נוהל התקנת עמדות טעינה לרכב חשמלי בבתים משותפים שפורסם על ידי משרד האנרגיה והתשתיות (יוני 2024) קובע כי בעל רכב חשמלי אשר מתגורר בבניין משותף יוכל להתקין עמדת טעינה לרכב החשמלי, בכפוף לעמידה בחובה לקבלת היתר ותקנות בטיחות בהתאם למעמד שטח ההתקנה (חנייה פרטית/רכוש משותף).
על פי נתוני משרד הרישוי והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בתחילת שנת 2024 כמות הרכבים החשמליים בישראל עמדה על קרוב ל-100,000 רכבים.
88.2% מבעלי הרכבים החשמליים, העידו כי את טעינת הסוללה החשמלית הם מבצעים בעמדת טעינה ביתית, פרטית או משותפת לדיירי הבניין.
מבין בעלי הרכבים החשמליים אשר עושים שימוש בעמדות הטעינה הציבוריות, 97.1% דיווחו על מחסור בעמדות כאלו, ו/או על איטיות הטעינה והתורים הנהוגים בהן.
חוויית הטעינה באמצעות עמדת טעינה ביתית מספקת נוחות ונגישות, וחוסכת לבעלי הרכבים החשמליים זמן רב, שכן הטעינה מתבצעת בזמן השהייה בבית, ללא המתנה ארוכה ועיכובים בדרך.
אך בעוד שהתקנה של העמדה בבית פרטי נגישה ומתבצעת להחלטת בעל הנכס בלבד (בכפוף לתקנות בטיחות ותקנות הרשות המקומית), טעינת רכב חשמלי בבניין משותף מצריכה דיווח או אישור של וועד הבית, על פי מיקום ההתקנה.
לקבלת מידע נוסף, לבחינת הזכויות ואפשרויות ההתקנה בבניין שלכם ולהזמנת עמדת טעינה לרכב החשמלי- ממגוון דגמים מעולים ואיכותיים מבית מיטב היצרנים במחירים אטרקטיביים ניתן לפנות אלינו לליווי והתאמת פתרונות טעינה לרכבים חשמליים
- הערה: אם אתם חדשים לתחום הרכב החשמלי, אולי תרצו לקרוא כהקדמה לנושא זה, את המאמר האם רכב חשמלי מגיע עם עמדת טעינה? והמאמר האם אפשר לטעון רכב חשמלי בשקע חשמל ביתי?”
חוק התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף
לאחר רכישת הרכב החשמלי, ולעיתים גם קודם לכן, עולה השאלה:
מי יכול לבצע התקנת עמדת טעינה בבניין משותף ומה נדרש לשם כך?
ערכנו עבורכם את המדריך המלא למענה על השאלה, ומידע חשוב נוסף:
על פי הנוהל האמור, בעל רכב חשמלי המעוניין בעמדת טעינה ביתית ומתגורר בבניין משותף, רשאי לבצע התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי.
התנאים להצבת העמדה תלויים במעמד החנייה ו/או המיקום המתוכנן לעמדה:
חנייה פרטית | חנייה משותפת | חניה פרטית- מונה חשמל משותף | שטח משותף הכולל תשתית ייעודית |
התקנת עמדת טעינה בחניה פרטית (מוצמדת בטאבו לדירה) ובחיבור למונה החשמל הפרטי | התקנת עמדת טעינה בבניין משותף- בחנייה משותפת/שטח משותף לכלל הדיירים | התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בחנייה פרטית, כאשר קיים צורך בחיבור למונה החשמל המשותף | התקנת עמדת טעינה במבנה בו הוקמה מבעוד מועד תשתית מתאימה וחיבור חשמל ייעודי ונפרד על ידי הקבלן |
אינה דורשת את אישור וועד הבית/השכנים. נדרשת הודעה מוקדמת בלבד | נדרש אישור מראש של וועד הבית בהסכמת: 2/3 מבעלי הדירות. | נדרש אישור מראש מוועד הבית המשותף, תוך הסדרת מודל התחשבנות ותשלום בגין צריכת החשמל העתידית. | אינה דורשת אישור של הוועד/הדיירים, אלא הודעה מוקדמת והסדרת מודל התחשבנות ותשלום בלבד. |
עמדת טעינה פרטית לשימוש בעל העמדה בלבד. | עמדת טעינה משותפת לדיירים המעוניינים בכך בבניין. | עמדת טעינה פרטית לשימוש בעל העמדה בלבד. | עמדת טעינה משותפת לדיירים המעוניינים בכך בבניין. |
- התקנת עמדת טעינה בבית משותף תתבצע תחת תקני בטיחות ובאופן שאינו חורג ו/או מפריע לשאר הדיירים.
- עמדת טעינה לרכב חשמלי שתותקן בשטח המשותף תהיה עמדת טעינה ציבורית משותפת לשימוש כלל הדיירים.
- עלויות העמדה וההתקנה יחולו על בעל הרכב החשמלי המזמין, או בחלוקה בין מספר שכנים בעלי עניין ורצון בעמדה- ואין לחייב את כלל השכנים לשאת בעלויות.
- עמדת טעינה שתחובר למונה החשמל המשותף לבניין, מצריכה הסדרה של מונה חשמל, להפרדה בין צריכת החשמל של עמדת הטעינה לבין הצריכה המשותפת הכללית. עלויות צריכת החשמל של העמדה יחולו על בעלי הרכבים החשמליים העושים שימוש בעמדה בלבד.
- התנגדות להתקנת העמדה, השגות, ובקשה לסילוק עמדת טעינה קיימת- אשר הסדרתם לא צלחה בדין ודברים ובהסכמה, ניתן להפנות אל המפקח על הבתים המשותפים- משרד המקרקעין.
נוהל התקנת עמדות טעינה לרכב חשמלי בבתים משותפים- שלבים:
התקנת עמדת טעינה בבניין משותף כרוכה במספר שלבים:
- בחינת סוגים ודגמים של עמדות טעינה, ובחירה בעמדה הרצויה, בהתבסס על התאמה לסוג הרכב וקיבולת הטעינה האפשרית, מהירות טעינה, עלויות ומאפיינים נוספים.
חשוב לציין: עמדות טעינה המותקנות בבתים פרטיים ובבניינים משותפים הן עמדות AC LEVEL 2 אשר מספקות התאמת זרם חלופי לסוג הרכב החשמלי, רמת בטיחות גבוהה, וטעינה משתלמת.
- בחינת מעמד החנייה והזכויות הרשומות. בעל דירה אשר אינו בטוח האם החנייה הפרטית בה הוא משתמש אכן רשומה על שמו בטאבו, יוכל לברר זאת באמצעות הפקת נסח טאבו לנכס- באתר מנהל המקרקעין והטאבו.
- הזמנת גורם מקצועי לאפיון, בדיקת התשתית החשמלית, אפשרויות חיבור למונה חשמל פרטי או משותף, וביצוע התאמות במידת הצורך.
- במידה והחנייה הפרטית רשומה בטאבו וקיים מונה חשמל פרטי המאפשר חיבור ותשלום נפרד בגין צריכת החשמל: יש לעדכן את וועד הבית או חברת הניהול של הבניין בכתב על הכוונה להתקין עמדת טעינה בחניה הפרטית, 45 ימים בטרם מועד ההתקנה.
- במידה וההתקנה מיועדת לחנייה משותפת לדיירי הבניין ו/או דורשת חיבור למונה החשמל המשותף, יש לכנס אספת בעלי דירות, ולגייס הסכמה של רוב הדיירים- 2/3 מבעלי הדירות המשתתפים באספה.
- לאחר הדיווח או קבלת ההיתר, ניתן להזמין את העמדה, אשר תותקן על ידי מתקין מורשה בעל הסמכת חשמלאי, באופן שלא יפגע בחזות המבנה, בשימוש הדיירים ברכוש המשותף, ובהתאם לתקנות החשמל והבטיחות.
- רכישת פוליסת ביטוח מתאימה לעמדת הטעינה ולנזקי צד ג'.
איך מודדים שימוש בחשמל של הבניין לצורך טעינת רכב חשמלי
במידה והחיבור של עמדת הטעינה מתבצע למונה חשמל פרטי המשויך לדירה- בעל העמדה יחויב באופן ישיר בגין השימוש וצריכת החשמל.
במידה והחיבור מתבצע למונה החשמל המשותף לדיירים, ובשימוש בעמדת הטעינה על ידי מספר דיירים בבניין, יש לבדוק מול ספק החשמל אפשרות להפרדת המונים ולהפקת חיוב נפרד.
התשלום לחברה יבוצע על ידי הוועד, וחיוב הדיירים יבוצע על פי מודל וחלוקת התשלום כפי שייקבע מראש.
עלות התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף
עלות עמדת הטעינה והתקנתה עשויה לנוע בין 3,500-5,500 ש"ח, בהתאם לסוג העמדה, עוצמת הטעינה, מהירות הטעינה ומאפיינים נוספים.
העלות היא למעשה השקעה משתלמת לטווח הארוך, מאחר והמעבר לרכב חשמלי ולטעינה באמצעות עמדת הטעינה, מביא לחיסכון בן כ-30% ביחס לעלויות הצריכה של הדלק.
על מי חל נוהל התקנת עמדות טעינה לרכב חשמלי בבתים משותפים
נוהל התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבתים משותפים פורסם כמדריך שמטרתו לסייע לוועדי בתים משותפים ולבעלי רכבים חשמליים המתגוררים בבניין משותף, ולהסדיר את הזכויות והחובות הכרוכות בהתקנת עמדת טעינה בסביבת מגורים משותפת.
הנוהל נשען על היבטים רגולטוריים בניהם: חוק תכנון ובנייה, חוק המקרקעין ותקנות בית משותף, וכן על הצעות חוק מקודמות לעניין זה ופסיקות בית המשפט בסכסוכים הנוגעים לדבר.
הנוהל חותר לאיזון בין זכויות בעלי המקרקעין במבנה, לבין זכויות הפרט, האינטרס הציבורי ויעדי משרד האנרגיה והתשתיות להטמיע ולקדם שימוש בכלי רכב הצורכים אנרגיה חשמלית, להפחתת הזיהום והנזק הסביבתי.
בטרם השלמת ההליך הרגולטורי ובהיעדר חקיקה ברורה, נוהל התקנת עמדות טעינה לרכב חשמלי בבתים משותפים, יהווה את הבסיס להתנהלות ולקבלת ההחלטות בעניין, וישמש ליישוב סכסוכים ואי הסכמות במקרה הצורך.
סיכום
התקנת עמדת טעינה בבניינים משותפים ניתנת בחנייה פרטית או בשטח משותף, ומצריכה דיווח או אישור של השכנים/הוועד בלבד, ללא הליכים בירוקרטיים וללא צורך בהיתרים מגורמים אחרים. חשוב לוודא בטרם הזמנת העמדה את מעמד החניה או השטח המיועדים להתקנה, להזמין עמדת טעינה איכותית, בטוחה לשימוש ומותאמת לצרכי הטעינה של בעל/י הרכב החשמלי, שתותקן על ידי חשמלאי מורשה בהתקנה מקצועית ובטוחה.
למידע נוסף ולהתאמת עמדת טעינה פרטית: 2604*