האם טעינה מהירה פוגעת בסוללה

בעלי רכבים חשמליים שואפים להטעין את הסוללה שלהם כמה שיותר מהר, על מנת לא לבזבז זמן יקר על טעינה. כך יוכלו להפיק תועלת מרבית מהרכב ומחוויית השימוש בו. 

משך זמן הטעינה של סוללה ברכב חשמלי יוצר השפעה על ניצול ותכנון נכון של הזמן והשימוש ברכב. טעינה מהירה אומנם חוסכת זמן, אך מנגד יש לה השפעה על איכות הסוללה ואורך חייה בטווח הארוך. 

טעינה מהירה – האם וכיצד היא משפיעה על הסוללה?

התשובה לשאלה האם עמדת טעינה מהירה משפיעה על הסוללה, היא כן. כיצד? פתרונות טעינה מהירים עלולים לגרום נזק לסוללה, שיפגע ביכולות השימוש בה וברכב עצמו בעתיד. 

מחקרים שנערכו בשנים האחרונות, לדוגמא באוניברסיטת קליפורניה, מלמדים שעמדות טעינה מהירות חושפות את הסוללה לטמפרטורות גבוהות ולרמות התנגדות. זה גורם לנזקים כגון, התחממות יתר, דליפות, סדקים ופגיעה בקיבולת שלהן, דבר המשפיע על שימוש עתידי בסוללה. חשיפה לטמפרטורות גבוהות גורמת להתחממות ומובילה לנזק בסוללה ופגיעה ביכולת הביצועים שלה. 

חשוב להדגיש, היום ישנן סוללות רכב חשמלי שיש בהן מערכות ניהול תרמיות המסייעות בפיזור החום שנוצר בעת טעינה ושומרות על טווח טמפרטורות שיהיה מותאם לסוללה. גם בעמדות טעינה מהירות החלו להתקין מנגנוני קירור שעוזרים לנהל טוב יותר את הטמפרטורות שלהן. עם זאת, לא מדובר בפתרון מוחלט לכל הבעיות שעלולות להיווצר לסוללה והוא לא קיים בכל הרכבים והעמדות. 

לטעינה מהירה יש יתרונות בכל מה שקשור לקיצור משך זמן הטעינה וכתוצאה מכך בחוויית השימוש ברכב. מנגד, הנזקים של טעינה מהירה עלולים לגרום בעיות משמעותיות בשימוש הרכב, שיחייבו את החלפת הסוללה וכן ידרשו טיפול ברכב, חשוב להדגיש – עלות סוללה לרכב חשמלי היא גבוהה למדי. 

לכן ההמלצה הרווחת היא לבצע טעינה מהירה רק כשאין ברירה ולהקפיד על שימוש בעמדות טעינה איטיות, כגון עמדות טעינה ביתיות

הרחבה מעניינת בנושא, תוכלו למצוא במאמר: כמה זמן מחזיקה סוללה של רכב חשמלי

טעינה איטית ביתית מול טעינה מהירה ציבורית – ההבדלים בעלויות 

נקודה נוספת העומדת לזכות שימוש בעמדת טעינה איטית מתבטאת בעלויות הטעינה. עלות טעינה בעמדת איטית ביתית נעה בין 9 ל-14 אגורות לק"מ. בעמדה איטית ציבורית (AC) העלות תנוע סביב 20-25 אגורות לק"מ. בעמדה מהירה ציבורית (DC) העלות תנוע סביב 30-35 אגורות לק"מ. המחיר משתנה בהתאם לגודל הרכב, גודל הסוללה ומאפיינים נוספים, אך היחס נשמר, עלות בעמדת טעינה איטית נמוכה יותר מאשר בעמדת טעינה מהירה. 

אם מוסיפים לכך את העלויות שנדרשים בעלי רכב חשמלי לשלם עקב נזקים שנגרמים לסוללה בעקבות טעינה מהירה, עדיף גם מבחינה כלכלית להשתמש בטעינה איטית. 

טעינה מהירה – איך עובדים נכון עם הסוללה של הרכב

בשביל להימנע מנזקים מיותרים, הדבר הנכון לעשות הוא להטעין את הסוללה לפי הוראות היצרן. כל בעל רכב מקבל ספר הוראות בו כתוב במדויק מה עוצמת הזרם האופטימאלית עבור הרכב שלו. כך ידע להתקין עמדת טעינה מותאמת עבור רכבו ויוכל להימנע מהתקנת עמדה עם זרם גבוה מדי. שימוש בעמדת טעינה עם זרם מותאם באופן קבוע, שומר על הסוללה ועל הרכב. 

כאמור, ההמלצה היא להימנע משימוש תכוף וקבוע בטעינה מהירה על מנת לא לפגוע באיכות הסוללה. טעינה כזו יכולה להיות רלוונטית אם נמצאים בנסיעות בינעירוניות והסוללה עומדת להיגמר או אם יש צורך לבצע נסיעה דחופה ויש חשש שהסוללה לא מלאה מספיק. 

מי שגורם הזמן מפריע לו ולא רוצה שזמן הטעינה יפגע ביכולת שלו להשתמש ברכב בצורה סדירה, יכול להטעין אותו בלילה, בשעות בהן הוא לא משתמש ברכב. אז לא יפריע שהסוללה נטענת במשך שעות ארוכות. עד שהוא ייכנס לרכב בבוקר, היא תתמלא. 

סוגי טעינה של רכבים חשמליים

על מנת להכיר את האופציות העומדות לרשותם של בעלי רכב חשמלי בכל הקשור לסוגי טעינה, נציג בפניכם את 3 הרמות המוכרות בשוק.  

רמה 1: חיבור לשקע רגיל של 120 וולט. זה החיבור איטי ביותר שקיים. ברמה זו, משך זמן הטעינה יכול להימשך גם 24 שעות. היתרון שלו, ניתן לבצע אותו בשקע ביתי פשוט, בכל מקום. 

רמה 2: חיבור לשקע מותאם של 240 וולט. זה החיבור השכיח ביותר והוא קיים בכל עמדת טעינה ביתית. ברמה זו, הטעינה משך זמן הטעינה הממוצע הוא בין 5 ל-10 שעות. 

רמה 3: טעינה באמצעות זרם (DC). רמת הטעינה המהירה ביותר. לשם המחשה, על מנת להטעין 80% מהסוללה, אפשר להסתפק בזמן טעינה של 30 דקות ולעיתים אפילו פחות. 

עמדת טעינה מהירה, יכולות להטעין בין 50 ל-250 קילוואט תוך 10 דקות. זו כמות חשמל שיכולה להספיק לנסיעה של 100 ק"מ ויותר. לכן אם בעל הרכב צריך לבצע נסיעה מהירה או שהוא שהסוללה שלו עומדת להיגמר, הוא יכול לבצע טעינה חלקית בעמדה מהירה וזה יספיק לו. עמדות טעינה מהירה ממוקמות, לרוב, בתחנות דלק ובמקומות אחרים במרחב הציבורי. 

סיכום

על מנת להפיק תועלת מרבית מהסוללה של הרכב וליהנות ממנה לאורך זמן מבלי לקצר את זמן השימוש בה, מוטב להימנע ככל שניתן מטעינה מהירה ולהקפיד על טעינה איטית של הרכב.  

שימוש בעמדות אלו ישמור על איכות הסוללה, איכות הרכיבים של הרכב וחווית השימוש בו, ימנע מכם הוצאות מיותרות על תחזוקה, החלפת סוללה ותיקונים אחרים שייחסכו מכם. 

עמדות טעינה איטיות יאפשרו לכם לשמור על אורך חייה של הסוללה וליהנות ממנה עד תום. כך תפיקו ממנה את המקסימום ותוכלו ליהנות מהרכב החשמלי שברשותכם.  

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!