבוי שמסביר על כך. אך באופן כללי, על פי נתונים אלה, רכב חשמלי לא מתלקח יותר מרכב רגיל ואם כבר פחות.
אבל אי אפשר לכבות אותם! נכון או לא?
שריפה של סוללת רכב חשמלי היא אכן מצב מאתגר מהרגיל מבחינת כיבוי אש. זו לפחות "שמועה" אחת נכונה. אמצעי כיבוי לא מקצועיים כמו מטפים ניידים שיש לפעמים ברכבים, לא אפקטיביים מול שריפה כזו. יחד עם זה, ניתן בהחלט לכבות גם סוללה בוערת וכוחות כיבוי אש עוברים הכשרות בנושאים כאלה.
הסכנה השקטה (כבר לא!) בבטיחות רכב חשמלי
רכבים חשמליים שקטים יותר, דבר שעקרונית עלול היה להוות סיכון להולכי רגל, במיוחד בסביבות עירוניות ולעיוורים. בפועל, ישנו פתרון סטנדרטי ברכבים כאלה: מנגנון Acoustic Vehicle Alert System (או AVAS) שמפיק רעש מלאכותי. המנגנון מופעל אוטומטית במהירויות נסיעה נמוכות (במהירויות גבוהות יש ממילא רעש מספיק מהרכב). גישה זו מסייעת גם במקרי תאונה, כך שתוכלו לדעת אם המנוע עדיין פועל.
רכב חשמלי כרכב כבד
רכבים חשמליים כבדים יותר מרכבים רגילים בגלל הסוללות שלהם. עובדה זו עשויה לגרום למרחק עצירה גדול מהרגיל. במקרה תאונה, היא עשויה גם לגרום לפגיעה חזקה יותר בהולכי רגל או רכבים אחרים.
בטיחות רכב חשמלי וסיכוני מחשוב
הרכב החשמלי המודרני כולל לא רק מערכות חשמל מתקדמות, אלא גם הרבה מחשוב ותקשורת בינו לבין וגורמים חיצוניים. כל זה מספק אפשרויות מתקדמות ושימושיות, אבל גם פותח פתחים רבים להתקפה. בדיוק כמו במחשבים שולחניים או סמארטפונים. הרכב מתקשר מול אפליקציות, עמדות טעינה ורשת האינטרנט ואלה נקודות שדרכן אפשר תאורטית לצותת וגם לנסות להשתלט עליו מרחוק.
סיכון משמעותי במיוחד, הוא כמובן מניסיונות להשפיע על אופן פעולת הרכב. גם כאן, המענה לכך הוא כמו שאנו מכירים מעולם המחשוב הפרטי – להיות ערים לחדשות מסוג זה, לעדכן מערכות תוכנה ולהיזהר ממתן פרטים אישיים ופרטי גישה לרכב לגורמים חשודים.
בטיחות רכבים חשמליים – עוד כמה נקודות למחשבה
יש הרבה מה לומר על בטיחות רכבים. אלה עוד כמה נקודות מעניינות שישלימו את התמונה מבחינת בטיחות רכבים חשמליים:
- רכב יציב – לרכב חשמלי יש מרכז כובד נמוך יותר מזה של רכב רגיל. זאת, תודות למיקום הסוללה ולכובד שלה. מרכז הכובד הנמוך משפר יציבות ומצמצם סיכונים של התהפכות הרכב בזמן תאונה.
- עמידות טובה לנוזלים – מה לגבי מעבר של רכב חשמלי בשלולית? או כשהרכב וסביבתו מוצפים? רכבים אלה למעשה עמידים יותר במצב כזה מרכב רגיל. זאת, מאחר שאין להם מערכת הצתה או מערכת יניקת אוויר שמושפעת מהתזות מים מלמטה.
- האם עמדות טעינה לרכב חשמלי בטוחות? כן. ובכדי להמחיש זאת, נתחיל דווקא מפתרון אחר: מה שנקרא כבל סבתא או מטען נייד, הוא פתרון פשוט להטענת רכב חשמלי דרך שקע חשמל ביתי רגיל. זהו מוצר שלא מומלץ לשימוש שוטף, בין השאר בגלל סיכוני התחממות. אך למרות כל זאת, אפילו הוא בטוח יחסית לשימוש. לא כל שכן עמדת טעינה של ממש, שחייבת לעמוד בדרישות שונות ומחמירות של בטיחות ותקנים. בקיצור: אם תקנו עמדת טעינה איכותית מחברה אמינה ותשתמשו בה לפי ההוראות, אין לכם מה לדאוג.
- הבטיחות כאינטרס משותף – בתעשיית הרכב יש ניסיון רב עם היבטי בטיחות למיניהם. ליצרני הרכב יש גם מוטיבציה גדולה להיזהר מאוד ולהשקיע בהקשר זה. מאחר ששמועות על סיכונים פוגעות במכירות ובסופו של דבר, האמת תתגלה. אם רכבים מסוימים מסוכנים יותר, הציבור יחווה זאת בשטח ויפסיק לרכוש את הרכבים האלה.
לסיכום
השורה התחתונה היא, שבטיחות רכבים חשמליים נמצאת בשיפור מתמיד. כבר כיום אלה רכבים בטוחים וזה לא שיקול שצריך למנוע רכישת רכב חשמלי. אם כי מומלץ בהחלט להתעמק בהיבטי הבטיחות של כל דגם שאתם שוקלים לרכוש ולהשוות רכבים חשמליים גם לפי שיקולים כאלה.