כלל ידוע, הוא שרכבים מאבדים מערכם בהדרגה (מלבד רכבי אספנות). המידה שבה זה קורה והדקויות השונות בנידון אינם זניחים, מאחר שכל זאת מתבטא בסכומים לא קטנים. לאיזו ירידה כזו יכול לצפות בעל רכב חשמלי? במה רכבים חשמליים שונים מבחינת ירידת הערך? והאם ייתכן שערך הרכב יעלה דווקא? את כל התשובות וגם כמה תובנות שימושיות, אתם מוזמנים לקרוא כעת:
מדוע יורד ערכו של רכב חשמלי? וההיבט המפתיע של העלייה!
ככלל, רכב חשמלי יורד בערכו בגלל סיבות שרלבנטיות גם לרכב רגיל, אך עם הדקויות המיוחדות של תחום הרכב החשמלי. במקביל ונכון לינואר 2025, מסתבר שערך רכב חשמלי מדגמים מסוימים עשוי להיות יציב ואף לעלות מעט בתקופות מסוימות. כלומר, התמונה מורכבת ומעניינת! ממחיש זאת הנתון הבא שהביא כלכליסט ביולי 2024: ג'ילי ג'יאומטרי C PRO מודל 2022 ירדה בערכה 2.2% בחצי שנה. אותו רכב במודל 2023 עלה במחיר בכ-2%.
(זו היא דוגמה שבחרנו אקראית. לכן נא לא להסיק מכך, שיצרנית זו או דגם זה משתלמים יותר או פחות מאחרים).
איזו יד הרכב?
כללית, ירידת ערך ברכבים נגרמת לפני הכל מה"יד". האם זה רכב חדש או משומש ואיזו יד הוא לאחר מכירתו? אלה נתונים שייתנו לכם נקודת ייחוס כללית, לגבי רכבים חדשים מכל סוג (גם לא חשמליים): רכישת רכב חדש והתחלת שימוש מורידים 5%-7% מהערך. בשנה הראשונה הרכב מאבד כ-10% מערכו ובשנים שלאחר מכן 12%-14%.
ירידת ערך רכב חשמלי עקב בלאי
המנגנון שמניע רכב חשמלי פשוט ביחס למנוע בעירה פנימית. למרות זאת, זו היא עדיין מכונה מורכבת, בעלת חלקים נעים רבים. כלומר – בלאי הוא היבט משמעותי והוא גם משפיע מאוד על ערך הרכב החשמלי. הקילומטראז', תקלות, תאונות – הכל מוריד את הערך, אגב, בלאי מסוים לסוללה החשמלית עשוי להיגרם עקב טעינה מהירה (DC) בעמדות ציבוריות. זו היא סיבה נוספת, מדוע כדאי להשקיע ברכישת עמדות טעינה ביתיות איטיות (AC)
השלכות הביקוש וההיצע על ירידת הערך של רכב חשמלי
מידת ירידת הערך מושפעת גם מביקוש והיצע לאותו סוג רכב. הביקוש עצמו, מושפע בין השאר משינויים במיסי קנייה ובהטבות לרוכשים (הטבות מיבואנים או מהמדינה). עליית מיסים על רכב חדש למשל, מורידה ביקוש לרכב זה ומביאה לעליית הביקוש לרכבים משומשים. לרכבים חשמליים ביקוש גדול והם גם זוכים להטבות שונות לשם עידוד השימוש בהם.
הערך שבטכנולוגיה מודרנית
יש לכל רכב חשמלי יתרונות וחסרונות. אך עצם העובדה שהרכב הוא חשמלי, כבר מתבטאת בערך מיוחד מסוים וכוונתנו לביקוש הרב לסוג רכבים חדשני זה. רכבי הבעירה הפנימית הם הטכנולוגיה הישנה והחשמליים הם השלב הבא – זו עובדה שהופכת אותם לשני סוגי רכב שונים למדי, גם בהקשר ירידת הערך. הביקוש מתבטא באופן מוחשי מאוד, בכך שרכבים חשמליים נוטים יותר לשמור על ערכם. פשוט מעצם היותם חלק מהדור החדש של טכנולוגיית הרכבים.
אך יש גם "צד שני למטבע": אם ניקח דגם חדש של רכב חשמלי, בהמשך ייכנס כנראה דגם חדש יותר או שפשוט יחלוף פרק זמן משמעותי. הרכב שלכם יתיישן מהר יותר מרכב שאינו חשמלי, פשוט בגלל מהירות התקדמות הטכנולוגיה בחשמליות. זוהי דוגמה קיצונית לשם ההמחשה: דגמי רכבים חשמליים מסוימים איבדו אפילו מחצית מערכם, בתוך השנה הראשונה מרכישתם בבריטניה (נכון לאוגוסט 2024).
עוד משפיעים על מידת ירידת ערך רכב חשמלי
ציינו קודם, שבכל הנוגע לירידת ערך התמונה מורכבת. ואכן, היא מושפעת גם מגורמים רבים נוספים. אלה כמה דוגמאות לכך: שנת היצור, הדגם וגובה המע"מ (שעלה בינואר 2025 באחוז אחד, ל-18%). בנוסף, אם מוכר הרכב איננו אדם פרטי, רכישה ממנו תתבטא בירידת ערך גדולה במיוחד. למשל במקרה של רכישת רכב חשמלי מעסק או מחברת ליסינג. ישנה משמעות מבחינה זו, גם למטרה שעבורה השתמשו ברכב לפני מכירתו (למשל כרכב בטחון).
כיצד לצמצם ירידת ערך רכב חשמלי?
ניתן לצמצם ירידת ערך או לפחות את השפעותיה על הסכום שתקבלו בפועל בעת מכירת הרכב. כיצד? בכך ששומרים על הרכב במצב טוב ומתזמנים רכישות ומכירות בצורה חכמה. עוד טיפ שעשוי להשתלם: לעתים ניתן להשיג מחיר מחירון מלא על החשמלית המשומשת שלכם, במסגרת רכישת רכב חדש בעסקת טרייד אין.
לסיכום
ירידת הערך של רכב חשמלי, לרוב קטנה כיום ביחס לזו של רכב מבוסס מנוע בעירה פנימית. למרות זאת, יש ירידה בערך באופן טבעי ולעתים יציבות בערך הרכב ואפילו עלייה קלה. לכן כדאי להבין את הנקודות המשפיעות על ירידת הערך, אשר אותן קראתם כרגע.