צריכת חשמל רכב חשמלי

אחת הסיבות העיקריות בגללה יותר ויותר אנשים בוחרים לעבור ולהשתמש ברכבים חשמליים, הן העלויות שהם נאלצו לשלם במשך שנים עבור אחזקת הרכב שהיה בבעלותם. בראש ובראשונה עלויות הדלק שהאמירו עם השנים. 

כידוע, מחירי דלקים מושפעים מגורמים שונים, מקומיים ובינלאומיים. החל ממחיר הנפט בעולם, דרך עלויות עיבוד והפצה, מיסוי, שער מטבע חוץ והיבטים אחרים. ככל שמחיר הנפט בעולם עולה, כך מחיר הדלק עולה. מאחר ומחיר הנפט מושפע מגורמים ותנודות גיאו פוליטיות, הרי שהעלויות יכולות להשתנות באופן מיידי, ללא התרעה. הצרכן שיושב בתל אביב או בירושלים מוצא את עצמו נאלץ לשלם הרבה יותר עבור השימוש ברכב הפרטי שלו, מבלי שהוא יהיה ערוך לכך. 

מכונית חשמלית היא פתרון אידיאלי להימנע ממצב זה. מי שבוחר לרכוש ולהשתמש ברכב חשמלי, יגלה תוך זמן קצר שהוא נהנה מחסכון משמעותי בעלויות ומהר מאוד ישאל את עצמו, למה הוא לא עבר להשתמש ברכב כזה קודם לכן.

צריכת חשמל רכב חשמלי – כמה זה יכול לעלות לנו?

על מנת להבין מדוע רכב חשמלי הוא חסכוני יותר מרכב מבוסס דלק, צריך להסתכל על המספרים. לראות כמה חשמל הרכב צורך, כמה זמן לוקח להטעין אותו ולכמה זמן או מרחק ההטענה יכולה להספיק. בחלק זה נתייחס גם להיבטים נוספים שילמדו עד כמה רכב חשמלי יכול להיות חסכוני, לפחות בהיבט הזה. 

קילומטרדלק (שקלים)חשמל (שקלים)
1000542104
50002711521
1000054221042
20000108442083
40000216884176

המספרים בטבלה מבוססים על כך שהעלות לתעריף חשמל היא 62.5 אגורות לקוט"ש (קילו וואט לשעה, המשתנה לפיו מודדים צריכת חשמל) לעומת 6.94 שקל לליטר דלק עבור רכב עם צריכה של 12.8 קילומטר לליטר.  ראו גם: כמה עולה קילו וואט חשמל?

צריכת חשמל ברכב חשמלי – איך מודדים את העלויות  

שלב ראשון הבדלים בין נסיעה עירונית לבינעירונית.  

ההבדל טמון לא רק במרחק שעוברים בכל נסיעה, אלא באופי הנסיעה. 

נסיעה עירונית מחייבת עצירות רבות (רמזורים, תמרורים, מעבר חצייה ועוד) וכל עצירה מחייבת להשתמש במערכת הבלמים. 

במצב כזה רכב מבוסס דלק יצטרך להפיק יותר אנרגיה ולכן יצטרך לבזבז יותר משאבים. ברכב חשמלי לעומת זאת, מערכת הבלמים יכולה להמיר את הפעולה לאנרגיה המסייעת לרכב וחוסכת בצריכת חשמל. 

לעומת זאת, בנסיעה בינעירונית המצב הוא הפוך. בזמן שרכבים מבוססי דלק מבזבזים פחות משאבים, הרי שרכבים חשמליים צורכים יותר אנרגיה ולכן בנסיעות בינעירונית תפוקת הסוללה תרד בקצב מהיר יותר. 

לסיכום שלב זה, אופי הנסיעה יכול להשפיע על צריכת החשמל והעלויות שלה. ככל שהיחס בין נסיעות עירוניות לבינעירונית גדל, כך היתרון של רכב חשמלי גדל על פני רכב מבוסס דלק. 

שלב שני, עלויות חשמל מול עלויות דלק.

לדוגמא, אם עלות החשמל הנגבית עבור קוט"ש (קילו ואט לשעה) היא 62.5 אגורות לקוט"ש. הרי עבור צריכת חשמל ל- 6 ק"מ (הממוצע המקובל למדידת קילומטר מול קוט"ש), עלות הטעינה תהיה 10 אגורות בלבד. לעומת זאת ברכב מבוסס דלק, העלות לק"מ עבור מרחק דומה, תהיה 3 שקל. כפי שניתן לראות מדובר בפער משמעותי מאוד. 

שלב שלישי, טעינה ביתית או ציבורית.  

עמדות טעינה ביתית

טעינה ביתית של רכב חשמלי, מבוססת על עמדת טעינה הממוקמת בחנייה של בית פרטי או מבנה משותף. המשמעות היא שבעל הרכב יכול להטעין אותו מתי שהוא רוצה. זו טעינה הנמשכת, לרוב, בין 5 ל-10 שעות. 

אם החישוב עבור צריכת חשמל ביתי הוא 62.5 אגורות לקוט"ש. הרי שהעלות פר קילומטר תהיה תנוע בין 10 ל-15 אגורות. זה אומר שטווח עלות הטעינה יכול לנוע בין 30 ל-60 שקל. 

חשוב להדגיש, הסכום הזה איננו קבוע ואחיד. הוא יכול להשתנות בהתאם לגודל הסוללה, סוג הסוללה, גודל הרכב, ומשתנים אחרים שיכולים להשפיע על אופי ואיכות הטעינה. אך הסכום הנקוב יכול ללמד על הפער שבין עלות טעינת סוללה חשמלית לבין עלות צריכת דלק וכן בין עלות טעינה בעמדה ביתית לבין עלות טעינה בעמדה ציבורית (איטית או מהירה) שנציג בהמשך הפסקה. 

לצורך בדיקת העלויות הכוללות, יש לזכור שעמדה ביתית מחייבת הוצאה חד פעמית של אלפי שקלים בעת ההתקנה. אך בעל הרכב נהנה מעמדה צמודה המשמשת אותו בכל עת, באופן חופשי. 

עמדות טעינה ציבוריות

טעינה של רכב חשמלי בעמדות ציבוריות יכולה להתבצע בתחנות דלק, חניונים ומקומות אחרים בהם מותקנות עמדות לרווחת כלל הציבור

  • עמדת טעינה איטית (AC). זמן הטעינה נע 5 ל-10 שעות
  • עמדת טעינה מהירה (DC). זמן הטעינה הוא חצי שעה לרוב. 

עלויות הטעינה בעמדות ציבוריות אינן אחידות בכל מקום אך לרוב המחירים נעים בין 20-30 אגורות לקילומטר בעמדה איטית ל- 30-40 אגורות לקילומטר בעמדה מהירה. 

בדרך כלל נהוג להשתמש בעמדות טעינה מהירות בנסיעות בינעירוניות, כשיש חשש שהסוללה לא תספיק עבור כל הנסיעה או אם רוצים להטעין אותה במהירות, אפילו באופן חלקי. מרבית הטעינות מתבצעות בעמדת טעינה ביתית, הן מטעמי נוחות, עלויות והן בגלל שטעינה איטית בטוחה יותר לסוללה. 

5 נקודות שצריכים לקחת בחשבון לגבי צריכת חשמל ברכב חשמלי

  • ישנה השפעה לסוג הרכב, גודל, ומשקל. הרבה פעמים יצרניות של רכבים חשמליים, מייצרים סוללות גדולות המאפשרות להטעין כמות גדולה יותר של חשמל. אך מנגד, זה גם מגדיל את צריכת החשמל של הרכב. 
  • רכב חשמלי נחשב יותר חסכוני, לא רק בגלל שעלויות החשמל נמוכות מעלויות דלק אלא גם בזכות העובדה שמנוע חשמלי נקי, מייצר פחות בלאי וזול יותר לתחזק אותו.
  • ישנם גורמים סביבתיים שיכולים להשפיע על צריכת האנרגיה. לדוגמא, טמפרטורות קיצוניות יכולות להשפיע על הסוללה והשימוש בה. מכאן שהן יכולות להשפיע גם על צריכת החשמל של הרכב. 
  • כשמחשבים עלויות צריכת חשמל ברכב חשמלי, לוקחים בחשבון שמרבית הטעינות מתבצעות בעמדה ביתית. זו עמדה שעלות הטעינה בה זולה יותר מאשר עמדה ציבורית, אך משך זמן הטעינה בה ארוך יותר. ניתן לפתור זאת על ידי טעינה בלילה. אז ממילא לא משתמשים ברכב ולכן אין בעיה להטעין אותו.  
  • בניגוד לדלק, המדינה מנסה לצמצם עד כמה שניתן את כמות הפעמים שהיא מעלה את מחיר החשמל בשל השפעות חברתיות וכלכליות שישנן לכל עליה במחירים. לכן הצפי שהמחיר לא יעלה בתדירות גבוהה כמו במקרים של מחירי דלק. 

סיכום

כפי שניתן לראות, צריכת חשמל רכב חשמלי היא זולה יותר מצריכת דלק, בטווח הקצר ובוודאי בטווח הארוך. שימוש ברכב חשמלי יכול לחסוך מאות שקלים בחודש ואלפי שקלים בשנה. 

אם מתנהלים נכון, אפשר להפחית את עלויות השימוש ברכב באופן משמעותי וזו אחת הסיבות מדוע שימוש ברכב חשמלי משתלם הרבה יותר. בסיכומו של דבר נהנים מרכב חסכוני ויעיל. 

כותב המאמר

קרא עוד

מנכ"ל ומייסד ישראוולט – יזם, איש של אנשים ומאמין גדול באנרגיה ירוקה ובפתרונות טעינה אמינים, איכותיים ובטוחים.

צריכים עמדת טעינה לרכב? השאירו פרטים!

מאמרים שעושיים לעניין אותך

צרו קשר והתחברו
לעתיד החשמלי

דברו איתנו *2604

צרו קשר והתחברו לעתיד החשמלי

צוות ישראוולט כאן לכל שאלה, ייעוץ או תמיכה. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דברו איתנו: *2604

צריכים עמדת טעינה?
השאירו פרטים!