פאנלים סולאריים והקשר שלהם לעמדות טעינה

כשאומרים רכב, מתכוונים בדרך כלל לרכב בעירה פנימית (בנזין / דיזל). אך כיום, יותר ויותר אנשים מודעים לאפשרויות חדשניות ובעיקר לרכב החשמלי. למעשה, בשנת 2023 חווינו בשוק הרכב המקומי הפתעה מעניינת, כאשר הסתבר שהרכב הנמכר ביותר הוא דגם חשמלי – BYD Atto 3 (לפי נתוני איגוד יבואני הרכב). מי שפתוחים לחדשנות וחושבים על תועלות שהיא עשויה לספק להם, במוקדם או במאוחר חושבים גם על פאנלים סולאריים. לרוב, בהקשר של התקנת פאנלים על הגג לשם צמצום חשבון החשמל. אבל אם עושים אחד ועוד אחד – רכב חשמלי וגם פאנלי סולארי, מה מקבלים? האם זה יכול ללכת ביחד? וכיצד? המשיכו לקרוא!

העיקר בתמצית: האם ניתן לרכוש פאנל סולארי נייד ופשוט, שיטעין לי את הרכב החשמלי?

התשובה היא לא! למה? מאחר שפאנל סולארי בעוצמה גדולה מספיק, ייצטרך להיות גדול מדי. וגם – לא מדובר רק בפאנל. הפאנל וגם הרכב החשמלי, לא בנויים לעבוד ישירות ביחד. וקצת יותר בהרחבה: זה נושא מורכב. הרי אפילו במכשירי חשמל בייתיים קטנים כמו סמארטפונים ושואבי אבק, יש מטענים מיוחדים לכל מוצר. מה גם, שרכב חשמלי דורש מתח הטענה גבוה. אך ניתן להטעין רכבים חשמליים מפאנלים סולאריים. בואו נראה כיצד:  

הקשר שבין פאנלים סולאריים לעמדות טעינה 

רכב חשמלי אוגר אנרגיה במצבר, אשר נטען על ידי עמדות טעינה – ביתיות או ציבוריות. יש גם טעינה דרך פעולת הבלמים (טעינה רגנרטיבית) והיא בעצם טעינה בחינם, אך בהיקף מצומצם. עלויות הטעינה מצטברות לאורך זמן. גם אם מוזילים אותן באמצעים כגון טעינה בעמדה ביתית (מומלץ), זו עדיין הוצאה משמעותית וקבועה. במקביל, פאנלים סולאריים מציעים הצעה קוסמת למדי: להמיר את אנרגיית השמש שזמינה בישראל בשפע, לחשמל בחינם! פאנלים פשוטים, רעיון פשוט. אז למה להמשיך ולשלם בתחנות טעינה ציבוריות? או לשלם לחברת החשמל על השימוש בעמדת טעינה ביתית?  

Designed by Freepik

מה כלול במערכת טעינה סולארית פרטית?

“התקנת פאנלים סולאריים" זו למעשה התקנת מערכת (לא רק פאנלים) שכוללת לרוב את הרכיבים הבאים: 

  • הפאנלים עצמם – שבהם הרכיב הבסיסי הוא "תא סולארי” מבוסס מוליכים למחצה. התאים מגיבים לקרינת אור בהפקת מתח חשמלי קטן. ככל שיש יותר תאים, כך מופק יותר חשמל.  
  • מצברים – אשר צוברים את החשמל שמפיקים הפאנלים. 
  • מערכות בקרת טעינה ובטיחות.
  • רכיבים משלימים – כמו מתאמים לקיבוע הפאנלים ורכיבים לקביעת הזווית האופטימאלית ביחס לשמש.

החיבור בין המערכת הסולארית לעמדות הטעינה 

עמדת טעינה פרטית לרכב החשמלי מוזנת מרשת החשמל הביתית, שאליה יכולה להתחבר גם המערכת הסולארית. לא חייבים לחבר את המערכת הסולארית לרשת הביתית והיא יכולה להישאר מערכת “off grid”. אם בוחרים לחבר אותה לרשת הביתית (כמערכת on grid) יהיה גם ממיר מתח שימיר את המתח הישר מהמערכת, למתח החילופין הביתי הסטנדרטי. ישלים זאת סידור מיוחד מול חברת החשמל, כולל "מונה דו כיווני" שמאפשר ההתחשבנות לגבי הצריכה והתשלום.

מה המצב בשטח?

בישראל נושא הפאנלים הסולאריים על הגגות מקודם בשנים האחרונות, גם בעידוד ממשלתי וגם מתוך עניין מסוים מצד הציבור. בין השאר, אושרו תקנות שמחייבות התקנת פאנלים סולאריים על גגות בתי מגורים צמודי קרקע חדשים (אם שטח הגג 100 מ"ר או יותר). עם זאת, מי שמתעמקים בכך מגלים שההקמה של מערכת סולארית פרטית היא די מורכבת ויקרה והחזר ההשקעה מתקבל על פני זמן רב. מבחינה זו, המערכת הסולארית דומה לרכב חשמלי ועמדות טעינה עבורו – נדרשת השקעה משמעותית בהתחלה, בתכנון ומימוש, כולל תיאומים ואישורים מול חברת החשמל, תחזוקה שוטפת ועוד. אך בשני המקרים זה עשוי מאוד להשתלם! קחו בחשבון את הנקודות הבאות:

  • ההוצאה על חשמל היא בין ההוצאות השוטפות הגדולות ביותר – בעלות על רכב חשמלי תגדיל הוצאה זו, אך “חשמל בחינם" (לפחות בחלקו) ישפר את האטרקטיביות של בעלות על רכב חשמלי.  
  • גגות הם לרוב שטח נדל"ן גדול ויקר, שרוב הזמן לא נמצא בשימוש! – מדוע לא להשתמש בו לניצול אנרגיית השמש? למעשה, רבים כבר עושים זאת עם הטכנולוגיה הישנה של קולטי שמש לחימום מים. אגב, יש גם בנייני מגורים שבהם הדיירים מתקינים במשותף פאנלים סולאריים. בדומה לשיתוף פעולה אפשרי, בנושא עמדות טעינה לבניין. בעסקים גדולים יש פעמים רבות שטחי גג פנויים גדולים במיוחד. אותם עסקים עשויים להשקיע בשדרוג הרכבים שלהם לרכבים חשמליים, כולל התקנת עמדות טעינה עבורם. באופן דומה ובמחשבה לטווח ארוך, הם עשויים לנצל את השטחים הפנויים להתקנת פאנלים סולאריים. 
  • ניתן גם "למכור" חשמל – ישנה גם אפשרות שבה חברת החשמל רוכשת את עודפי החשמל שאתם מייצרים.  
  • מתקבל צמצום תלות – בחברת החשמל ובהפסקות חשמל. 
  • גם בחורף – הפאנלים מפיקים חשמל בהתאם לעוצמת האור ולכן גם בחורף. במיוחד אם מקפידים לנקות אותם מאבק. 
  • לא רק על גג בית – פאנלים סולאריים לא חייבים להתקין דווקא על גג הבית. הם עשוים להתאים להתקנה גם במקומות אחרים כמו שטח אדמה שברשותכם, גג של מחסן בחצר ועוד. 
  • יתרונות הפשטות – נקודה מעניינת, היא שגם פאנלים סולאריים וגם עמדות טעינה לרכב חשמלי הם מוצרים פשוטים יחסית. יותר פשוט, משמע פחות תקלות ופחות תחזוקה.

חסרונות הפאנלים הסולאריים 

מצד שני, יש לפאנלים סולאריים גם חסרונות שונים. הפאנלים גדולים וכבדים והתקנתם עשויה לחייב מתן מענה לדרישות בירוקרטיה ובטיחות שונות. למשל היתר בנייה, מהנדס קונסטרוקציה שייבדוק את המשטח עליו מוקמת המערכת ואישור ממהנדס חשמל. כמו כן, הם מפיקים חשמל בשעות האור, בעוד שרכבים חשמליים פרטיים מוטענים לרוב בשעות הערב והלילה (ועמדות טעינה פרטיות נותנות לכך מענה מצוין). הפאנלים גם דורשים השקעה בתחזוקה והחלפה מדי פעם, כך שהחשמל שהם מפיקים הוא לא לגמרי בחינם. מאחר שהטכנולוגיה שלהם מתפתחת בקצב מהיר, ישנה גם ההתלבטות האם להשקיע בכך עכשיו או לחכות להמשך ההוזלות והשכלול ביכולות. 

פאנלים סולאריים ועמדות טעינה ציבוריות

יש תחנות ציבוריות לטעינת רכבים חשמליים, אשר עושות שימוש בפאנלים סולאריים. גם כאן, הפאנלים לא יהיו מקור החשמל הראשי שלהן, אבל הם יספקו למפעילי התחנה את היתרונות שציינו בהקשר שימוש פרטי בפאנלים. כגון החזר השקעה על נדל"ן (גג התחנה), צמצום התלות בחברת החשמל והפסקות חשמל וכמובן "חשמל בחינם".

מה לגבי רכב סולארי? 

לסחוב פאנל סולארי גדול על גג הרכב שלכם – לא נשמע מלהיב או יפה במיוחד, נכון? אך מגבלת הכובד והמבנה הקשיח של מוצרים אלה עשויה להיעלם בקרוב. אוניברסיטת אוקספורד וגורמים נוספים מפתחים פאנל סולארי גמיש, אשר יוכל להשתלב בעתיד באופן אסתטי ויעיל במשטחים לא ישרים שונים. כולל במכוניות. 

אבל לפני שנמשיך לעתיד הרחוק יותר והגמיש הזה, בואו נעצור לרגע (באופן רגנרטיבי כמובן) ונסתכל מעט לעבר הלא רחוק. כבר בשנת 2022 היה רכב סולארי זמין לרכישה! מדובר על רכב של חברת Lightyear ההולנדית, שלפי החברה איפשר לנסוע 70 ק"מ על חשמל סולארי ביום קיץ. הרכב עוצב באופן אלגנטי למדי, למרות שחלק ניכר מחלקו החיצוני היה מכוסה למעשה בפאנלים סולאריים. מאחר שהוא נועד להיות מוצר מסחרי ולא סתם קונספט או רכב לתחרות, למה לא שמענו עליו? כי החברה נקלעה לקשיים כלכליים ועברה שינויים גדולים. אך היא ממשיכה ודגם חדש (Lightyear 2) צפוי להיות מוצג השנה (2025).

מילים אחרונות

לסיכום – חסכון בהוצאות החשמל על הטענת רכב חשמלי, עשוי להיות מעשי גם בעזרת פאנלים סולאריים, לצד שימוש חכם בעמדות טעינה. זאת, כאשר הפאנלים מספקים מקור חשמל נוסף וזול (כמעט בחינם), שמחובר לרשת החשמל בבית או בעסק. 

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!