רוצים לחסוך משמעותית בעלויות החשמל השוטפות? אם יש לכם רכב חשמלי, עמדת טעינה ביתית תאפשר זאת. אך איזו תשתית דרושה עבורה? מערכת החשמל הביתית ערוכה לטפל במכשירי חשמל מסוגים רבים, אבל רכב חשמלי הוא יוצא הדופן. דרושה עבורו עמדת טעינה מיוחדת ולשם כך, יש להכין גם תשתית מתאימה. אל דאגה – זה לא מסובך או יקר מדי והתועלת מטעינה ביתית מביאה לכך שרבים עושים זאת. בואו נראה כיצד ומה דרוש לכך בפועל:
איזו תשתית צריך לעמדת טעינה? ראשית – מיקום מתאים
מיקום עמדת הטעינה חייב להיות נוח לשימוש לרכב (או כמה רכבים) שיעשו בה שימוש. בדומה לשיקולים של הכנת תשתית חנייה לרכב. רצוי שהמיקום יהיה גם מוגן ממזג האוויר, לפחות מבחינת חשיפה ישירה לגשם. פותרים זאת באמצעות כיסוי עם אלמנט קבוע, כמו פרגולה למשל. הגנה כזו גם תקל על מי שישתמשו בעמדה. עם זאת, זה לא חובה והעמדה עצמה עשויה להיות מוגנת מראש בפני גשם (נקודה טכנית שמוגדרת ב"דירוג ה-IP” שלה).
מבחינת מיקום האפשרויות רבות. אם זה טעינת רכב חשמלי בחניון תת קרקעי או עמדת טעינה לרכב חשמלי במפעלים
שנית – (רצוי) לשדרג לתשתית חשמל תלת-פאזית
תשתיות החשמל של בתים בישראל לא נבנו במקור עבור הטענת צרכני חשמל רבים כפי שיש כיום. הרכב החשמלי מוסיף לרשימת הצרכנים הזו תוספת משמעותית. אך שדרוג תשתית החשמל שלכם למערכת תלת-פאזית יפתור זאת. הוא יאפשר לתשתית לעמוד בהטענה מהירה ובטעינה ממושכת של סוללות גדולות או של כמה רכבים שבבעלותכם. כל זאת, במקביל לשימוש בצרכני חשמל רבים נוספים בבית. כמו כן, ניתן לשער שבעתיד דרישות צריכת החשמל אם כבר יגדלו. בבתים בכלל ואולי גם ברכבים החשמליים (למרות המאמצים לצמצם את צריכת החשמל שלהם). כך שהשקעה בחיבור תלת-פאזי גם תכין אתכם לעתיד.
הכבלים והעמדה – בלב התשתית לעמדת הטעינה
כעת דרושה תשתית שתעביר את החשמל, ממערכות החשמל של המבנה למיקום המיועד לעמדת הטעינה. לכך תחובר כמובן גם עמדת הטעינה עצמה. כל זאת נעשה על ידי חשמלאי מוסמך – נקודה שיש לה חשיבות רבה לא רק מבחינת פעולה תקינה של העמדה, אלא גם מהיבט הבטיחות, עם יישום אמצעי הגנה כגון מפסק פחת מתאים.
לגבי העמדה עצמה – עמדה זו אמורה לשרת אתכם נאמנה למשך זמן רב. מסיבה זו וגם משיקולי בטיחות, כדאי להשקיע בה ככל הנדרש, באופן שיבטיח שתהיה לכם עמדת טעינה תקנית, שכל חלקיה אמינים וברמה גבוהה. לכן גם לא מומלץ לחסוך כאן בכמה שקלים, להשתמש בציוד מיושן או משומש, להתקין בזול באמצעות "חאפר" שאיננו חשמלאי מוסמך וכדומה. החשמלאים עובדים על פי תקנות מחייבות בתחום החשמל והרכבים החשמליים ובסיוע המלצות שפירסם משרד האנרגיה, בנושא התקנת עמדות טעינה. הם גם יוכלו לייעץ לכם לגבי השלכות של אפשרויות שונות, כגון התקנת לוח חשמל נפרד לעמדות הטעינה בבית משותף, להרחבה, ראו מאמר: נוהל התקנת עמדות טעינה לרכב חשמלי בבתים משותפים
אגב, שלב זה עשוי לדרוש מהמתקין גם ביצוע פעולות מיוחדות עבור ניתוב הכבלים, אשר יוסיפו מורכבות לעבודה. למשל, בהתאם למצב בשטח, עשויים להידרש עבודות בגובה או חציבה בקיר.
כמו כן, עמדות טעינה מגיעות עם טכנולוגיית תקשורת מודרנית ורבת אפשרויות – "האינטרנט של הדברים" (IoT). מעשית, זה אומר שתהיה לכם יכולת שליטה מרחוק בעמדת הטעינה ואף תקשורת עם מערכת "בית חכם”.
תשתיות האבטחה שמשלימות את התמונה
עמדות הטעינה פופולאריות לא רק אצל בעלי הרכבים החשמליים, אלא למרבה הצער גם אצל גנבים! בשנים האחרונות רואים ברחבי העולם לא מעט גנבות מסוג זה ואפילו גנבת כבלי הטענה. מה הפתרון? כשם שאתם מגנים על הרכב היקר שלכם מגנבי רכב, כך מומלץ להגן גם על עמדת הטעינה. כדאי לחשוב על כך כמובן, כבר בשלב הכנת התשתיות. אם זה מבחינת מיקום פחות נגיש לגנבים, תאורה או התקנת מצלמות אבטחה במקום.
כך תשמרו את עמדת הטעינה במצב טוב
מומלץ לבצע בדיקה של מפסקי ההגנה של לוח החשמל פעם בשנה על ידי חשמלאי מוסמך ובדיקת מערכת הטעינה לפחות פעם ב-5 שנים.
כמו כן, כבעלי העמדה תוכלו לבדוק מדי פעם את מצבה ולוודא לפחות ויזואלית חיצונית, שהכל תקין ונקי, ללא נזקים גלויים, חלודה וכדומה. משמעותי במיוחד, לשים לב לפגמים ככל שישנם ובמיוחד בכבלים. במקרה שמתגלים כאלה, אל תשתמשו בעמדה אלא הסתייעו בהקדם באיש מקצוע מוסמך בכדי לבדוק ולתקן זאת (ואם מדובר ברכיב פגום, התיקון יתבטא בהחלפה).
השורה התחתונה – נוחות וחסכון
לאחר שהחלטתם איזו תשתית צריך לעמדת טעינה בכדי לענות לדרישותיכם, רכשתם והתקנתם את כל הדרוש, תוכלו ליהנות מיתרונות העמדה לאורך זמן: נוחות מרבית בטעינת הרכב החשמלי שלכם וחסכון ביחס להטענה בעמדה ציבורית. וכמובן – ליהנות מתשתית חשמל שעומדת בכך וגם מוכנה לעתיד.