טיפול לרכב חשמלי

הרכב החשמלי הוא סוג רכב מיוחד, שונה למדי מרכב מבוסס מנוע בעירה פנימית (רכב רגיל / רכב בנזין). אחד היתרונות החשובים שלו, הוא בצמצום תדירות הטיפולים השוטפים ועלותם. נקודה זו משמעותית כאשר שוקלים לרכוש רכב כזה, אם אתם כבר בעלי רכב חשמלי וגם אם אתם מקצוענים בתחום הרכב, שמעוניינים להעמיק ידע לגבי רכבים חשמליים. מאמר זה יסייע לכם, בתמצות ההבדלים בין טיפולים לרכב חשמלי ורגיל ובהרחבה על הטיפולים לרכב חשמלי. 

אגב, המונח "טיפולים" מתייחס למעשה לשני דברים שונים ומשלימים: בדיקות תקופתיות וצעדי תחזוקה מונעת.

יסודות הטיפול ברכב חשמלי

יש רכיבים שתמצאו בשני סוגי הרכב, אשר עשויים לדרוש בדיקות וטיפולים שוטפים. למשל מערכת המיזוג או התאורה. מעבר להם, יש הבדלים רבים בין רכב חשמלי לרכב רגיל ומכך נובעים גם ההבדלים בטיפולים שנדרשים. 

  • רכב חשמלי לא כולל את החלקים הבאים שיש ברכב רגיל: מנוע בעירה פנימית, מערכת פליטה (אגזוז, ממיר קטליטי), מיכל דלק, מערכת הזרקת דלק ותיבת הילוכים (ידנית או אוטומטית).
  • רכב חשמלי כולל את החלקים הבאים, שאין ברכב רגיל: סוללה ראשית (בנפרד ממצבר העזר 12V), מנוע חשמלי, ממיר מתח, מערכת טעינה. 

לפני שנציג מידע על סוגי ותדירויות הטיפול ברכב חשמלי, אלה עוד כמה נקודות שחשוב להדגיש: 

  • נהגים רגילים למונח "טיפול עשרת אלפים", שמגיע מעולם הרכב הרגיל. ברכב כזה יש בדרך כלל "טיפול קטן" כל 10,000 ק"מ או כל שנה (המוקדם מהשניים). יש גם "טיפול גדול" כל 15,000 ק"מ או כל שנתיים.
  • ברכב חשמלי תדירות הטיפולים נמוכה יותר וזהו כמובן יתרון. התדירות היא כל 20,000–30,000 ק"מ. טיפולים קטנים (כמו החלפת מסנן מזגן, בדיקת בלמים, בדיקת מערכת קירור הסוללה) מתבצעים כל 15,000–20,000 ק"מ ואפילו יותר. בדיקות שונות (מערכת קירור, חיווט, טעינה) מתבצעות לפי הוראות היצרן ולעיתים במרווחים של 30,000 ק"מ ומעלה. 
  • תדירות הטיפולים המדויקת נקבעת לפי הנחיות היצרן ועשויה להיות שונה בין דגם לדגם. 
  • בשורה התחתונה הכספית, ישנו חיסכון משמעותי בטיפולים ובתחזוקה ברכב חשמלי, ביחס לרכב רגיל

לפניכם השוואה תמציתית של ההבדלים העיקריים, בין הטיפולים ברכב חשמלי ורכב רגיל

סוגי טיפולרכב חשמלירכב לא חשמלי (בנזין / דיזל)
החלפת שמן מנוע, מסנן שמן, מצתים, רצועת תזמון, מסנן האוויר של המנוע ומערכות המצמד (דוושה, נוזל הידראולי)לא נדרשים. אין רכיבים כאלה.נדרשים
בדיקת סוללהנדרש (בדיקת בריאות סוללה)אין סוללה. בטיפול 10,000 בודקים את המצבר 12V
עדכוני תוכנהנדרש לעיתיםלרוב לא נדרש
בדיקת מערכת חשמלנדרשנדרש, אך מערכות החשמל שונות 
החלפת נוזל בלמיםנדרש נדרש, באותה תדירות כמו רכב חשמלי
החלפת נוזל קירורנדרש כל 80,000–100,000 ק"מ (למערכת הסוללה)נדרש כל 60,000–100,000 ק"מ (למנוע)
החלפת מסנן מזגןכל 15,000–20,000 ק"מכל 15,000–30,000 ק"מ
בדיקת צמיגיםנדרש; בלאי מהיר יותרנדרש
בדיקת מערכת בלימהנדרשנדרש; בלאי מהיר יותר
בדיקת בולמים/מתליםנדרשנדרש

במבט על, אלה הבדיקות התקופתיות וצעדי התחזוקה שיש לעשות ברכב חשמלי:

בדיקת בלמים וצמיגים שני הרכיבים הקריטיים ביותר שנבדקים ברכב מבחינה בטיחותית, הם הבלמים והצמיגים. אלה גם שתי מערכות שניתן לפרק ולבדוק ביחד. ברכב חשמלי בלאי הבלמים איטי יותר, בזכות השימוש במנגנון בלימה רגנרטיבית. מצד שני, לצמיגים יש דווקא בלאי מהיר יותר, עקב המומנט הגבוה של רכבים אלה.
בדיקת סוללהראו הרחבה כאן בהמשך
בדיקת מערכת החשמלמערכות חשמל חשובות כמובן בכל רכב. אך ברכב חשמלי ישנו אוסף רכיבי חשמל שונה. אין למשל את מערכות החשמל של מנוע בעירה פנימית. אבל יש מערכות חשמל ייחודיות שקשורות למנוע החשמלי ולמערכת הטעינה. 
בדיקת מערכת המתליםבולמי זעזועים, קפיצים, ציריות וכדומה. מערכת זו ממוקמת בתחתית הרכב ושם ישנה גם סוללת הרכב החשמלי. הסוללה תורמת מאוד למשקל הרכב החשמלי. זהו רכב כבד יותר מרכב רגיל, אך מערכת המתלים מותאמת לכך. 
החלפת נוזליםהחלפת נוזל בלמים כל שנתיים או 30,000–40,000 ק"מ. החלפת נוזל קירור כל 80,000–100,000 ק"מ (למערכת הסוללה).
החלפת מסנן מזגן כל 15,000–20,000 ק"מ.

טיפול לרכב חשמלי – מערכת החשמל והסוללה 

ברכב חשמלי מבצעים מגוון בדיקות תקופתיות למערכת החשמל ובמיוחד לסוללה. הבדיקות הן גם פיזיות (לזיהוי נזקים) וגם בדיקות חשמליות ממש. בודקים חיבורי חשמל, כבלים, פיוזים, רכיבים חשמליים שונים כמו חלונות חשמליים ומערכות כמו מערכת האורות ומערכת מיזוג האוויר. היבט מרכזי של מערכת החשמל הוא האינטראקציה עם הנהג. לכן בודקים גם את לוח המחוונים ובמיוחד את הודעות האזהרה. כמו כן, יבוצעו בדיקות חשמליות ופיזיות גם לסוללת העזר 12V (כמו ברכב רגיל). 

במערכת הטעינה בודקים שקעי טעינה, כבלים, בידוד והארקה. בודקים את המטען הפנימי (on-board charger) ומוודאים שהטעינה עובדת באופן יציב ותקין. הסוללה מספקת מתח בעיקר למנוע החשמלי והיא עושה זאת דרך ממיר מתח. כך שגם הממיר והמנוע הם רכיבים קריטיים שיש לבדוק. נבדקת גם המערכת החשובה של קירור הסוללה והמנוע, אשר מבטיחה שמירה על טמפרטורה אופטימלית. 

מערכת התוכנה שמסייעת לתחזוקה (וחשוב לעדכן!)

ברכב מודרני ובמיוחד חשמלי, ישנה מערכת תוכנה מורכבת. מערכת זו חיונית לתפעול הרכב השוטף וגם פותחת אפשרויות רבות עבור הנהג ועבור מי שמבצעים תחזוקה לרכב. ניתן לבצע בדיקות שונות ברכב באמצעות סורק תקלות. אך ברכב עצמו יש בתא הנהג לוח מחוונים דיגיטלי, שגם דרכו ניתן לקבל מידע רב ולבצע פעולות שונות. ממשקים אלה מאפשרים לגשת למערכת אבחון שמובנית ברכב. באמצעותה, ניתן לבדוק מצב מערכות שונות כמו הסוללה ומערכות בטיחות. ניתן גם לראות תקלות שקיימות ברכב ולעתים, ניתן לבצע במסכים אלה תהליך בדיקה עצמית של הרכב. 

היבט חשוב במיוחד, הוא שניתן לראות בצורה כזו אם ישנם עדכוני תוכנה זמינים. התקנת עדכונים כאלה תספק לכם כמה תועלות חשובות ביותר, בחינם, בפשטות, בקלות ובמהירות: 

  • תיקון פגמים – תיקון “באגים” בתוכנת הרכב. תיקון כזה עשוי לחסוך הגעה עתידית למוסך.  
  • שיפור ביצועים – חלק ניכר מיעילות הרכב החשמלי, תלוי ביעילות התוכנה שמפעילה אותו. היצרנים משפרים זאת בהדרגה ואתם יכולים להינות מכך. עדכון כזה עשוי להתבטא בשיפור ביצועי הרכב, שיפור טווח הנסיעה, יעילות הסוללה, ביצועי המנוע ועוד. 
  • גישה לתכונות המתקדמות ביותר – שיפורי הביצועים מתרחשים ברובם "מתחת למכסה המנוע" מבחינתכם. אבל העדכונים עשויים להכניס גם שינוים ושיפורים לתוכנה שבה אתם משתמשים ישירות דרך הצג בתא הנוסעים. אלה שינויים שמשפרים את יכולתכם לנהל את מערכות הבידור ברכב, הניווט, בקרת האקלים, הבטיחות וכדומה. 
  • צמצום סיכוני אבטחה – התקפות האקרים על רכבים הן עדיין לא דבר מאוד נפוץ. אבל זהו בהחלט סיכון שכבר קיים וסביר שהוא יחמיר בהדרגה. התקפות כאלה מתרחשות פעמים רבות בסתר, ללא ידיעת הקורבנות. לפחות עד לשלב שבו כבר מאוחר מדי. עדכוני התוכנה סוגרים מראש פרצות שונות שבהן התוקפים משתמשים. 

תפקידו של בעל הרכב  

מה בעלי רכב חשמלי יכולים לעשות בעצמם מבחינת תחזוקת הרכב? ראשית, ברור שחייבים לבצע את הטיפולים הקבועים ולעשות זאת במוסך שמתמחה ברכב חשמלי. לא לבד. המוסך צריך להיות בעל אישורים מתאימים, ספציפית לרכב חשמלי. זה אומר שמנהל המוסך צריך להיות בעל הסמכה לטיפול ברכב כזה והעובדים עוברים הכשרה לעבודה במתח גבוה. בהתאם לדגמים שבהם מטפל המוסך, עשויות להיות לו הכשרות גם מיצרני רכבים חשמליים. כמובן, המוסך יהיה מצויד גם בציוד וכלי עבודה, שמתאימים לסוג הרכבים הזה. טיפולים שוטפים במוסך איכותי, יסייעו לשמור על ערך הרכב ועל אורך חיי הסוללה.

היכרות עם הרכב החשמלי ושימוש חכם בו, יסייעו לצמצם את הצורך בתחזוקה. לדוגמה: לשמור על טעינה ברמה של 20%-80%, לשם הארכת חיי הסוללה. מומלץ גם להעדיף טעינה איטית על פני טעינה מהירה (עמדת טעינה ביתית תסייע לכם בכך). יש מבחינה זו גם טיפים רבים שידועים מעולם הרכב בכלל, לא רק רכב חשמלי. למשל הקפדה על לחץ אוויר בצמיגים, בהתאם להמלצות היצרן.

נהגי רכב חשמלי יכולים לבדוק את מצבו באופן שטחי לפחות, בכל הגעה לעמדת הטעינה או לנסיעה ברכב. לפני הנסיעה, תוכלו לבדוק את הצמיגים מבחינת לחץ אוויר ומצבם הכללי. תוכלו לבדוק אורות ותקינות מערכת האיתות ולהעיף מבט ברכב עצמו לזיהוי תקלות פחחות כמו שריטה בפח. בדיקת מערכת מולטימדיה ומסכים, בדיקת נעילות, חלונות, מיזוג – יש לא מעט מערכות שניתן לבדוק לבד. כמובן, גם תוך כדי השימוש השוטף ברכב, אתם עשויים לזהות תקלות שונות. ובכלל, חשוב להיות קשובים לחריגות בהתנהגות הרכב. אגב, העובדה שזהו רכב שקט מהרגיל (אין רעש מנוע), מקלה על שמיעת רעשים חריגים. 

בטעינה ניתן לבדוק את תקינות הכבל ולוודא שהטעינה מתבצעת כמו שצריך. 

מעבר לנקודות אלה, מומלץ גם לעשות ביטוח מתאים לרכב ולהיות מודעים לאחריות היצרן על הרכיבים השונים שבו. 

מה בודקים בטסט? 

טסט שנתי לרכב בודק היבטים בסיסיים של תקינות ובטיחות. הוא לא מהווה תחליף לתחזוקה ולטיפולים הרגילים לרכב. אבל הוא מספק עוד אינדיקציה על מצב הרכב ומעודד (לא שיש לכם הרבה ברירה..) לשפר אותו. גם בטסט לרכב חשמלי בודקים את המערכות הידועות, כגון מערכת בלמים, צמיגים, היגוי, אורות, איתות, מגבים ועוד. הבדל מרכזי ביחס לרכב רגיל, הוא שברכב חשמלי אין מערכת פליטה ולכן אין צורך לבדוק זיהום אוויר. בטסט לרכב חשמלי ניתן דגש מיוחד על מערכות החשמל, הטעינה והבקרה. 

טיפול לרכב חשמלי – כמה היבטים כספיים  

היחס בין רכב חשמלי ורגיל מבחינת עלויות הטיפולים, משמעותי להחלטה האם לרכוש רכב חשמלי. נשוב ונדגיש, שישנו חיסכון משמעותי בעלויות אלה ברכב חשמלי ביחס לרכב רגיל. מתוך 41 דגמי רכב חשמלי שבדקה מ-2024 חברת Vincentric, ל-37 הייתה עלות תחזוקה נמוכה יותר מזו של רכבים רגילים מקבילים. Vincentric היא חברת מחקר שמתמחה בעלויות בעלות על רכבים. לפי המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, רכב חשמלי משפחתי מספק חיסכון של כ-3,700 ש"ח בשנה ביחס לרכב בנזין (נתון מינואר 2025).

עם זאת, עלות בעלות כוללת (TCO) על רכב צריכה לקחת בחשבון גם טיפולים יוצאי דופן ויקרים שעשויים להידרש. מבחינה זו, רכב חשמלי עלול להיות יקר יותר (וזו עוד סיבה טובה להקפיד על התחזוקה שלו). הכוונה במיוחד להחלפת סוללה, שעלותה 15,000 ש"ח ומעלה (תלוי בדגם הרכב). כמו כן, יש ברכב חשמלי רכיבים נוספים שעלות החלפתם היא בסדרי גודל של אלפי ש"ח – נוזלי קירור לסוללה ולמערכת החשמלית, ממיר המתח, מערכת הטעינה ומערכת קירור הסוללה. 

בשורה התחתונה 

טיפול לרכב חשמלי הוא זול יותר מטיפול ברכב רגיל, אך התיקונים יוצאי הדופן עלולים להיות יקרים. בסך הכל, רכב חשמלי מתוחזק היטב משתלם יותר.

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!