אחד הנתונים החשובים ביותר במפרט של כל רכב חשמלי הוא גודל הסוללה. גודל הסוללה נמדד בקוט"ש / kWh (קילוואט-שעה).
הנה כמה נתונים על גודל הסוללה הממוצע:
- טווח הגודל הממוצע הוא בין 60 ל-100 קילוואט-שעה (kWh)
- במכוניות עירוניות קטנות, קיבולת הסוללה נעה בין 30 ל-50 קילוואט-שעה. במכוניות גדולות כמו SUV וטנדרים הטווח הממוצע כבר מטפס ל-150 קילוואט. כמובן, ברכבים גדולים כגון אוטובוסים חשמליים, הסוללות תהיינה גדולות אפילו יותר.
גודל סוללה ממוצע בישראל
על פי אתר אוטו, הרכבים החשמליים הנמכרים ביותר בישראל הם רכבים קומפקטיים (BYD אטו 3, ג'ילי גאומטרי C, BYD דולפין). קיבולת הסוללה שלהם היא 60 kWh או קצת יותר. מהבחינה הזו, ישראל דומה יותר לסין ואירופה מאשר לארה"ב.
כיצד גודל הסוללה משפיע על הרכב?
טווח נסיעה
גודל הסוללה משפיע באופן ישיר על הטווח שהרכב יכול לנסוע. עם זאת, חשוב גם לבדוק את היעילות של הרכב החשמלי. כלומר, כמה קילומטרים הוא יכול לנסוע לכל קוט"ש.
למשל, רכב עם סוללה של 60 קוט"ש, שצורך 5 ק"מ לכל קוט"ש, יכול לנסוע כ-300 ק"מ בין טעינות. בדרך כלל המספרים שהיצרנים מתגאים בהם הם גבוהים יותר מאשר המספר האמיתי.
משך הטעינה
סוללות גדולות יותר לוקח זמן רב יותר לטעון. לדוגמה, סוללה קטנה של 60 קוט"ש תיטען בזמן של 6 עד 9 שעות דרך עמדת טעינה ביתית. לעומת זאת, לסוללה של 80 קוט"ש זמן הטעינה הוא כבר בין 7 ל-11 שעות.
בטעינה מהירה ,(DC) ההבדלים מתקצרים לעשר או עשרים דקות, אך מכיוון שבמהלך הטעינה אתם צריכים להמתין בתחנת הטעינה, גם לכך יש משמעות. ישנה גם השאלה החשובה – האם טעינה מהירה פוגעת בסוללה? (בתמצית: היא עשויה לפגוע)
מחיר
הסוללה היא בדרך כלל החלק היקר ביותר ברכב חשמלי. לכן עלות סוללה לרכב חשמלי משפיעה מאוד על מחיר הרכב כולו. יחד עם זאת, סוללה גדולה בדרך כלל גם תגיע עם רמת אבזור טובה יותר ולכן קשה לדעת בדיוק מהי התרומה של הסוללה להבדל במחיר (ההערכות מדברות על 30%-40%).
לדוגמה, מחיר גרסת הבסיס של טסלה מודל 3 עם סוללה של 57 קוט"ש הוא 211,000 ₪. שני הדגמים האחרים (Long Range, Performance) מגיעים עם סוללה של 75 קוט"ש והמחיר שלהם מתחיל מ-244,000 ₪.
ביצועים ודינמיקת נהיגה
רכב עם סוללה גדולה נוטה להגיב לאט יותר בפניות חדות. מצד שני, המשקל הנוסף מעניק לו יציבה טובה יותר באופן כללי, במיוחד בתנאי מזג אוויר קיצונים.
כמו כן, סוללה גדולה היא יעילה יותר ולכן תחזיק מעמד יותר זמן מבלי לאבד מהקיבולת שלה.
מה צופן העתיד בתחום?
הסוללות החשמליות צפויות להשתדרג בשנים הקרובות:
הן יהיו בעלות קיבולת גבוהה יותר, מה שיאפשר לנסוע מרחקים גדולים יותר עם זמן טעינה קצר יותר. ניתן לשער, שנראה שיפורים גם במענה לאתגר של כמה זמן מחזיקה סוללה של רכב חשמלי.
מעבר לכך הסוללות יהפכו להיות קלות וקומפקטיות יותר, מה שיביא להפחתה במשקל הרכב וישפר את הביצועים.
בטווח הרחוק, אחד השינויים המשמעותיים הצפויים הוא בהרכב החומרים מהם עשויות הסוללות.
לדוגמה, ליתיום – ברזל או סוללות עם חומר מוצק בתוכן. השינוי הזה יגדיל אפילו יותר את האפקטיביות שלהן, יוזיל את המחיר של הרכבים עצמם וגם יפגע פחות בסביבה.
השינויים הללו ישפרו את חוויית הנסיעה ברכב החשמלי, ויקרבו אותה לנהיגה ברכב בנזין. כך, הרכב החשמלי יהפוך לאטרקטיבי יותר גם עבור מי שעד כה העדיף רכבי בנזין או היברידיים.