עמדת טעינה ניידת לרכב חשמלי

מי שיש לו רכב חשמלי בדרך כלל מתקין עמדת טעינה ביתית שיכולה להטעין את הרכב תוך 5 עד 10 שעות, תלוי בנפח הסוללה. 

אבל מה עושים כשרוצים להטעין את הרכב היכן שאין עמדת טעינה ביתית, תשתית תלת פאזית או פתרון אחר כמו למשל שקע כוח? בדיוק לשם זאת נועדה עמדת טעינה ניידת לרכב חשמלי.

מהי עמדת טעינה ניידת לרכב חשמלי?

יש לא מעט סוגי חיבורים לעמדות טעינה לרכבים חשמליים. במקרה זה עמדת טעינה ניידת מורכבת מכבל עבה (מכונה גם "כבל סבתא"). בצידו האחד הוא מתחבר לכניסת הטעינה מסוג  Type 2 והמצד השני הוא מתחבר לשקע חשמלי רגיל.

כפי שאתם יכולים לצפות לפתרון נייד יש יתרונות ויש חסרונות: היתרון הברור ביותר הוא הניידות שלו: לרוב הוא שוקל פחות משלושה קילו והאורך שלו הוא 5-6 מטרים. כך אפשר לסחוב אותו באוטו או לקפל אותו אל תוך תיק הנשיאה שמגיע אתו.

החיסרון הכי גדול של העמדה הניידת הוא זמן הטעינה, אז כמה זמן לוקח להטעין רכב חשמלי איתה? מדובר בדרך כלל על לא פחות מ-15 שעות ולפעמים גם לזמנים שמתקרבים ל-24 שעות, תלוי בגודל הסוללה. 

המשמעות היא שברכב חשמלי ממוצע שעושה 5-6 קילומטר לכל קוט"ש, שעת טעינה תספיק בערך ל-11 קילומטר, טווח מוגבל מאוד. 

מעבר לכך ההמלצה של חברת החשמל היא לא להטעין את הרכב ברצף ליותר משעתיים, מה שמסבך מעט את הדברים אם אתם רוצים למשל להתארח אצל חברים ולהטעין את הרכב בלילה.

כמובן שאתם לא חייבים להטעין את כל הסוללה, אבל זה דבר שכדאי לקחת אותו בחשבון אם אתם לא רוצים למצוא את עצמכם משלמים הרבה כסף בתחנת טעינה ציבורית.

האם מקבלים עמדת טעינה ניידת עם הרכב?

האם רכב חשמלי מגיע עם עמדת טעינה? הדבר מאוד תלוי ביצרן הרכב. חלק גדול מהיצרנים לוקחים בחשבון שתתקינו עמדת טעינה ביתית מראש, ולכן לא בהכרח יכללו עמדת טעינה ניידת.

עם זאת יש יוצאים מן הכלל. לדוגמה, טסלה תיתן לכם את ה-Mobile Connector שלה ביחד עם הרכב, שהוא למעשה עמדת טעינה ניידת לכל דבר ועניין.

כמה עולה עמדת טעינה ניידת לרכב חשמלי?

אם אין לכם עמדת טעינה ניידת ואתם רוצים לרכוש אחת לרכב חשמלי, המחיר שלה בשוק החופשי נע בין 500 ₪ לבין 1,500 ₪. 

הדגמים הזולים יותר בדרך כלל כוללים חיבור רק לשקע חשמלי רגיל. לעומת זאת, יש תחנות טעינה ניידות שיכולות לספק זרם בעוצמות שונות.

יחד עם זאת, שקעים שמסוגלים לקבל זרם גבוה יותר הם לא סטנדרטיים ולכן אתם חייבים לבדוק מראש אם תוכלו לנצל עמדת טעינה כזו. 

עוד מאפיין של העמדות הניידות היקרות יותר, שלא תמיד קיים בזולות, הוא אפליקציה שבאמצעותה אפשר למשל לראות את אחוז הסוללה או להפסיק את הטעינה אחרי זמן קצוב באמצעות טיימר. עם זאת, לכל העמדות הניידות כיום יש לפחות מסך LED בסיסי.

באילו תקנים חייבת העמדה הניידת לעמוד?

מעבר לזרם המותאם לארץ (220V), שני התקנים הישראלים הרלוונטיים הם ת"י 61851 חלק 1 ו- ת"י 60529. הראשון מסדיר את האופן בו מתבצעת טעינה לגבי בטיחות והגנה על השקעים. 

השני הוא תקן הקובע עמידות בפני מים ואבק, מכיוון שהטעינה בדרך כלל תתבצע בשקע שנמצא בחוץ או באזור שאליו יכולים לחדור בקלות מים ואבק (לדוגמה, מוסך שפותחים וסוגרים).

מלבד זאת יש שני תקני בטיחות שרוב היבואנים עומדים בהם ומוטב לקנות עמדת טעינה עם סימון ברור שלהם:

EN 62752:2016/A1:2020 (הישן מ-2016 והחדש מ-2020) – תקן בטיחותי שמבטיח טעינה בטוחה משקע ביתי

EN 62751-1:2011 – מדובר בתקן המבטיח יעילות אנרגטית מקסימלית ובעיקר חיסכון בחשמל. למרות שבישראל הוא אינו חובה, ייתכן שבמדינות אחרות תהיו חייבים להשתמש בו במקרה ותרצו לשכור רכב. 

מכיוון שמדובר בתקן די ישן מ-2011, סביר להניח שעמדת הטעינה שתקנו כבר תואמת אליו, אבל תמיד כדאי לבדוק על גבי האריזה או בדף המוצר אם אתם קונים באינטרנט.

עדיין אין לכם עמדה נייחת?

אם אתם עדיין לא עושים שימוש בעמדה טעינה ביתית לרכב חשמלי מסוג Level 2, הגיע הזמן שתהיה לכם אחת כזו! עמדה טעינה ביתית Level 2 מסוגלת להטעין את הרכב תוך 5 עד 10 שעות בלבד ולכן אפשר להטעין את הרכב בקלות בחניה באופן שגרתי, ולהשתמש בעמדת טעינה ניידת רק כשיש צורך של ממש.

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!